Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2017, 15:53
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

10 typických skupín študentov, ktorých zaručene stretneš na prednáškach vysokej školy

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Áno, tento článok vznikol na prednáške z Ekonómie. Týmto zdravím svojho učiteľa a všetkých vás, ktorí sa v nasledujúcich kategóriách nájdete.

Veď to poznáte, na strednej škole ste si hovorili, ako sa strašne tešíte na výšku, kedy sa konečene budete učiť len to, čo vás zaujíma. Potom príde náročné prehrabávanie sa stránkami vysokých škôl a univerzít, kde je možné nájsť všetko a zároveň nič, no a po následnom prijatí začína vytúžená utópia. Teda počkať, vlastne to tak vôbec nie je. V skutočnosti sa počas celého bakalárskeho štúdia snažíš vyhnúť čo najväčšiemu počtu povinností, optimalizovať (čo najviac znížiť) vynaložené úsilie a skĺbiť ho s priechodnosťou predmetov. Tento boj samozrejme prebieha výhradne v skúškovom období, keďže priebežná príprava nám tiež hovorí len veľmi málo.

Určite existuje aj štatistika, ktorá tvrdí, že priemerný slovenský študent využije všetky povolené absencie z cvičení a na nepovinnej prednáške sa objaví len v prípade, že má výčitky svedomia. Samozrejme sa nájdu aj takí, ktorí si jednoducho dali po náročnom skúškovom predsavzatie, že sa už polepšia, a to žiaľ zahŕňa aj návštevu prednáškovej sály. A dokonca v čase vyučovania. Keď už sa tam však raz dostaneš a sadneš si na svoje tradičné miesto čo najďalej od učiteľa, máš možnosť z výšky sledovať množstvo rôznych skupín študentov, o ktorých si dnes povieme niečo viac. Tento článok samozrejme vznikol len za účelom pobavenia sa, a tak pevne verím, že ho budete brať s nadhľadom. Srandujem, je to úplná pravda.

Škola je pre neho ideálne miesto, kde bojovať s opicou

Aj ranné prednášky dokážu mať svoje čaro. Už od prvého zazvonenia budíka síce preklínaš, že si sa vôbec narodil, no po prvej káve či energetickom nápoji je zas všetko v poriadku a ty sa s veľkou neochotou presúvaš do školy. Tam sa však skoro vždy nájde človek, ktorý zažil o niečo hrozivejšie prebudenie ako ty sám. Tradične ho definuje nepríjemný výraz v bledej tvári, spomalené pohyby a veľká fľaša minerálky. Samozrejme, sedí čo najbližšie k východu a nie je to preto, že by chcel vítať všetkých svojich triezvych spolužiakov. 

10 typických skupín študentov, ktorých zaručene stretneš na prednáškach vysokej školy

Hráč

Najintenzívnejší výskyt tejto skupiny pravdepodobne nájdeme hlavne na vysokých školách s technickým zameraním. Aj tú by sme ešte mohli rozdeliť na dva základné typy, a to z hľadiska náročnosti hraného titulu. Niektorým stačia klasické online webové záležitosti s jednouchou hrateľnosťou na touchpade, a to vrátane Heartstone či Trackmanie, iní radi posúvajú level a nemajú problém priniesť si dokonca aj hráčske príslušenstvo. A tým nemyslíme len myš, ale aj podložku a slúchadlá. V snahe spojiť príjemné s užitočným sa to však častejšie zvrháva výhradne na pôžitok z hry, a to tradične aj pre niekoľko radov študentov sediacich za hráčom. 

10 typických skupín študentov, ktorých zaručene stretneš na prednáškach vysokej školy
Zdroj: COLLEGE OF WILLIAM & MARY

Bifľoš

Aj keď bifľošov, teda v preklade ambicióznych študentov, značne ubúda, stále sa nájde skupinka, vďaka ktorej sa potom tým ostatným študuje o niečo jednoduchšie. Občas sa niekomu z ostatných skupín študentov podarí uloviť od bifľoša výborne spracované poznámky či opísať zadanie, a to je presne cieľ, o ktorom som písal vyššie - minimalizácia úsilia. Bifľoša spoznáš tak, že sedí vždy najbližšie k prednášajúcemu a zapisuje si úplne všetko, čo sa počas vyučovania povie. Používa farebné perá, zvýrazňovače, pravítko, ceruzku a viac ako jeden zošit na všetky predmety a rozprávať sa s ním môžeš výhradne o škole.

10 typických skupín študentov, ktorých zaručene stretneš na prednáškach vysokej školy

Prehnane aktívny, no vo výsledku neúspešný 

Má dar reči, veľa sa pýta, všetko si píše, stále rozpráva o tom, ako to zvláda a ako je všetko v pohode a nakoniec ho aj tak zo školy vyhodia. Dokonca je jeden z mála, ktorý si kúpil knihy aspoň od starších spolužiakov a zabávať sa chodí len pri špeciálnych príležitostiach. Na prednáške vypĺňa miesta v strede sály, prikyvuje všetkému, čo profesor povie a má tendenciu ku všetkému sa vyjadrovať. Nakoniec ho stretneš v obľúbenej reštaurácii, kde sa ťa pýta, akú omáčku si prosíš ku svojmu menu.

10 typických skupín študentov, ktorých zaručene stretneš na prednáškach vysokej školy

Stále mešká a odchádza výhradne skôr

Niektorí ľudia majú zvláštnu schopnosť - neschopnosť plánovania vlastného časového menežmentu a niektorí si zas radi úmyslene krátia čas strávený na prednáške neskorým príchodom. Žiadne výčitky z absencie a zároveň minimálne trápenie, a to sa asi vyplatí. Tak či onak, títo si najčastejšie sadajú tam, kde sú ešte voľné a ľahko prístupné miesta bez toho, aby bolo potrebné vyrušiť učiteľa a zbytočne na seba upozorňovať. Rovnaké miesto je obľúbené aj pre tých, ktorým sa zdá hodina a pol priveľa a majú vo zvyku odchádzať skôr. 

10 typických skupín študentov, ktorých zaručene stretneš na prednáškach vysokej školy

Fanúšik gastronómie

Do tejto skupiny patríme pravdepodobne všetci, veď ruku na srdce, je to priam ideálna príležitosť vychutnať si niečo dobré pod zub a zároveň si vypočuť nejakú tú múdrosť od učiteľov. Tým zvyčajne apetít študentov nevadí, no občas sa nájdu aj závistlivci, ktorí nám zakazujú jesť. Samotní žiaci dokážu posúvať hranice aj v tejto oblasti, pričom za všetko hovoria známe prípady objednávky pizze priamo do prednáškovej sály. A kde ich nájdeš sedieť? Nuž, týmto je to vlastne väčšinou úplne jedno, aj keď v zadných radoch aspoň nie je počuť šušťanie sáčkov, zvuky otvárania plechoviek či hlasné prežúvanie.

10 typických skupín študentov, ktorých zaručene stretneš na prednáškach vysokej školy
Zdroj: plexuss.com

Diskutér

Keď si už dáš tú námahu a horko ťažko sa dotrepeš na prednášku s jasným cieľom - pokúsiť sa dávať pozor a ostať v pohotovosti čo najdlhšie, nájde sa spolužiak, ktorého to síce nezaujíma, ale chce sa s tebou rozprávať. A vôbec ho netrápi, či sa chceš aj ty. Môže sa ti tiež stať, že si jednoducho vyberieš nesprávne miesto a sadneš tam, kde je takýchto diskutérov viac. V tomto momente stráca tvoja účasť význam a zaraďuješ sa do jednej z vyššie či nižšie spomenutných skupín. Títo sedia paradoxne vždy tam, kde si ich praješ najmenej.

10 typických skupín študentov, ktorých zaručene stretneš na prednáškach vysokej školy

Závislák na sociálnych sieťach

Aj keď tomu mnohí hovoríme multitasking, keď si raz na svojom notebooku zapneš počas prednášky Facebook, je skoro isté, že si ju navštívil zbytočne. Všetci veľmi dobre vieme, koľko času sa dá na ňom stráviť a nekonečné scrollovanie  dáva v škole ešte o niečo väčší význam. Samozejme, do tejto skupiny patria aj tí, ktorým nerobí problém zaznamenať 48 rôznych snapchatov o tom, ako sa im tam nechce byť a ďalších 18 boomerangov na instastory. Do toho ešte zopár rozbehnutných chatov a čas zrazu letí ako voda. 

10 typických skupín študentov, ktorých zaručene stretneš na prednáškach vysokej školy

Proaktívny idiot

Na týchto máme vždy suverénne najväčšie nervy, a to hneď z viacerých dôvodov, pričom v 99 % prípadoch ich rovnako nenávidia aj samotní profesori. Pýtajú sa na každú nepodstatnú a ľahko dohľadateľnú zbytočnosť, poukazujú na nedostatky, čím ostatným najčastešie pridávajú viac učiva a v neposlednom rade týmto svojím nerozvážnym konaním zdržujú čas, a to nemá nikto rád. No a samozrejme majú zvláštnu schopnosť opýtať sa tú najzdlhavejšiu a najkomplikovanejšiu otázku 4 sekundy pred záverom, vďaka čomu si už získali veľké množstvo nepriateľov.

10 typických skupín študentov, ktorých zaručene stretneš na prednáškach vysokej školy

Spáč

Desiatku uzavrieme jednou z najpočetnejších skupín. Keďže väčšina študentov trpí nedostatkom spánku, doháňať ho musíme všade, kde je to aspoň trochu možne. Viacmenej ideálne je to aj na prednáškach, o to viac, keď je tvoj učiteľ ako monotnónne nezastaviteľné rádio. Najkomplikovanejší je pravdepodobne výber polohy, keďže na tvrdej drevenej stoličke a lavici to nie je úplne ideálne. Nájdu sa aj takí, ktorí si pre túto príležitosť nosia do školy pomôcky, zvyčajne dostatočne mäkké, aby sa o ne dalo oprieť. 

10 typických skupín študentov, ktorých zaručene stretneš na prednáškach vysokej školy

Veríme, že vás tento článok pobavil, prípadne ste si ním skrátili prednášku. V priestoroch pre komentáre nám určite dajte vedieť, či s nami súhlasíte, prípadne, aké skupiny ešte poznáte. Ďakujem za pozornosť, dovidenia!

Späť
Zdieľať
Diskusia