Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2017, 7:20
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Horský úkryt s futuristickým vzhľadom uprostred nedotknutej prírody v Britskej Kolumbii, ktorý bude aj vašim tajným snom

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Nadčasová stavba plná presklených plôch, ktorá nás bude určite baviť aj o ďalších 20 rokov.

Kanadská príroda patrí všeobecne medzi tie najkrajšie vôbec a dnešné zábery nám to len potvrdia. Aj keď musíme zdôrazniť, že v prvom rade nás zaujala futuristická nehnuteľnosť zasadená do jej lona, avšak tamojšie okolie dodáva celému projektu tú správnu atmosféru. Takmer až panenské prostredie Britskej Kolumbie, respektíve Whistleru je akýmsi rajom na Zemi pre všetkých milovníkov pravej zimy a hôr. Poďme si ale povedať trochu viac o už načrtnutom sídle.

Majestátna stavba týčiaca sa na úpäti strmšieho svahu, ktorú je vidieť aj z veľkej diaľky, je dielom pomerne známeho ateliéru Patkau Architects so sídlom v meste Vancouver vzdialeného priblížne 130 kilometrov. "Hadaway House" ako znie oficiálny názov stavby, bol dokončený pred cca 4 rokmi, ale svojim nadčasovým vzhľadom dokáže nadchnúť určite aj o ďalších 20 a viac rokov. O tom sme na 100% presvedčení. Nádherná kombinácia drevených a presklených plôch je dnes už overenou cestou a akonáhle k tomu pripočítame aj netradičný pôdorys, tak výsledkom je pôsobivý víkendový úkryt. A to je niečo, po čom dnes túži väčšina ľudí pracujúcich celý týždeň v meste, pričom my nie sme výnimkou.  

Necelých 450 metrov štvorcových obytnej plochy zabezpečuje optimálnu priestrannosť pre všetkých členov rodiny, pričom dispozícia jednotlivých miestnosti bola zvládnutá naozaj bravúrne. A pri pohľade na zábery nižšie od dvojice Peter Buchanan a James Dow, veríme, že to nebola práve najľahšia úloha. Ostro rezané steny sú síce mimoriadne atraktívne na pohľad, ale na dolaďovanie detailov už menej. Koniec koncov, finálny vzhľad jednej z najzaujímavejších nehnuteľností akú sme vám kedy predstavili, si môžete vychutnať skrz galériu pod textom. 

"The exterior form of the house is shaped by the intersection of two principal considerations: The first is the allowable building footprint and height. The second is the need to shed snow from the roof into appropriate storage areas within the site." - Na záver nechýba and partner slov od tvorcov.

V prípade, že viete aj o iných architektonických alebo dizajnérskych štúdiách z našich končín, ktoré taktiež stoja za pozornosť širšieho publika, tak neváhajte a pošlite nám tip na e-mailovú adresu uvedenú v profile vyššie, ďakujeme!

Späť
Zdieľať
Diskusia