Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2017, 15:11
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Môžu piť ľudia z najsuchšej oblasti sveta vodu plnú jedu vďaka evolúcii? Na púšti Atacama im kvôli arzénu nič iné ani nezostáva

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Skvelý príklad súčasnej a neustále pokračujúcej evolúcie.

Chemický prvok arzén spolu so svojimi zlúčeninami predstavuje pre priemerného človeka veľkú hrozbu. Jedovatý prvok síce v žiadnom množstve nenájdeš vo väčšine potravín, ktoré dennodenne konzumuješ, lenže ak by si žil v niektorých oblastiach sveta, pokojne by si ho mohol prijímať vo veľkých množstvách priamo z vody. Blahodárna tekutina, na ktorej je postavený náš život a následné prežitie, by v ideálnom prípade nemala obsahovať žiadne množstvo arzénu, ale občas do nej môžu preniknúť čiastočky z podzemnej vody a niekoľko prípadov vody s obsahom arzénu sme už mali aj na Slovensku. Arzén pritom môže spôsobovať prinajmenšom závraty či nevoľnosť a v tom horšom prípade aj rakovinu či poruchy vnútorných orgánov, ak sa vo vode nachádza dlhodobo a človek ju aj dlhodobo do svojho organizmu prijíma. Platí to však všade vo svete?

Llegando al Salar de Tara

Nový výskum publikovaný vo vedeckom časopise American Journal of Physical Anthropology sa zameral na ľudí žijúcich v niekoľkých oblastiach juhoamerickej púšte Atacama. Táto púšť sa nachádza na veľmi zvláštnom mieste, pretože z jednej strany ju obklopujú majestátne Andy a na druhom konci siaha až ku pobrežiu Tichého oceánu, lenže miestni obyvatelia musia riešiť to, že už ich dávni predkovia mali k dispozícii len vodu plnú arzénu. Problém spočíva v tom, že Atacama je obrovská púšť a patrí medzi najsuchšie oblasti na našej planéte, takže človek žijúci v jej blízkosti musí siahnuť po akejkoľvek vode, ktorá je momentálne dostupná. Už pred 7000 rokmi sa preto predkovia dnešných obyvateľov čilského regiónu Quebrada Camarones rozhodli využiť všetky prostriedky a nehľadeli pri tom na to, či sa vo vode môže nachádzať nejaká jedovatá látka alebo nie. Oni to pred toľkými rokmi samozrejme nemohli vedieť, ale dnes už vedci zistili, že v spomínanom regióne sa vo väčšine dostupných zdrojov nachádza voda s obsahom arzénu až stonásobne presahujúcim zdravotne nezávadné množstvo odporúčané Svetovou zdravotníckou organizáciou. Ak vieme, že arzén dokáže v ľudskom tele spôsobiť dokonca aj rakovinu, prečo potom obyvatelia Atacamy vo veľkom netrpia rôznymi ochoreniami a nezomierajú? Podľa výskumníkov za tým stojí evolúcia.

Volcán Licancabur. San Pedro de Atacama. Antofagasta. Chile.

Človek sa vyvíja už dlhé tisíce rokov a ak sa dlhodobo stretáva s niečím, čo by mu mohlo škodiť, príroda sa môže rozhodnúť, že si na konkrétnu látku vďaka genetickej mutácii vytvorí odolnosť. Výsledky výskumu ukázali, že enzým zvaný AS3MT v bežnom tele rozkladá prijímaný arzén na dve rozdielne zlúčeniny so skratkami MMA a DMA. Obyvatelia púštneho regiónu v Čile si vďaka evolúcii vytvorili väčšiu schopnosť premieňať nebezpečný arzén na menej toxickú zlúčeninu DMA, a tak predchádzať potenciálnym zdravotným problémom. Odborníci z univerzity v Santiagu zistili, že spomedzi 150 ľudí z troch rôznych regiónov mali práve ľudia z oblasti Camarones až v 68-percentách prípadoch potrebnú genetickú mutáciu zabezpečujúcu väčšiu odolnosť voči arzénu. Vzorka z ďalšieho regiónu ukázala prítomnosť mutácie pri 48-percentách ľudí a tretí región skončil s prítomnosťou mutácie už len u 8 percent skúmaných ľudí.

Výskumníci teda tvrdia, že sa obyvatelia oblastí s vysokým obsahom arzénu vo vodných zdrojoch jednoducho postupom času prispôsobili, pretože im kvôli nedostatku vody nič iné nezostávalo. O samotnej mutácii v genetickom kóde sa pritom ešte veľa nevie, ale tieto objavy slúžia sko skvelý príklad toho, že evolúcia neustále pokračuje a pracuje na tom, aby sa človek a ďalšie organizmy na Zemi vyvíjali. Odolnosť voči arzénu vo vode by sa dokonca dala prirovnať k tomu, že pred približne 7000 rokmi si ľudia začali vyvíjať enzýmy potrebné na strávenie mlieka, a tak je dnes veľká časť populácie schopná mliečne výrobky bez problémov stráviť, aj keď množstvo ľudí stále trpí laktózovou intoleranciou. 

Môžu piť ľudia z najsuchšej oblasti sveta vodu plnú jedu vďaka evolúcii? Na púšti Atacama im kvôli arzénu nič iné ani nezostáva
Zdroj: Wikimedia Commons
Domov
Zdieľať
Diskusia