Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2017, 15:47
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Parazit, ktorý má v sebe až polovica populácie, ovplyvňuje náš vzhľad i správanie viac, ako sme si doteraz mysleli

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Toxoplazmóza mení našu osobnosť a zvádza nás k samovražde.

Ovplyvňuje našu osobnosť i vzhľad a postupne si nás mení k obrazu svojmu. Reč je o toxoplazmóze, infekčnom ochorení, ktorého pôvodcom je prvok Toxoplasma gondii a infikovať sa ním dá rôznymi spôsobmi. Najrozšírenejšími sú požitie surového mäsa, slabo umytej zeleniny alebo priamym kontaktom s mačacím trusom. Dôležité je tiež vedieť, že akonáhle ste toxoplazmózou infikovaní, už sa jej nikdy nezbavíte. Infekcia je totiž doposiaľ neliečiteľná a neexistuje voči nej žiadna vakcína. Paradoxné ale je, že sa nejedná o nejaké nepodstatné, treťoradé ochorenie, ktorým je nakazených mizivé percento populácie. Odhaduje sa, že prvok Toxoplasma gondii má v sebe 30 až 50 % ľudskej populácie. Polovička z nás tak môže byť týmto ochorením infikovaná bez toho, aby sme o tom vôbec tušili.

O toxoplazmóze sa hovorí najmä v súvislosti s tehotenstvom a potenciálnym nebezpečím, ktoré môže nastať pre ešte nenarodeného potomka. Len pre pripomenutie, môže dôjsť k poškodeniu centrálnej nervovej sústavy a v horších prípadoch až k potratu. O existencii tohto ochorenia sa teda vie pomerne dlho, tak ako aj o značnej prítomnosti u ľudí. Celé desaťročia bola ale vedecká obec presvedčená o jej neškodnej povahe. To sa však zmenilo s radou výskumov, ktoré odštartovali ešte v polovici minulého storočia a ich metódy a informácie sa stále viac zdokonaľujú. Podobné výskumy prebiehali aj na Prírodovedeckej fakulte UK v Prahe, kde biológovia a prírodovedci zistili, že ochorenie nie je tak úplne neškodné, za aké sme ho doteraz považovali. Objavy boli jasné. Prvok si nás postupom života prevychováva k svojmu obrazu, narušuje našu osobnosť a psychické rozpoloženie, no dokonca mení vzhľad našej tváre.

Parazit, ktorý má v sebe až polovica populácie, ovplyvňuje náš vzhľad i správanie viac, ako sme si doteraz mysleli
Zdroj: flickr.com/ Yale Rosen

Ideálne podmienky pre nakazenie máte pri odtrhnutí a následnej konzumácii vašej „fresh, bio“ zeleniny zo záhradky, v ktorej vám podozrivo často pobehuje susedova mačka. Infikovaná mačka totiž spolu so svojim trusom vylučuje aj stovky miliónov odolných cýst, ktoré v pôde prežijú v infekčnom stave ďalšie mesiace, niekedy až roky. K rozmnožovaniu toxoplazmózy dochádza síce len v črevách mačiek, väčšinou mačky domácej, no k dokonalému usídleniu im postačuje aj ľudské telo, v ktorom sa po infekcii tvoria tkanivové cysty. Pýtate sa, aké sú teda dopady na ľudské správanie? Prejavy ochorenia sa líšia podľa doby prítomného parazita v tele a pohlavia hostiteľa, je ich však hneď viacero. Najzreteľnejším je navýšenie reakčného času, čo úzko súvisí so vznikom dopravných nehôd. Podľa štúdií majú ľudia nakazení toxoplazmózou trikrát väčšiu pravdepodobnosť havárie ako ľudia zdraví. Súvisieť to však môže aj s prehnanou aroganciou a agresivitou (link na štúdiu zaoberajúcu sa týmto problémom), ktorá sa zreteľne ukazuje aj v cestnej premávke, najmä u mužského pohlavia. Ženy sa zase javia ako spoločenskejšie, vrúcnejšie a ľahkomyseľnejšie. Radi sa páčia a nezáväzne flirtujú, a to môže mať čo dočinenia s úmyslom organizmu šíriť sa, keďže nakaziť sa dá aj pohlavnou cestou. Výskumy tiež objavili súvislosť medzi infikovanou ženou a pohlavím potomka. Ak žena otehotnie v prvých rokoch po ochorení, rodia sa zväčša chlapci, ak však ochorenie trvá dlhšie pravdepodobnejšie je narodenie dcéry.

Parazit, ktorý má v sebe až polovica populácie, ovplyvňuje náš vzhľad i správanie viac, ako sme si doteraz mysleli
Zdroj: pixbay.com/ FotoshopTofs

S tým ale príznaky ani zďaleka nekončia. Už v minulom storočí sa totiž vedelo, že veľká časť populácie trpiaca schizofréniou je súčasne nakazená toxoplazmózou. K tomu sa len nedávno pripojili ďalšie dôkazy, ktoré vypovedajú o vážnejšej forme schizofrénie v prípade prítomného parazita. Znamenalo by to teda, že existujú dve formy tohto závažného psychického ochorenia, pričom za vážnejší druh môže práve toxoplazmóza. Krátky sumár pojednávajúci o štúdii vplyvu toxoplamzmózy na schozofréniu nájdete tu. Čo sa týka zmeny nášho vzhľadu, dôkazy hovoria jasne. Muži bývajú v priemere o 2-3 centimetre vyšší, ich tvár je ženami hodnotená ako mužnejšia a príťažlivejšia a odraziť sa to môže aj na zmenenom pomere dĺžok u prstov na rukách. Na prvý pohľad nezávažné a len ťažko identifikovateľné príznaky sa nám dokonca môžu zdať ako prínosné. Avšak hneď zmeníte názor, ak poviem, že nakazení jedinci majú tiež bližšie k samovražedným sklonom.

Ako sa teda pred ochorením chrániť? V prvom rade nerobiť zbytočnú paniku a nezbavovať sa okamžite svojej mačky, pretože ak je kŕmená z konzerv a väčšinu času je v domácnosti, báť sa nemusíte. V prvom rade sa neodporúča kŕmiť seba ani mačku surovým alebo nedostatočne upraveným mäsom (na zničenie parazitov sa pripúšťa aj zmrazenie pod -20 stupňov Celzia), dôležité je potom samozrejme dodržiavanie hygienických návykov, dostatočné umývanie zeleniny a ovocia, čo už každý dobre pozná. V neposlednom rade si treba uvedomiť, že Toxoplasma gondii nie je jediný parazit, ktorý môže ovplyvňovať naše správanie a osobnosť. Ak by vás téma zaujala viac, odporúčam aj rozhovor s popredným českým odborníkom na parazitológiu a evolučnú psychológiu Jaroslavom Flegrom.

Späť
Zdieľať
Diskusia