Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2017, 19:33
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

NASA objavila 7 nových exoplanét, z ktorých až 3 môžu hostiť mimozemský život

ZAUJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

Majú pevný povrch, všetky sú rozmermi totožné s našou Zemou a pravdepodobne by mnohé z nich mali mať na svojom povrchu aj vodu.

V dostatočnom predstihu sme vás nedávno informovali o ohlásení mimoriadnej tlačovej konferenciie nazvanej ako NASA Science News Briefing on Discovery Beyond Our Solar System, ktorá sa začala v stredu 22.2.2017 o 19:00 nášho času. Ešte pred jej samotným zahájením bolo celé oznámenie zahalené rúškom tajomstva, pretože verejnosť bola vopred oboznámená iba s faktom, že predmetom záujmu by mal byť objav týkajúci sa exoplanét za hranicami našej slnečnej sústavy, čo sú planéty obiehajúce okolo ďalších hviezd. Práve ony sú častokrát zdrojom najrôznejších špekulácií, keďže ide o najpravdepodobnejšie miesta, kde by sa mohol vyskytovať mimozemský život, či už v primitívnej alebo vyvinutejšej forme. Sám Thomas Zurbuchen sa na začiatku vyjadril, že nie je dobrou otázkou, či niekedy objavíme druhú Zem, ale kedy

NASA objavila 7 nových exoplanét, z ktorých až 3 môžu hostiť mimozemský život
Zdroj: NASA

Účastníkmi brífingu boli aj významné vedecké kapacity ako spomínaný Thomas Zurbuchen alebo Michael Gillon, Sean Carey, Nikole LewisSara Seager. Celá udalosť prebehla v hlavnom meste Spojených štátoch amerických len za účasti zástupcov vesmírnej agentúry a médií. Verejnosť mohla všetko sledovať prostredníctvom živého vysielania, kde sa dozvedela samotnú novinku. Takže poďme rovno k veci, čo sa teda zistilo? Dôležitým zistením bolo, že okolo studeného červeného trpaslíka s názvom TRAPPIST-1 vzdialenej 39 svetelných rokov objavili vedci z NASA až 7 exoplanét o rozmeroch Zeme! Všetky sa nachádzajú vedľa seba v tesnej blízkosti a rovno 3 z nich obiehajú okolo hviezdy v obývateľnej zóne.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Katalóg exoplanét sa teda obohatil o TRAPPIST-1b, TRAPPIST-1c, TRAPPIST-1d, TRAPPIST-1e, TRAPPIST-1f,TRAPPIST-1g a TRAPPIST-1h. Ako vidno na nižšie priloženom obrázku, tri z nich lokalizovali v spomínanej obývateľnej zóne, čiže nie sú ani príliš horúce, ani studené a podmienky by mali byť vhodné pre vznik života. Či majú niektoré z nich aj svoje vlastné mesiace, nevieme, no podľa vyjadrení skupiny vedcov sa na tieto končiny vesmíru už čoskoro zamerajú ďalšie zariadenia, ktoré by mohli poskytnúť oveľa viac podrobností.

NASA objavila 7 nových exoplanét, z ktorých až 3 môžu hostiť mimozemský život
Zdroj: NASA
NASA objavila 7 nových exoplanét, z ktorých až 3 môžu hostiť mimozemský život
Zdroj: NASA

Najväčšia z novoobjavených exoplanét v porovnaní so Zemou:

NASA objavila 7 nových exoplanét, z ktorých až 3 môžu hostiť mimozemský život
Zdroj: NASA

Aké rôzne zaujímavosti pred nami vesmír ešte skrýva? Rozhodne ich nie je málo a veríme, že v blízkom čase sa môžeme tešiť aj na ďalšie prekvapivé zistenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia