Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. februára 2017, 13:31
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Fotograf trpiaci spánkovými paralýzami rekonštruuje svoje sny do nádherných a desivých fotografií zároveň

KULTÚRA SPÁNKOVÁ PARALÝZA
Uložiť Uložené

Ako paralýzu prežívate vy?

Zas a znova sme zavítali k téme spánková paralýza, avšak tentokrát sa nebudeme zaoberať jej možnými príčinami, spôsobmi, ako sa jej zbaviť a ani niektorými zážitkami od vás, čitateľov. Zreferovať svoju nočnú moru nemusí byť práve tou najľahšou úlohou a mnoho ľudí trpiacich búrlivými snami sa bojí hovoriť o tom, prečo sa uprostred noci prebudili s hrôzou v tvári a ďalej už nedokázali prižmúriť oko. Najlepšia obrana je však útok a čeliť svojmu strachu môže byť skvelý spôsob, ako sa s ním vyrovnať. Podobnou ideológiou sa riadi aj 22-ročný fotograf Nicolas Bruno, ktorý sa rozhodol so svojím problémom bojovať tak trochu nezvyčajným spôsobom.

Bruno už 7 rokov trpí sústavnými spánkovými paralýzami a keďže ho právom môžeme zaradiť k tým lepším umelcom, rozhodol sa svoj talent využiť a zrekonštruovať to, čo si preňho jeho mozog počas noci pripraví. "Myslel som si, že som posadnutý démonmi. Tento projekt mi ukázal, kto skutočne som. Zlepšil mi chuť do života, umeleckej tvorby a komunikatívnosti s ľuďmi. Bol som obdarený umeleckým talentom a neviem, kde by som dnes bol bez neho," tvrdí Bruno. A my nemôžme nič iné len súhlasiť. Dokonale prepracované kompozície fotografií v nás dokážu ľahko evokovať strach, najmä pokiaľ sme sa s týmto známym javom už niekedy v minulosti stretli. Ako si predstavujete spánkovú paralýzu vy? Súhlasíte s niektorými výtvormi alebo je váš zhmotnený strach na míle vzdialený od Nicolasovho? Pokiaľ vás autor zaujal, môžete ho sledovať na Facebooku alebo Instagrame.

Späť
Zdieľať
Diskusia