Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2017, 22:12
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Indický národný park začal neľútostne odstreľovať pytliakov, aby ochránil ohrozenú populáciu nosorožcov

ZAUJÍMAVOSTI INDIA
Uložiť Uložené

Ako sa im bude v "love" dariť aj naďalej, ukáže čas.

Častokrát počúvame z médií správy o tom, ako nám z povrchu zemského miznú rôzne druhy zvierat, či už kvôli meniacim sa klimatickým podmienkam alebo z dôvodu ľudskej chamtivosti. A práve druhý spomenutý faktor je základom nasledujúceho problému týkajúceho sa jedného z najznámejších indických národných parkov v štáte Ásam. Konkrétne sa jedná o Národný park Kaziranga na východe ázijskej krajiny s rozlohou cez 430 kilometrov štvorcových. Jeho vznik sa datuje do roku 1974, no v 1985 už figuroval na zozname svetového dedičstva UNESCO. Možno sa pýtate prečo, tak tu je odpoveď - po jeho území totiž behajú mimoriadne ohrozené druhy zvierat ako napríklad slon indický či nosorožec indický. A práve tie sú lákavým cieľom pre nejedného pytliaka či obchodníka.

Indický národný park začal neľútostne odstreľovať pytliakov, aby ochránil ohrozenú populáciu nosorožcov
Zdroj: Swan Tours

Samotný park odvádza vynikajúcu robotu, pretože pred celým jedným storočím by ste tu poľahky narátali všetkých nosorožcov jednoduchou matematikou zo základnej školy, avšak v dnešných časoch je ich tu vyše 2 400 (2/3 svetovej populácie). Ale to neznamená, že sa o nich netreba starať, pretože za ich rohy sú stále ponúkané nemalé sumy peňazí. A práve odmeny sú najväčšou motiváciou pre nelegálny živly, ktoré sa odvážia vkročiť do tamojších lesov a loviť chránené zvery. Napríklad za 100 gramov môžu zinkasovať až 6 000 amerických dolárov, čo je viac ako za originálne zlato. Úlovky následne putujú do Číny a iných destinácií, kde sú považované za liek proti mnohých nerestiam.

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

Nepríjemné problémy s pytliactvom sa nevyhli ani tunajším správcom, a preto zaviedli odstrašujúcu vec. Akonáhle zamestnanci narazia na pytliaka, môžu ho úplne beztrestne odstreliť. A práve tu sa natíska otázka, či ide o správny postup, pretože sa ľahko môže stať, že zomrú aj nevinní ľudia. Viete si predstaviť, že by ste šli do parku, v ktorom keby ste sa ocitli na nesprávnom mieste v nesprávny čas, tak vás zabijú?

Indický národný park začal neľútostne odstreľovať pytliakov, aby ochránil ohrozenú populáciu nosorožcov
Zdroj: news18.com

Zaujímavým faktom je, že v roku 2015 bolo v Kazirange zabitých viacej ľudí ako samotných nosorožcov.

Domov
Zdieľať
Diskusia