Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2017, 11:27
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Majestátna horská chata na Táloch, ktorej interiér plný dreva a útulného zariadenia si zamilujete

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Víkendový únik z reality, z ktorého sa majiteľom len veľmi ťažko musí odchádzať naspäť do práce.

Robiť architektúru a dizajn v našej milovanej krajine na svetovej úrovni nie je tak úplne bežnou záležitosťou, ale projekt zrubovej chaty v samom srdci republiky spĺňa aj tie najprísnejšie kritériá. Úžasné prostredie Nízkych Tatier v okolí Tálov je plné rôznych víkendových hniezdočiek, spomedzi ktorých jednoznačne vyčnieva nehnuteľnosť zasadená v lone prírody zabalená do dreveného kabátu

Úlohou architektonického ateliéru s názvom pavlech::paulišin architekti však bolo navrhnutie interiérovej časti, ktorú zvládli na výbornú. Priestranná, necelých 200 metrov štvorcových rozsiahlá obytná plocha im poskytla dostatočne bohaté možnosti na realizáciu svojich zaujímavých vízií moderného víkendového/prázdninového sídla. Tandem architektov v zložení Ing. arch. Marek Pavlech a Ing. arch. Michal Paulišin sa dokonale vyhral s materiálmi, ich vzájomnou kombináciou a taktiež s dispozíciou. A verte, nebolo to jednoduché, keďže sa jednalo o čerstvú novostavbu, kde bolo potrebné používateľské dolaďovanie veľmi širokého spektra vecí. A to celé ešte v priebehu kalendárneho roku 2015, čo nič nemení na tom, že sa jedná o jednu z najkrajších horských chát na Slovensku vôbec. A to ani trochu nepreháňame. Bonusom je vskutku blízke lyžiarské stredisko Tále, na ktorom sa môžu majitelia s deťmi počas zimných dní ukážkovo vyblázniť.

Poďme si to teda celé zhrnúť. Vzdušné priestory, všade prítomné drevo, útulné zariadenie s jemným puncom moderny či netradičné doplnky a k tomu nádherné prostredie plné lesov. Ak by sa dalo, už najbližší víkend sme tam... Viac vám už ale samozrejme napovedia detailné snímky z portfólia dvojice Nora & Jakub, ktorí si na výsledku dali záležať.

"Zadaním tohto projektu bolo navrhnúť interiér do čerstvo postaveného zrubu na Táloch. Chceli sme, aby už z návrhu bolo zrejmé, že sa nejedná o interiér rodinného domu, ale horskej chaty." - Krátka citácia od samotných tvorcov.

Pokiaľ viete aj o iných architektonických alebo dizajnérskych štúdiách z našich končín, ktoré taktiež stoja za pozornosť širšieho publika, tak neváhajte a pošlite nám tip na e-mailovú adresu uvedenú v profile vyššie. Ďakujeme za podporu!   

Späť
Zdieľať
Diskusia