Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2017, 20:33
Čas čítania 0:00
Valéria Frázová

Svoje prvé šaty ušila, keď mala 9 rokov. Návrhárka Ema Klein začínala doma v izbe, dnes navrhuje šaty pre známe tváre (Rozhovor)

MÓDA
Uložiť Uložené

Jej šaty si obliekli známe mená ako Dominika Cibuľková, Ivana Surovcová či Karolína Chomisteková.

Okrem toho, že Slovenky patria medzi najkrašie ženy na svete, im rozhodne nemôžeme uprieť ani šikovnosť. Pýšiť sa môžme talentovanými herečkami, športovkyňami, spisovateľkami či speváčkami, no nepochybne aj módnymi návrhárkami. Jednou z nich je aj krásna Ema Klein, ktorá sa odmalička venuje móde, textíliám a jej tvorbu vyhľadávajú aj známe slovenské osobnosti. S Emou sme sa porozprávali o tom, aké boli je začiatky, kde nachádza inšpiráciu pri svojej tvorbe, ale aj o tom, čo predchádzalo vzniku značky Hellenski. Ak chceš nahliadnuť do jej života či šatníka rozhodne sleduj jej Instagrame a ak nechceš aby ti unikli žiadne novinky z jej tvorby, sleduj aj Facebook.

Ahoj Ema, na úvod sa prosím predstav čitateľom našej stránky.

Pochádzam z Nitry, to je moja domovina. Absolvovala som tam gymnázium a keďže som mala vždy jasný cieľ, podala som si jedinú prihlášku na vysokú školu. Okolie ma upozorňovalo, že to nemusí výjsť, keďže o štúdium Fashion dizajnu je vysoký záujem, ale našťastie vyšlo. Móde som sa začala aktívne venovať v mojich 16. rokoch, kedy som mala prvú oficiálnu prehliadku na festivale Divadelná Nitra. Následne som sa opakovane zúčastnila podujatia Brillance Fashion Talent, kde som síce nikdy nevyhrala hlavnú cenu, ale bola to pre mňa príležitosť, ako si urobiť módnu prehliadku a odprezentovať sa. Dobrou skúsenosťou do života bola aj stáž v Mníchove v concept štúdiu spoločnosti AUDI, kde som bola v oddelení color a trim, ktoré sa zaoberalo interiérom áut, konkrétne textílií. Tomu som sa nakoniec nevenovala a presadila som si, že sa chcem venovať tvorbe šiat.

 

A photo posted by EmaKlein (@emulinda) on

Bolo odmalička tvojím snom vydať sa nejakou tvorivou cestou?

Ja som z umeleckej rodiny, otec učí na VŠVU a mamina tvorí divadelné kostýmy, takže som od detstva inklinovala k niečomu tvorivému. U nás doma bola vždy kreatívna atmosféra, takže som sa ani nemohla vydať iným smerom. Pamätám si, že keď som chcela Barbie, tú mi nekúpili, ale keď som chcela napríklad farbičky, otec mi doniesol domov poschodové balenie. Bola som k tomu v podstate nepriamo vedená, no vždy som vedela, že sa chcem venovať niečomu v tomto smere a bude to náplň môjho života. 

Už niekoľko rokov sa venuješ navrhovaniu šiat, opíš nám začiatky svojej tvorby, kedy si sa navrhovaním živiť.

Prvú zákazku som mala ešte pred maturitou, kedy som šila pre jednu hostessingovú agentúru uniformy. Tie zákazky pridú v podstate až keď ti ľudia začnú dôverovať. Niekde ľudia videli, čomu sa venujem a postupne sa začali ozývať. Keď ťa ľudia zaznamenávajú v médiách a vidia, že vieš niečo robiť, alebo že to má nejaký tvar, dá sa to nosiť a je to pekné, tak si ťa sami nájdu. Čiže najviac sa to rozbehlo povedzme v polovici štúdia na výške. 

Šaty z bakalárskej kolekcie Affection

Svoje prvé šaty ušila, keď mala 9 rokov. Návrhárka Ema Klein začínala doma v izbe, dnes navrhuje šaty pre známe tváre (Rozhovor)
Zdroj: Ema Klein

V súčasnosti ťa živí iba navhrovanie šiat, alebo máš popri tom aj nejaké iné zamestnanie?

Áno, ale nemôžem to tak zovšeobecniť, že je to iba navrhovanie šiat, pretože je to aj veľa iných aktivít. Rada pracujem s textilom, takže venujem sa veľmi rada aj výrobe dezénov, robím uniformy, takže sa v tomto smere nebránim žiadnej kreatívnej práci. Snažím sa mať široký záber, k tanečnému predstaveniu Just Dance som napríklad pripravovala dvesto kostýmov. Môj otec mi totiž raz povedal, že dobrý dizajnér je ten, ktorý vie reagovať na každú tému, každý podnet a ja sa týmto mottom snažím riadiť. 

Ako zvládaš objednávku dvesto kostýmov? Pracuješ sama, alebo s niekým spolupracuješ? 
Sama nepracujem, mám svoje krajčírky s ktorými spolupracujem a aktuálne si zhotovujem vlastnú väčšiu dielňu s profesionálnym vybavením, takže všetko je to vo fáze vývinu. 

Kde berieš pri svojej tvorbe inšpiráciu?

V podstate môžem povedať, že všade vôkol seba. Mám strašne rada obdobie 50. a 60. rokov, ktoré bolo plné inšpiratívnych žien. Teraz čitam veľmi veľa o Kennedyovcoch, kde ma konkrétne očarila Jacqueline Kennedyová. Avšak stále prichádza niečo nové, preto nemôžem povedať, že ma inšpirujú len rastliny alebo len príroda, sú to vplyvy z okolia.

Model z dielne Hellenski

Svoje prvé šaty ušila, keď mala 9 rokov. Návrhárka Ema Klein začínala doma v izbe, dnes navrhuje šaty pre známe tváre (Rozhovor)
Zdroj: Hellenski

Koho zo svetových návrhárov sleduješ a kúsky z koho dielne sama vlastníš?
Oblečenie svetoznámych značiek si často nekupujem. Skôr kabelky. Som presne typ človeka, čo bude jesť ako sa hovorí "suché kôrky", ale budem mať peknú kabelku. (smiech) Mám rada veľa značiek, lebo každá je svojská, iná a má za sebou iný príbeh. Veľmi sa mi páči Balmain, ale nie je určite jediná. V každej značke si viem nájsť niečo, avšak uprednostňujem tie, v ktorých vyniká ženskosť.

Nosíš aj kúsky z dielne slovenských návrhárov? 

Z lokálnych dizajnérov mám rada Borisa Hanečku, ktorého poznám aj osobne. Je to skvelý človek, návrhár a umelec. Páči sa mi aj Lukáš Kimlička, ktorý je zasa multifunkčný a vynikajúci vo všetkom čoho sa chytí. 

Pamätáš sa ešte na prvé šaty, ktoré si navrhovala?

Áno, zorganizovala som si vtedy doma vlastnú módnu prehliadku, ktorú som si aj sama uvádzala a celá rodina bola prinútená sa zúčastniť. Boli to moje prvé modely, ktoré som si nafotila do svojho časopisu s názvom Ema Móda. Ten mal až 4 vydania a nafotená v ňom bola moja sesterica. V podstate som si vtedy obsiahla návrhárku, stylistku aj fotografku. (smiech) Toto môžem asi považovať za obdobie, kedy som svojím nápadom dávala aj tvary.

Koľko si mala vtedy rokov?

Asi 8-9 rokov.

A kedy nastal taký pomyselný zlom v tvojej doterajšej kariére?

Myslím si, že ešte neprišiel. Všetko sa rozbieha pomaličky, lebo všetko čo je dobré sa rozbieha pomaličky, preto nechcem povedať, že nastal nejaký zlom, ešte čakám. 

Model z kolekcie značky Hellenski

Svoje prvé šaty ušila, keď mala 9 rokov. Návrhárka Ema Klein začínala doma v izbe, dnes navrhuje šaty pre známe tváre (Rozhovor)
Zdroj: Hellenski

Skús prosím opísať, ako vyzerá taký proces od návrhu až po samotné vytvorenie šiat, prípadne koľko takýto proces trvá?

Najprv je tá fáza, kedy musíš zaznamenať niečo, čo ťa bude inšpirovať, a to niečo musíš hľadať. Niekedy to prichádza hneď, inokedy veľmi pomaly. Potom prichádza fáza navrhovania, kedy vždy priberiem. (smiech) Sedím doma, jem hnusné sladkosti, som vystresovaná či to stihnem a prekreslím asi 4 balenia papierov. To je fáza, kedy sa "bičuješ" ako osobnosť, pretože z teba vychádzajú veci a je to bolestivý proces, niečo ako pôrod. Potom prichádza realizácia, čo je tiež neľahká úloha, keďže u nás textilný priemysel zanikol. Látky si musíme zohnať všade inde, len nie na Slovensku, čo je naozaj dlhá cesta, kým nájdeme kvalitné a dobré materiály. Poslednou fázou je samotné šitie, a to už je to najpríjemnešie z celého procesu.

Všetky modely sú teda šité lokálne na Slovensku?
Áno, napriek tomu, že látky sú zo všetkých kútov sveta, šaty sa všetky pýšia "nálepkou" Made in Slovakia.

Venuješ sa tomu, čo ťa baví a napĺňa. Čo máš na svojej práci najradšej a je na nej niečo, čo by si naopak zmenila?

Najradšej mám keď vidíme dokončené šaty a keď vidím, že tým ľuďom sa to páči, to je balzam na dušu. Keď si človek niečo kúpi, nosí to a je šťastný, že takýto kúsok vlastní, tak to je asi najviac, čo môžem dosiahnuť po každej kolekcii. A niečo čo mi vadí? Asi nič. Robím to naozaj rada, takže nemôžem povedať, že by mi niečo vadilo.

Tvoje šaty nosia mnohé známe slovenské tváre. Komu už si navrhovala šaty alebo s kým si spolupracovala?

Určite by som spomenula Ivanu Surovcovú, ona je pre mňa stelesnením bohyne, taká Helena Trójska. Krásna, inteligentná, šikovná žena. Moje modely mala oblečené aj naša najlepšia tenistka Dominika Cibuľková, riaditeľka Miss Slovensko Karolína Chomisteková a na podujatie Fashion Live sme obliekali aj moderátorku Refresheru, Barboru Bakošovú. 

Dominika v modeli z dielne Hellenski

Svoje prvé šaty ušila, keď mala 9 rokov. Návrhárka Ema Klein začínala doma v izbe, dnes navrhuje šaty pre známe tváre (Rozhovor)
Zdroj: Hellenski
 

A photo posted by HELLENSKI (@hellenskifashionhouse) on

Ak by si mala svoje šaty/tvorbu opísať jedným slovom, aké by bolo?

Jednoznačne ženskosť. Ako som spomínala, v móde sú mi blízke 50. roky a naozaj rada pozerám filmy, kde majú ženy rukavičky, klobúky, zladené topánky s kabelkou, kedy je žena skutočne elegantná. Naopak nemám rada obdobie Baroka a Rokoka, lebo tam bolo všetko "preplácané" a nemohli sa v tom ani hýbať. Ja mám rada, keď sa žena cíti v šatách príjemne.

Nosíš svoje vlastné návrhy?

Nosím, ale je to dosť problematické, lebo som rada, keď sa stihnú ušiť veci, ktoré musíme ušiť. Ako hovorí staré známe: "Obuvníkove deti chodia bosé"tak v tomto prípade môžem odprisahať, že to tak je. (smiech) Ak náhodou sa mi ujdú moje vlastné šaty, tak som šťastná. 

 Ema vo vlastnom modeli

Svoje prvé šaty ušila, keď mala 9 rokov. Návrhárka Ema Klein začínala doma v izbe, dnes navrhuje šaty pre známe tváre (Rozhovor)
Zdroj: Ema Klein

Módna rada nad zlato, ktorou by sa mali riadiť všetky ženy?


Poznať svoju postavu, poznať limity, ktoré si môžeš dovoliť. Mám rada, keď je niečo estetické, a preto si myslím, že každá žena by mala vedieť tie svoje hranice, čo si môže a nemôže dovoliť.

Vieme, že aktuálne si "stopla" všetky aktivity pod svojím menom Ema Klein a buduješ vlastnú módnu značku Hellenski. Skús nám priblížiť, kedy a ako vznikla táto idea.

K vzniku sa viaže celkom vtipná príhoda. Mala som bývalého priateľa, s ktorým máme aj doteraz veľmi dobrý vzťah a prišiel za mnou s tým, že jeho súčasná priateľka by chcela podnikať v módnom sektore. Tak sme sa stretli a veľmi sme si osobnostne padli do oka, a je to práve ona, kto prišiel s názvom Hellenski. Spojili sme sily a začali sme to brať ako naše spoločné dieťa, čiže to bol taký prapočiatok značky. Museli sme sa spoznať, zvyknúť si na seba a povedať si čo a pre koho chceme vyrábať. Aktuálne fungujeme približne rok a pol a ideme robiť v poradí tretiu kolekciu, takže sme úplni nováčikovia a pracujeme na tom, aby sme si vybudovali klientelu, pretože nás ľudia ešte nepoznajú a musia zistiť, že im ponúkame kvalitu a ženskosť. 

Svoje prvé šaty ušila, keď mala 9 rokov. Návrhárka Ema Klein začínala doma v izbe, dnes navrhuje šaty pre známe tváre (Rozhovor)
Zdroj: Hellenski

Kde sa teda vaše modely dajú zakúpiť?

Predtým sa dalii naše modely kúpiť v Alize, čo bola skvelá skúsenosť. Avšak návrhári sa tam striedajú, preto sme sa rozhodli, že z dlhodobého hľadiska pre nás bude lepší vlastný showroom v Eurovei, kam sa dá kedykoľvek prísť. Máme pripravené prototypy, aj ušité kúsky, takže si zákazníci môžu zobrať priamo niečo so sebou, alebo si nechať ušiť šaty na mieru, napríklad v inej farbe. 

 

A photo posted by HELLENSKI (@hellenskifashionhouse) on

Ako dlho trvá vznik jednej kolekcie?

Tri - štyri mesiace od samotných návrhov, po umiestnenie v showroome. Najskôr treba šaty ušiť, potom treba modely nafotiť, vytvoriť katalóg, upraviť webstránky a pripraviť nejakú marketingovú kampaň. A potom zas príde, už nová sezóna, kedy prichádza celý proces od začiatku. Najbližšie nás môžete vidieť na BMD a chceme sa určite zúčastniť aj Fashion Live.

 Ema pri stylingu svojho modelu

Svoje prvé šaty ušila, keď mala 9 rokov. Návrhárka Ema Klein začínala doma v izbe, dnes navrhuje šaty pre známe tváre (Rozhovor)
Zdroj: Ema Klein

Aké máte plány do budúcna?

Som čerstvo zasnúbená, takže si navrhujem svadobné šaty. A samozrejme dúfam, že dobre dopadne projekt tej dielne, ktorú som spomínala v úvode, to keď sa podarí, budem šťastný človek.

Ďakujeme ti za rozhovor, budeme ti držať palce a na záver, čo by si chcela odkázať našim čitateľkám.

Nech nás určite prídu navštíviť do showroomu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia