Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2017, 17:40
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

TOP 10: Najlepšie storytelling skladby od chalanov z Mojej Reči

HUDBA MOJA REČ
Uložiť Uložené

Na tvorbu Dobrých chlapcov sa tentokrát pozrieme z trochu iného uhla, keďže už od svojich začiatkov sa vyznačovali kvalitnou lyrikou.

Kapela Moja Reč bola tou, vďaka ktorej mi rap v našom jazyku prirástol v časoch vydania prvých ich projektov k srdcu. Už od Dema z roku 2005 dokázala dvojica drzých MCs svojou tvorbou osloviť snáď každého mladého poslucháča, ktorý od rapového interpreta očakával kvalitné témy, flowy, techniku aj výber hudieb. Supa a Delik vždy bez najmenších problémov doprevádzali živú kapelu aj klasické inštumentály a nezaostávali ani na hosťovačkách s etablovanými menami, čo platí aj dodnes. Za viac ako desať rokov ich pôsobenia stihli vydať množstvo zásadných vlastných projektov a skladieb, na ktoré fanúšikovia nikdy nezabudnú, pričom ich pracovné nasadenie bolo minimálne v prvej polovici priam nekontrolovateľné. 

Devízou Dobrých chlapcov z Handlovej bola vždy aj diamantová lyrika, vďaka čomu vedeli do textov pretaviť  množstvo silných aj vtipných príbehov. Aj preto sme sa rozhodli pripraviť si pre vás tento výber tých najlepších skladieb, v ktorých Moja Reč opisuje konkrétne situácie až priveľmi dôveryhodným spôsobom. Niektoré záležitosti vznikli ešte v časoch, kedy kvalita rapu rástla priamo úmerne so šírkou gatí a aby si sa vôbec mohol postaviť za majk, musel si mať na sebe aspoň XXL tričko. Poďme sa teda spoločne pozrieť na desiatku najlepších storytelling trackov v podaní eMeR. Poradie nepotrebujeme, všetky tieto skladby sú skvelé. 

TOP 10: Najlepšie storytelling skladby od chalanov z Mojej Reči
Zdroj: Moja Reč official FB

666

Táto záležitosť je doslova strojom času a okamžitým návratom do roku 2006 k prvému počinu s názvom Dobrí chlapci. Ako väčšina tvorby Mojej reči, aj táto je venovaná nežnému pohlaviu, pre ktoré Supa aj Delik napísali kilometre textov. A nielen lovesongov, ale o tom trochu nižšie. Práve táto skladba je dôkazom toho, že obaja majú vo zvyku nielen vyrozprávať samotný príbeh, no veľmi radi zachádzajú do detailov, takže si vie poslucháč konkrétnu situáciu sám predstaviť, čo je vlastne úplne geniálne. O oboch je známe, že veľmi radi čítajú knihy, takže tu majú začinajúci raperi so slabou lyrikou taký malý návod. 

Nespavosť ft. Idea 

Moja reč mala vždy špeciálnu schopnosť vžiť sa do úplne náhodnej situácie a poňať ju až priveľmi uveriteľne. Zakaždým máš pocit, že si ju na vlastnej koži prežil. A presne to je aj tento prípad. Vec z albumu S/M Show, ktorý vyšiel v roku 2006. Ako veľmi príjemný bonus sa na tejto skladbe objavuje aj hlava Ty Nikdy Idea, ktorý už vtedy vedel, ako na to. Toto spojenie sa ukázalo ako fungujúce aj pri mnohých ďalších trackoch a nám ostáva len dúfať, že si pre nás niečo prichystajú aj dobudúcna. Nespavosť je skladba vzbudzujúca strach a zároveň opäť trochu precvičí vašu predstavivosť.

Venom

eMeR poukazovala aj na drogovú problematiku. Chalani zároveň dokazujú, že nemajú problém zosynchronizovať sa a vyrozprávať ti jeden príbeh z rovnakého pohľadu. Pre každého, kto si niečim podobným či už na vlastnej koži alebo v svojom blízkom okolí prešiel, je Venom emotívna skladba, ktorá nenechá chladným ani toho najsilnejšieho jedinca. Aj v tomto prípade musíme pochváliť autora hudobnej produkcie, vďaka ktorej má táto vec z projektu S/M Show tú potrebnú depresívnu atmosféru. 

Naložený v káre

Okej, je čas na niečo s pozitívnym moodom. Chalani často mapovali aj svoje zážitky z ciest autom, legendárna je aj skladba JB s Peťom, ktorý sa podujal na neľahkú úlohu vodiča počas turné a rovnako aj táto vec pochádzajúca z roku 2006. Toto je presne ten typ skladby, ktorú počúvaš nielen pre skillz interpreta, ale aj preto, že ťa jednoducho baví jeho rapový život a hlavne mu všetky podobné príbehy veríš. Kiežby bolo takýchto záležitosti viac aj v súčasnosti.

Pi*e a Kok*ti

Túto skladbu asi opisovať ani nie je potrebné. Delik aj Supa sa aj do tejto témy vžili úplne naplno a jasne poukázali na to, že muži sú niekedy proste hovadá. No a čo. Niekedy dokonca dokázali vytiahuť také prirovnania, že ich pochopíš až po niekoľkonásobnom počúvaní. A táto skutočnosť platí pri drvivej väčšine ich tvorby počas celej kariéry, čo z nich zároveň robí veľmi výnimočnú crew. Nikto predsa nemá rád prvoplánové riadky, nad ktorými ani nepotrebuješ premýšľať. Aj keď, v posledných pár rokoch už možno tento element z rapu vyprcháva, no stále tu máme zásadných reprezentantov pančlajnov ako napríklad práve MR, Otis či Tonči S.

Trocha Lásky ft. Strapo

Aby to nebolo len o tých najstarších albumoch, tak sa presuňme o približne 4 roky do budúcnosti k albumu Dobrí chlaci 3 a skladbe, na ktorej hosťuje ďalší šikovný pesničkár Strapo. Trocha Lásky nám ponúka hneď tri pre mnohých až neuveriteľné príbehy poňaté presne tak, ako to máme najradšej - do detailov. Schopnosť poskladať skladbu tak, aby sa poslucháč ani sekundu nenudil aj v dnešnej dobe veľa československým raperom chýba a práve aj vec ako Trocha Lásky je moment, z ktorého by sa mohli učiť. K výbornému výsledku prispieva aj produkcia od pražskej legendy DJa Wicha.  

Stalker

Pri tomto albume sa ešte nemalú chvíľku zdržíme, keďže za spomenutie nepochybne stojí aj skladba Stalker, ktorá je podľa všetkého na pravde založená aspoň do určitej miery, no v konečnom dôsledku by sa dala generalizovať a aplikovať pre väčšinu raperov, samozrejme s patričným nadhľadom. A zároveň poučenie pre mužov, že existuje určitá skupiná žien, s ktorými sa radšej netreba zahrávať. 

Ihla

Tretie pokračovanie Dobrých chlapcov bolo plné storytellingov a vybrať len jeden či dva bolo vlastne nemožné a najradšej by sme ešte pokračovali, avšak priestor musia dostať aj ďalšie veci, a tak vyberáme tie s najsilnejšou atmosférou. Práve Ihla je temná, viac než detailná a aj vďaka hudbe od Jožiša Bengerera silná natoľko, že by bol hriech ju do výberu nezaradiť. Už tradične sa potvrdzuje schopnosť oboch rodákov z Handlovej ponoriť sa do ľubovoľnej situácie a opísať ju lepšie ako päťstostranová kniha. 

Cesty Niet

Vráťme sa ešte na chvíľku do roku 2004 k debutovému projektu Mojej reči s Komplotom, na ktorom sa nachádza presne nula zlých skladieb. Už po vydaní Dema teda muselo byť všetkým jasné, že týchto borcov čaká veľký úspech a nás veľa kvalitného rapu. Cesty Niet je teda snáď prvý zásadný storytelling, čo je vlastne dôvod, prečo sme ho zaradili. V tomto výbere je žiaľ miesto len pre desiatku najlepších, aj keď skladieb, ktoré by vyhovovali zadaným parametrom, sú skutočne desiatky. Je zaujímavé a až úchvatné s takýmto veľkým odstupom času sledovať, ako dokázali na prvý pohľad obyčajné témy Supa s Delikom poňať.

Dúha

Na záver samozrejme aj niečo zo zatiaľ najaktuálnejšieho albumu, ktorému patrila prvá polovica minulého roku. Chalani opäť dokázali, že v tejto disciplíne stále konkurenta nemajú a my pevne veríme, že tomu tak bude aj v budúcnosti. Zase raz tu máme sériu viacerých krátkych príbehov zaručujúcich zimomriavky. Pre tých, ktorí možno úplne nezachytili odkaz skladby, veľmi radi priblížime, že ide o snahu vniesť na jednu situáciu dva pohľady a teda, že nemusí byť všetko také zlé, ako to možno na prvý pohľad vyzerá, prípadne, že ľudia občas musia zabudnúť na svoje trápenia na úkor radosti iných. 

Pôvodne som sa do tohto článku pustil s jasným zámerom, vybrať pre vás tie najlepšie storytelling tracky. Postupne som si však uvedomil, že je to vlastne skoro nemožné, teda pokiaľ sa bavíme len o top desiatke. S prihliadnutím na skutočnosť, že Moja Reč vydala už nieľkoľko málo stovák (samozrejme ak uvažujeme aj single, prípadne spolupráce) rôznych skladieb, som sa teda rozhodol spísať ešte aspoň jednu desiatku tých, ktoré si pozornosť určite zaslúžia. Do honorable mentions teda radíme aj Neni na čo čakaťMozaika, Strih, On & On, Dieťa vo mne so Zverkym, Vrecia kostiCvakZalúbil som saMusíš si to ošéfovat s Tafrobom a Nutela

Verím, že to bolo pre vás príjemné čítanie a návrat k albumom, ktoré má každý fanúšik Supu aj Delika rád dodnes. Ďakujem za pozornosť!

 

Domov
Zdieľať
Diskusia