Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2017, 12:25
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Technológie, ktoré vydržia až 450 stupňov Celzia. NASA sa pripravuje na nehostinné podmienky Venuše

TECH NASA
Uložiť Uložené

Širšie možnosti, väčšie výzvy.

O tom, že nám technologický pokrok každým jedným dňom zjednodušuje naše životy, nie je žiadnych pochýb. Vďaka smartfónom sme ako v neustálom spojení, tak máme aj neustály prístup k obrovským množstvám informácií. Už nemusíme utekať do knižnice, aby sme zistili niečo, čo v danej chvíli z určitých dôvodov potrebujeme vedieť. Stačí iba otvoriť internetový prehliadač a použiť Google. Technologický pokrok ale nie je iba o spotrebiteľských produktoch. Jeho podstatnou súčasťou sú aj také technológie, aké na pultoch obchodov za bežných okolností nenájdeme. Tieto zariadenia slúžia na vedecké účely, takže musia byť z pochopiteľných dôvodov výrazne pokročilejšie, ako tie, ktoré používame. Netýka sa to však len technických špecifikácií, o čom svedčí i súčasná snaha americkej vesmírnej agentúry NASA. Jej inžinieri a vedci pracujú na takej výbave, že zvládne vesmírne misie v extrémne horúcich prostrediach s extrémne vysokým tlakom. 

Dôvod, prečo NASA na takom niečo pracuje, spočíva v snahe obnoviť skúmanie Venuše, kde vládnu naozaj nehostinné podmienky. Priemerná teplota na tejto záhadnej planéte dosahuje závratných 450 stupňov Celzia, čo stačilo na to, aby v roku 1983 zničila sovietsku výskumnú sondu bez živej posádky za zhruba nejaké dve hodiny od začatia mapovania pre našu civilizáciu neznámeho prostredia. A nielen tú. Všetko podobné misie boli od 80. rokov postavené, pretože nám ich aktuálny technologický pokrok neumožňoval uskutočniť. Spomínaná Venera-16 bola odvtedy posledným neúspešným pokusom.

Odporúčané
Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty 2. októbra 2022, 13:30

NASA sa plánuje vrátiť na povrch Venuše okolo roku 2023 s pozemným roverom, do ktorého skryjú nadštadardne odolnú elektroniku. Áno, vieme o tom už dlhšie, no až doteraz sa poriadne nevedelo, ako to s ambicióznou misiou vyzerá. Vesmírna agentúra oznámila, že úspešne vytvorila a aj rovno otestovala nový procesor. Testy pochopiteľne prebiehali v simulovaných podmienkach, kde nechýbali vysoké teploty a ani vysoký tlak, ktorý je na povrchu Venuše92-násobne väčší ako u nás na Zemi. Hoci patrí medzi tie najťažšie, nejde o jedinú výzvu, ktorej čelia. Nadchádzajúce roky musia dotiahnuť do konca viacero ďalších podstatných detailov, aby expedícia opäť nevyšla nazmar.

Domov
Zdieľať
Diskusia