Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2017, 11:22
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Mark Zuckerberg pracuje na mozgových implantátoch. Ochrnutí ľudia budú vďaka nim opäť hýbať končatinami

TECH
Uložiť Uložené

Záleží mu aj na našej budúcnosti.

Je už asi nepísanou tradíciou, že úspešné osobnosti z tech sféry ako Bill Gates prejdú postupom času do trošku odlišnej oblasti pôsobenia, ako sme pri nich zvyknutí. Nevyhol sa tomu, samozrejme, ani výrazne mladší šéf najväčšej sociálnej siete na svete, ktorý podľa tých najčerstvejších informácií vyvíja špeciálne zariadenie, lepšie povedané akýsi miniatúrny implantát umožňujúci čítať prebiehajúce procesy v našom mozgu, čo by jedného dňa malo ochrnutým vrátiť schopnosť ovládať svoje končatiny, v ktorých stratili cit. Lekári však ochrnuté časti z mäsa a kostí nahradia za elektronickú protézu, a keďže tá bude schopná s mozgovým implantátom komunikovať priamo cez centrálny nervový systém, obnoví sa tak stratený signál.

Výskumné práce renomovaných vedcov a špičkových inžinierov na kontroverznej biotechnológii organizuje nezisková medicínska organizácia Biohub, za ktorou nestojí nikto iný ako Mark a jeho žena Chan. Nie je preto asi ani žiadnym prekvapením, že peniaze na projekt pochádzajú priamo od ich ďalšej organizácie prezývanej Chan Zuckerberg Initiative. Z čerstvej investície v hodnote 50 miliónov dolárov pôjdu ale peniaze aj iným výskumom Biohubu so zameraním na elimináciu ľudských chorôb. Koľko ich teda dokopy asi je? Web techcrunch.com spomína až 47 rôznych iniciatív a jednou z nich sú aj práce na vyššie spomínanom implantáte. V blízkej dobe sa teda môžeme tešiť na ďalší, alebo rovno ďalšie významný pokroky na poli moderných technológií a medicíny, ktoré nás ako civilizáciu zbavia mnohých zdravotných problémov.

Domov
Zdieľať
Diskusia