Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2017, 17:08
Čas čítania 0:00
Marek R.

Špičkový dizajn či kvalitná tvorba. Toto sú dôvody, prečo je RTVS jedinou slovenskou televíziou, ktorú sa oplatí sledovať

ZAUJÍMAVOSTI RTVS
Uložiť Uložené

A tých dôvodov je naozaj mnoho.

Postupne stále viac a viac ľudí začína zanevierať na televíziu a môžu za to aj fakt, že slovenská tvorba či programový výber nestoja za veľa a ľudia tak radšej vyhľadávajú zábavu a kvalitu inde. Televízia Joj sa napríklad skúsila pozdvihnúť domácu seriálovú tvorbu počinom Za sklom, čo sa jej aj podarilo, no najväčší posun v kvalite zaznamenala práve RTVS na čele s Václavom Mikom. Pozreli sme sa tak na dôvody, prečo je tomu tak. 

Môže sa pochváliť svetovým dizajnom

Slovenskú politiku do našich článkov nepletieme, nech vám nekazíme deň, no určite ste počuli sťažnosti jednej vládnej strany na logo RTVS. Čo tam však po ich názoroch, keď naša štátna televízia má dizajn, ktorý jej môžú závidieť všade vo svete a hoci sa teda u nás nevyhla z niektorých strán kritike, vo svete sa dočkala uznania. 

Zástupcovia televíznej časti RTVS sa 17. júna 2016 postavili na pódium po boku svetových televíznych značiek, ako HBO, MTV, CNN alebo Fox Sports. Dialo sa totiž udeľovanie prestížnych cien Svetovej akadémie PromaxBDA, ktorá sa zaoberá vizuálnym marketingom a promovaním. Jednou z viac než sto kategórií bola Imidžová kampaň televíznej stanice, kde sa hodnotila kvalita identov (ide o pársekundový spot medzi reklamným priestorom a filmom). Skrátka ani-reklama, ani-upútavka, ani-film, ale krátka animácia s logom televízie. Tie pred polovicou roka 2015 doslova vypimpovala RTVS a obe estévečky boli oblečené do nového kabáta.

Pri ich tvorbe bolo kľúčové odlíšiť jednotku a dvojku, kedže ich programové zloženie je iné a priniesť do vnímania diváka dynamiku a modernosť. Kým na jednotke môžeme medzi programami vidieť dve bodky, ktoré vytvárajú geometrické tvary a prinášajú tak zaujímavosť do premietnutých každodenných situácií, dvojka poteší oko diváka väčšinou futuristickou animáciou, kde sú podstatné predovšetkým väzby medzi spomínanými bodkami. Jednotka sa snaží prekvapiť ukončením a priebehom vykreslenej scény, dvojka stavia na celkový dojem. Už predchádzajúce identy verejnoprávnej televízie boli na vysokej úrovni, no teraz sú vďaka dielu českej Oficina dotiahnuté na ešte vyšší level a pozerať sa na ne je jednoducho radosť. To dosvedčuje aj to, že Slovenská televízia bola výhernou z až 4300 ostatných prihlásených. 

Najlepšie svetové seriály aj na našich obrazovkách

Povedzme si na rovinu, najlepšie svetové seriály radšej pozeráme na rôznych streamovacích stránkach alebo si ich sťahujeme, aby sme čo najskôr zhltli nové časti a hlavne aby sme si seriál vychutnali v pôvodnom znení (nič proti slovenským dabingovým hercom, ale originál je proste originál). Aj napriek tomu, keď som však jedného dňa znudene prepínal jeden program za druhým a zrazu na mňa z RTVS vyskočil Lorne Malvo, zostal som nechápavo pozerať, aký kvalitný seriál je na slovenskej televízii. RTVS v tomto smere opäť prevyšuje konkurenciu, ktorá s výberom zahraničných seriálov triafa neustále vedľa, zatiaľ čo verejnoprávna televízia presne vie, aké seriály si nielen my mladí ideme. Okrem spomínaného Farga sme na RTVS mohli vidieť aj Raya Donovana či Sherlocka a hlavne posledným menovaným trafili do čierneho, keďže...

Úvodná časť štvrtej série Sherlocka v deň svetovej premiéry

Seriál Sherlock so skvelým Benedictom Cumberbatchom a Martinom Freemanom patrí k tomu najlepšiemu, čo televízia ponúka, a preto bol krok zo strany RTVS trefou do čierneho. Už rok dozadu sme dostali od tejto televízie darček v podobe vysielania špeciálu Sherlock: The Abominable Bride a situácia sa opakovala aj tentoraz. RTVS sa totiž podarilo uzavrieť dohodu s BBC One, ktorej seriál patrí, aby sa tak aj naši diváci mohli tešiť z vysielania nových epizód. Už prvý januárový deň sme tak mohli sledovať prvú časť 4. série s názvom The Six Thatchers, zvyšné dve časti potom prišli 8. a 15. januára. 

 

Filmy naozaj pre každého

Keď už teda chválime ich seriálový výber, musíme vyzdvihnúť aj ten filmový, keďže svoje si nájde naozaj každý. Svetové aj slovenské filmy natočené desiatky rokov dozadu sa striedajú so súčasnými hitmi a len v poslednom období sme na obrazovkách RTVS mohli vidieť filmy ako Nedotknuteľní, Schindlerov zoznam, Učiteľka, Jobs či Nightcrawler so skvelým Jakeom Gyllenhaalom.

Najobjektívnejšie spravodajstvo

V časoch, kedy sa falošné správy nazývajú alternatívnymi faktami, je fajn mať spravodajstvo, ktoré sa snaží byť čo najobjektívnejšie. V novembri minulého roka zverejnila agentúra Median výsledky svojho prieskumu najobjektívnejšieho spravodajstva a výsledok prieskumu nám jasne hovorí, že RTVS ide hore aj v tomto smere. Jej spravodajstvo sa totiž považuje za najviac objektívne a je to vôbec prvýkrát, čo sa dočkali takejto pocty. Spravodajstvo RTVS tak zosadilo z trónu televíziu Markíza, ktorá sa tešila z prvenstva hneď šesťkrát za sebou, no táto séria sa už pre súkromnú televíziu skončila.

Václav Mika: „Ambícia stať sa najobjektívnejším spravodajstvom bola pred pár rokmi pre nás vzdialeným cieľom a ilúziou. Dnes sme tento cieľ dosiahli a mne neostáva nič iné, len vysloviť slová vďaky. Je to obrovské zadosťučinenie za našu prácu v spravodajstve. Poďakovanie za dôveru patrí našim divákom a poslucháčom. Prirodzene tiež ďakujem svojim kolegom, pretože to nie je iba zásluha generálneho riaditeľa, toto je zásluha tímovej práce a všetkým vzdávam veľký hold.“

Špičkový dizajn či kvalitná tvorba. Toto sú dôvody, prečo je RTVS jedinou slovenskou televíziou, ktorú sa oplatí sledovať
Zdroj: median.sk

Vedomostné relácie

Keď si chcete seriózne zasúťažiť, je tu pre vás Duel, ktorý je vyslovene zameraný na vedomosti súťažiacich a humor ide bokom. No a potom tu máme Čo ja viem s Marcelom Merčiakom, kde sú hosťami mnohé známe tváre, takže vedomosti sa tu zlučujú so zábavou a vzniká tak zábavno-náučný program, ktorý sa stal okamžite hitom. Tri známe osobnosti navyše dopĺňa až 200 vysokoškolákov, ktorí taktiež súťažia a na konci posledného kola sa dozvieme meno študenta, ktorý dosiahol najvyšší počet bodov a doplní tak hosťa s najvyšším počtom bodov vo finále. V ňom sa súťaží o skutočné peniaze, ktoré potom smerujú tam, kde ich ľudia, respektíve napríklad aj zvieratá potrebujú. Asi najväčším pozitívom celého Čo ja viem je však fakt, že nesúťažia len ľudia v štúdiu, ale aj vy. RTVS totiž ku svojej šou vydala aj aplikáciu, ktorú si môžete stiahnuť do svojho smartfónu. Vám potom stačí si sadnúť v čas relácie pred televíziu a súťažiť zarovno s hosťami a 200 vysokoškolákmi. Na konci relácie potom aplikácia vyhodnotí vaše skóre a ešte aj doplní niekoľko zaujímavých štatistík. Aplikáciu si navyše stiahlo viac ako 100 000 ľudí len na Google Play, takže RTVS si pripisuje ďalší plusový bod.

 

Liga majstrov

Ako fanúšik futbalu som jednoducho musel uviesť aj tento dôvod. Veď mohli ste sami vidieť, ako dopadol futbal na ostatných televíziách a keď som napríklad vo futbalovom štúdiu uvidel Jána Ďurovčíka, nevedel som, či náhodou nesnívam. Marcel Merčiak je navyše výborný komentátor, hosť Lacko Borbély je potom len čerešničkou na torte. RTVS, samozrejme, zastrešuje aj ďalšie športové podujatia, medzi ktorými nechýbajú ani naše najvyššie futbalové či hokejové súťaže. Mimochodom, Liga majstrov je už za rohom.

Zaujímavý interaktívny projekt

V októbri minulého roka prišla RTVS s projektom, kde sme mohli zasiahnuť aj my diváci. Na dvojke sme mohli zhliadnuť film Verdikt, ktorý dáva jeho divákom základnú, no pritom zložitú otázku, je možné ospravedlniť smrť nevinných ľudí záchranou iných nevinných ľudí? Predstavte si, že teroristi unesú civilné lietadlo a smerujú s ním k futbalovému štadiónu, plnému ľudí. Armádny pilot lietadlo zostrelí bez rozkazu svojich nadriadených a stojí pred súdom. Argumentom jeho obhajoby je, že síce spôsobil smrť desiatok ľudí v lietadle, ale zachránil tisíce ľudí na štadióne. Je vinný, alebo nevinný?

O tom mohli rozhodnúť aj hlasujúci Slováci. A ako sa rozhodli? Do hlasovania sa zapojilo viac ako 10 000 divákov, z toho len 13 percent si myslelo, že pilot je vinný, zatiaľ čo zvyšných 87 percent hlasovalo za jeho nevinu. Znamená to, že pilotovi odpúšťajú to, že zabil 164 cestujúcich v prospech záchrany ďalších tisícoch na štadióne. Rozhodli sme tak podobne ako diváci v Nemecku, Rakúsku či Švajčiarsku.

Ďalšia kvalitná domáca tvorba

Jednotlivé programy by tu mohli byť aj samostatne, no rozhodli sme sa ich len takto v krátkosti vymenovať v jednom bode. Obľúbená je zábavná šou Milujem Slovensko, ktorá spríjemní piatkový večer svojou pohodovou atmosférou a slovenskou hudbou (je to síce zahraničný formát, ale slovenská verzia je kvalitná a česká sa na našu zďaleka nechytala), Cestou necestou, kde sa filmový štáb vydáva po stopách zaujímavých Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí dobre poznajú miestne pomery a  tí nám prostredníctvom svojich očí ukážu, ako vonia a chutí ďaleký svet, Park alebo najnovšie aj projekt Zem spieva, ktorý mal premiéru len nedávno. Skladať sa má z desiatich dielov a divákom priblíži svet slovenského folklóru z rôznych kútov krajiny.

Žiadne reklamy

Možno trošku zbytočný dôvod, no momentálne si podľa nás zaslúži svoje miesto. Áno, za to, aby nás počas filmov/seriálov/dokumentov nerušili reklamy, platíme koncesionárske poplatky. No keď za niečo platíme, očakávame kvalitu a posledné roky sme naozaj mohli asi frflať na to, že kvalita neprichádza. Ako ste však mohli vidieť vyššie, kvalita RTVS išla neskutočne hore a keď nás pri takomto kvalitnom programe nerušia reklamy, je konečne radosť pozerať slovenskú televíziu.

Špičkový dizajn či kvalitná tvorba. Toto sú dôvody, prečo je RTVS jedinou slovenskou televíziou, ktorú sa oplatí sledovať
Zdroj: wikipedia

Ako teda sami môžete vidieť, RTVS hlavne od nástupu Václava Miku spravila obrovský posun v kvalite svojej tvorby a vo výbere programu a dnes tak môžeme s kľudným svedomím prehlásiť, že je kvalitatívne najlepšou slovenskou televíziou. Ako to vnímate vy?

Anketa:
Je RTVS najlepšou slovenskou televíznou stanicou?
Áno
Nie
Áno
94 %
6355 Hlasov
Nie
6 %
412 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia