Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2017, 19:55
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Najbolestivejšia tetovacia technika z Filipín, ktorej celý svoj život zasvätila 99-ročná starenka. Do kože ti pri nej búchajú tŕňmi

ZAUJÍMAVOSTI TETOVANIE
Uložiť Uložené

Kvôli výsledkom sa bolesť oplatí vydržať.

Skrášliť svoje telo decentným tetovaním nie je na zahodenie. V 21. storočí si už človek môže vybrať zo stoviek tetovacích štúdií, rôznych cenových hladín a vďaka posúvajúcim sa technológiám už tetovanie nie je také bolestivé, ako to bývalo zvykom. Filipínska dedinka Buscalan v provincii Kalinga však ukrýva jednu z najstarších tatérok na celej planéte a keď už sme spomínali bolesť pri tetovaní, aj o tej by ti Whang-od Oggay vedela dlho rozprávať. Starenka tento rok dovŕši alebo už dovŕšila 99 rokov a záľubu v tradičných tetovacích technikách svojho kmeňa Butbut objavila ešte mladá slečna. Technika zvaná batok sa jej zapáčila natoľko, že po predčasnej smrti svojho priateľa zasvätila celý svoj zostávajúci život práve tetovaniam a odkedy sa o nej začala dozvedať široká verejnosť, maličká dedinka na Filipínach prekypuje turistickou aktivitou.


Odporúčané
Chceš tetovanie na ruku? Inšpiruj sa týmito rôznymi tetovaniami Chceš tetovanie na ruku? Inšpiruj sa týmito rôznymi tetovaniami 7. apríla 2023, 14:55

Bojovníci z kmeňa Butbut v minulosti verili, že ak sa nechajú potetovať v rodnej dedine a potom svoje tetovania vystavia v boji tak, aby sa na nich nepriatelia neustále pozerali, pomôže im to vyhrať všetky súboje. Keď aj do kmeňa Butbut začala prenikať moderná civilizácia, boje medzi kmeňmi postupne ustali a bojové tetovania už neboli prakticky vôbec potrebné, čo Whang-od prinútilo venovať veľkú časť svojho času práve turistom. Batok, ako sa nazýva tetovacia technika v kemni Butbut, spočíva v tom, že neexistujú žiadne prepracované tetovacie zariadenia s jemnými ihlami, ale iba zmes rozdrveného dreveného uhlia a vody, ktorá do kože preniká mimoriadne bolestivými údermi tŕňov napríklad z citrónovníka obrovského známeho ako pomelo. Asi si teda nevieš predstaviť, čo si musia odvážni turisti s túžbou po tradičnom kmeňovom tetovaní vytrpieť, ale práve vďaka tejto technike sa Whang-od stala pomyselným národným umeleckým pokladom a z rodných Filipín sa už dostala aj do Kanady. V oblasti Kalinga je Whang-od považovaná za poslednú tradičnú tatérku, alebo mambatatok, a svoje umenie a zručnosti postupne posúva výlučne na svojich pokrvných príbuzných, pretože sa hovorí, že tetovanie technikou batok od nepovolaného človeka narobí viac škody ako úžitku.


 






Odporúčané
Kvíz: Spoznáš celebritu podľa tetovania? Kvíz: Spoznáš celebritu podľa tetovania? 23. júna 2022, 18:30


Späť
Zdieľať
Diskusia