Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2017, 20:53
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Pozrite si ako vzniká pukanec v extrémne spomalenom zábere. Kukuričné zrno znásobí svoj objem v zlomku sekundy

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ďalšie video zo série spomalených záberov.

Nie všetci máme v obľube otvoriť si balík zemiakových lupienkov a chrumkať si po večeroch doma pred televízorom. V prípade rozhodnutia medzi balíkom čipsov a chutnom domácom popcorne často siahame po panvici a chystáme si vlastný snack sami, respektíve kupujeme balík určený do mikrovlnky, ktorý však nie je ani zďaleka taký zdravý ako ten vlastnoručne pripravený (niežeby to niekoho trápilo). Zatvoríme dvierka mikrovlnky, nastavíme pár minút na časovači a počujeme ako pár hlasitých prasknutí premení uzavreté kukuričné zrná na biele nadýchané obláčiky. Tento výsledný efekt však sprevádza nádherný jav porovnateľný s rozkvitajúcou rastlinou. 

Dvojminútový záznam bol zachytený kamerou s celkovým počtom 30 000 snímkov za jedinú sekundu, čo je inak povedané až 1250-krát pomalšie zobrazenie, než by sme pozorovali voľným okom. Na pokus bola použitá kamera Phantom v2512 Ultra High Speed a výsledok rozhodne stojí za to! Zaujímavé je, že aj napriek extrémnemu spomaleniu sa kukuričné zrno pod narastajúcim tlakom otvorí prakticky okamžite. Pre viac zaujímavých slow-mo videí nezabudnite odoberať kanál Warped Perceptionna ktorom nájdete okrem iného prelomenie kryštálovej gule či postupne vyhorievajúcu zápalku

Späť
Zdieľať
Diskusia