Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2017, 10:27
Čas čítania 0:00
Martin M.

Nahliadni do odhaleného programu CIA, ktorý mal vytrénovať telepatických špiónov

ZAUJÍMAVOSTI CIA
Uložiť Uložené

Daj si pozor, aby niekto nečítal tvoje myšlienky

Možno sa na začiatok pýtaš, ako sa mohli tajné dokumenty z tejto známej americkej spravodajskej služby dostať k verejnosti. Deklasifikácia, respektíve odhalenie dokumentov starších ako 25 rokov, je v USA stanovená priamo zo zákona. Kedysi však bolo možné do odhalených dokumentov nahliadnuť len z jediného miesta, a to z Národného archívu v Marylande. Vďaka neziskovej organizácii MuckRock, ktorá v roku 2014 zažalovala CIA za nedodržiavanie deklasifikácie stanovenej zákonom USA, máme teraz prístup ku všetkým odhaleným dokumentom priamo z pohodlia nášho domova.

Okrem mnohých dokumentov, ktoré spomínajú napríklad naše Československo, nájdeš medzi nimi aj zaujímavé referencie na Sun Streak, inými slovami tajný vojenský útvar, ktorý skúmal paranormálne schopnosti a javy počas 70-tych a 80-tych rokov. Sun Streak niekoľkokrát zmenil svoj názov, no v databáze CIA ho nájdeš aj pod všeobecným pojmom Stargate. Tento, nazvime to program, bol čiastočne odhalený už v roku 1995, čím sa stal námetom na knihu z roku 2004 a neskôr filmu z roku 2009, ktorý si môžeš vyhľadať pod názvom “Muži, čo čumia na kozy” (v tomto prípade sa myslí na tie bekajúce zvieratká). Napriek tomu ostávajú detaily tohto programu záhadou. Dokumenty ďalej poukazujú na takzvaný Project N-1 X, ktorého hlavnou úlohou bolo vytrénovať ľudí s telepatickými schopnosťami. Tie mali byť okrem iného použité na skúmanie obsahu utajovaných dokumentov na diaľku.

Celú časť tohto dokumentu nájdeš TU

Nahliadni do odhaleného programu CIA, ktorý mal vytrénovať telepatických špiónov
Zdroj: Google Drive

Podľa priloženého dokumentu bol Project N-1 X zameraný na testovanie schopností, vďaka ktorým by mohol človek vnímať čokoľvek len za pomoci svojej mysle. A teda aj dostať sa k utajovaným dokumentom nepriateľa bez toho, aby došlo k fyzickému kontaktu. Záznamy však jasne hovoria, že niečo takéto je doslova nemožné. Pokiaľ by bol projekt úspešný, rozhodne by pokračoval až k výcviku človeka, ktorý by sa v konečnom štádiu stal dokonalé médium a mohol by tieto schopnosti aktívne používať ku špionáži všemožného druhu. Počiatočné testovanie subjektov zahŕňalo hlavne sledovanie a pýtanie sa otázok. Cieľom bolo naviesť subjekt k identifikácií detailov konkrétneho dokumentu skrz zdroj alebo tiež inú osobu.

Zvyšná časť dokumentu TU

Nahliadni do odhaleného programu CIA, ktorý mal vytrénovať telepatických špiónov
Zdroj: Google Drive

Každopádne, výsledkom celého projektu bol neúspech a po niekoľkých rokoch bol pozastavený, keďže aj samotná CIA si uvedomila, že chalani to zrejme prehnali s X-Men komixovkami. Pokiaľ by si však mal pocit, že podobnými schopnosťami disponuješ, určite daj vedieť.

Späť
Zdieľať
Diskusia