Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2017, 21:02
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Obrovské plávajúce mesto má zachrániť ľudí pred zvyšujúcou sa hladinou mora. Futuristický projekt vznikne v topiacej sa Francúzskej Polynézii

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

O pár rokov príde Francúzska Polynézia o dve tretiny svojho povrchu. Riešením má byť mesto na vode.

O všetkom sa začalo hovoriť už pred rokom, kedy spoločnosť začala s návrhmi. Nedávno ich dokončila a Francúzskej Polynézii sa zrejme pozdávajú. Okrem "záchrannej" funkcie má tento futuristický projekt spĺňať aj úlohu ikony technického pokroku a ekonomického rastu. Vody Oceánie sú pokojné a relatívne plytké, výstavba by tak mala byť o to jednoduchšia a mesto bezpečnejšie. Podľa hovorcu spoločnosti jednoducho skvelé miesto na realizáciu. 

Zvyšujúca sa hladina mora má postihnúť najmä známe a obľúbené turistické lokality, napríklad Tahiti či Bora Bora. Domáci tak majú záložný plán pripravený, prvé plávajúce mesto s názvom Artisanopolis dokáže pojať tisícky ľudí. Samotní domáci sú však podľa ministra turizmu veľmi skeptickí - o podobných megalomanských a futuristických projektoch vraj počúvajú až príliš často a nikdy sa nenaplnili. Na druhú stranu, tento má obrovskú podporu z vládnej strany, a tak má vysokú šancu stať sa realitou. Do toho momentu si však môžeš vychutnať vizualizácie alebo prezentačné video.

Späť
Zdieľať
Diskusia