Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2017, 8:22
Čas čítania 0:00
johnnybravo

8 najbohatších miliardárov sveta disponuje rovnakým majetkom ako polovica obyvateľov Zeme dohromady. Nová správa poukazuje na príjmovú nerovnosť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Bill Gates či Mark Zuckerberg držia v rukách obrovské majetky.

Pri pohľade na rebríček najbohatších mužov sveta musí byť každému jasné, že peniaze vo svete nie sú ani zďaleka spravodlivo rozdelené medzi všetkých obyvateľov našej planéty. Najnovšia správa organizácie Oxfam však obsahuje prekvapivé údaje o tom, že majetok najbohatších ľudí dosahuje závratné výšky. Správa bola zverejnená pred začiatkom Svetového ekonomického fóra v Davose a jej cieľom bolo opätovne upozorniť na príjmovú nerovnosť, ktorá napriek snahám mnohých osobností a organizácií očividne stúpa a nespomaľuje.

Podľa správy od Oxfamu, vytvorenej analýzou údajov z Credit Suisse Global Wealth Data a z rebríčka najbohatších ľudí sveta od Forbesu, disponuje 8 najbohatších mužov sveta toľkými financiami a majetkom ako 3,6 miliardy najchudobnejších ľudí na svete dohromady. Na jednej strane toto tvrdenie vyznieva celkom hrozivo, pretože 1 z 10 ľudí na Zemi musí dokázať vyžiť z dvoch dolárov na deň a boháči ako Bill Gates či Mark Zuckerberg majú majetky v hodnote desiatok miliárd dolárov, lenže niekoľko odborníkov už vyjadrilo nespokojnosť so zverejnenou správou. Britská organizácia Institute of Economic Affairs stihla Oxfam skritizovať za metódy, ktoré použil pri počítaní, pretože medzi najchudobnejších ľudí sa dostali napríklad aj čerství absolventi so študijným dlhom schopní v najbližších rokoch zarábať slušné peniaze. Príjmová nerovnosť teda nepochybne existuje, ale záleží na tom, ako sa na jednotlivé údaje človek pozrie.

8 najbohatších miliardárov sveta disponuje rovnakým majetkom ako polovica obyvateľov Zeme dohromady. Nová správa poukazuje na príjmovú nerovnosť
Zdroj: Wikimedia Commons
Domov
Zdieľať
Diskusia