Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2017, 15:45
Čas čítania 0:00
jasminka

Ako zistiť, že sa k tebe partner správa sebecky? Tieto 3 príklady z bežného života ti možno otvoria oči

VZŤAHY
Uložiť Uložené

"Vo vzťahu sme si rovní a úprimní" je bohužial fikcia rozprávok a filmov.

Nedávno sme priniesli článok o formách emočného vydierania, ktoré môžu byť taktiež súčasťou sebeckého správania. Dnes by sme sa chceli sústrediť nato, čo prehliadame alebo ignorujeme, prípadne si vo vzťahu neuvedomujeme, a teda nevšímame. Partner totiž nemusí byť hneď zákerný chrapúň, či sociopat a jeho sebecké činy môžu byť podvedomé alebo naučené z okolia, v ktorom vyrastal. Dokonca nie je vylúčené, že v príkladoch nespoznáš partnera ale samú seba. Pozrime sa preto spoločne na najčastejšie 3 typy sebeckosti vo vzťahu a aký postoj zaujať keď ich rozpoznáme.

Ako zistiť, že sa k tebe partner správa sebecky? Tieto 3 príklady z bežného života ti možno otvoria oči
Zdroj: www.pexels.com

Materiálna sebeckosť

Tento typ je asi najjednoduchšie rozpoznateľnou formou sebeckosti, ak svoju sebeckosť partner nedrží v utajení. (napríklad keď má tajný sporiaci účet, vtedy už situácia hraničí s nedôverou) Partner je materiálne sebecký, keď odignoruje tvoje sviatky, či už nevedome (pretože zabudne) alebo naopak zámerne, pretože mu na materiálnych veciach údajne nezáleží. Často to nebývajú len materiálne veci, ale aj čas, ktorý si nevie nájsť. Pravdou býva, že si ho nájsť pravdepodobne nechce a myslí viac na seba a svoju spokojnosť. Na narodeniny si dostala kvety a tortu, ale on si kúpil nové hodinky? Na víkend si zobral extra šichtu, keď si si ty vybavila voľno, aby ste trávili spolu viac času? V takomto prípade nejde ani tak o lakomosť alebo peniaze, ale princíp sebeckého zabezpečenia sa. Partner nehľadí na to, čo prinášaš do vzťahu ty, neinšpiruje sa tým a nekoná podobne, skôr kategoricky myslí na seba a na svoje potreby. Do určitej miery je to zdravé a potrebné, no keď sa začneš cítiť ako nepotrebná súčasť vzťahu, je nutné partnera upozorniť na jeho správanie a tvoje pocity. Keď ani to nepomôže - buď sebecká a partnera sa vzdaj!

Ako zistiť, že sa k tebe partner správa sebecky? Tieto 3 príklady z bežného života ti možno otvoria oči
Zdroj: www.pexels.com

Emočná sebeckosť

Často krát sa stane, že v partnerstve chce jeden napredovať rýchlejšie ako druhý, pretože cíti, že by sa mal vzťah "posúvať". Keď sa takáto situácia vyskytne, nie je nič dôležitejšie, ako komunikácia a hľadanie spoločného riešenia. Bohužiaľ málokedy sa problém rieši diskusiou, skôr sú výsledkom nepremyslené a neohľaduplné činy. Žiarlivosť, neistota či sebecké potreby vedú k nepríjemným prekvapeniam, v ktorých sme partnerom emočne "pritlačený k stene" a musíme konať podľa tejto situácie. Môže byť do toho zakomponovaná rodina, veľký romantický "čin", akým sú nečakané zásnuby alebo aj nečakaná vízia do budúcnosti. Takmer každá z nás si s vysneným partnerom predstavuje rodinu, no skôr než svojím rozhodnutím ovplyvníme aj život niekoho iného, mali by sme si uvedomiť, že netreba hľadieť len na svoje predstavy.

Ako zistiť, že sa k tebe partner správa sebecky? Tieto 3 príklady z bežného života ti možno otvoria oči
Zdroj: www.pexels.com

Zbabelá sebeckosť

Varovným signálom, pri ktorom by sme mali zbystriť našu pozornosť, môžu byť aj výhovorky rôzneho druhu, ako napríklad: „Neviem v tebe nájsť to čo hľadám". Bullsh*t. Osoba, ktorá použije toto ako dôvod na rozchod, nevie čo hľadá a bojí sa to skúmať! V takomto prípade treba poznámku odignorovať, zdvihnúť sa, prehodiť vlasy a odpochodovať. Pri podobných vetách ako: „Si skvelá a úžasná partnerka, ale..." postupujte ako pri predchádzajúcej vete. Partner má pravdepodobne osobný problém a čokoľvek, čo vymenuje po "ale", sú jeho vlastné pochybnosti a slabé stránky, ktoré nedokáže reflektovať na sebe samom, a preto ich hľadá v druhých. Samozrejme, všetky rady príjmeme konštruktívnu kritiku, avšak toto s ňou nemá nič spoločné. A do tretice všetko dobré: „Potrebujem viac, než mi dokážeš ponúknuť". Z logického hľadiska tento výrok nedáva vôbec žiadny zmysel, no predsa si mnohé z nás pripúšťajú veci, ktoré sme nikdy nevykonali a netýkajú sa nás. Partnerovi preto zaželaj všetko dobré do života a radšej hľadaj niekoho, kto si bude vedomý tvojich kvalít.

Stretla si sa s podobnými prípadmi keď sa partner správal sebecky? Podeľ sa s nami v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia