Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. januára 2017, 0:43
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Vedcom sa prvýkrát podarilo natočiť vzácneho morského draka, o ktorého existencii sme sa dozvedeli ešte len v roku 2015

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Je to vzdialený príbuzný morského koníka.

Nesie meno bájneho tvora z rozprávok, ale v skutočnosti je to len vzdialený príbuzný obyčajného morského koníka. Pravdou je, že samotný morský koník je mimoriadne fascinujúcim živočíchom a jeho bratranec z druhého kolena s anglickým názvom „Ruby seadragon“ ho v tejto oblasti ešte o niekoľko úrovní prekonáva. Zaujímavo sfarbený živočích má okrem morského koníka aj ďalších, tentoraz o čosi bližších príbuzných, ktorí sa tiež pýšia názvami podmorských drakov, ale náš najmladší prírastok do rodiny sa od nich výrazne líši. Na tele nemá žiadne výrastky pripomínajúce listy rastlín a podobá sa skôr na bežného morského koníka.

Vedcom sa prvýkrát podarilo natočiť vzácneho morského draka, o ktorého existencii sme sa dozvedeli ešte len v roku 2015
Zdroj: Scripps Oceanography

Svojím špeciálne zakriveným chvostom sa vie jednoducho prichytávať v prostredí, v ktorom žije, takže nehrozí, že by ho morské prúdy nedobrovoľne odplavili stovky kilometrov ďaleko od domova. Na rozdiel od príbuzných, ktorí útočisko nachádzajú medzi riasami, sa tento rubínový exemplár zdržiava najčastejšie v spoločnosti morských hubiek a nasledujúce video obsahuje vôbec prvé zábery tohto vzácneho tvora, aké sa kedy vedcom podarilo zaznamenať. Ruby seadragon bol totiž objavený ešte len v roku 2015, a tak o ňom zatiaľ až tak veľa informácií nevieme, čo sa v blízkej budúcnosti určite zmení.

Domov
Zdieľať
Diskusia