Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2017, 14:38
Čas čítania 0:00
Tibor P.

"Stromového muža" z Bangladéša po 16 operáciách zbavili utrpenia. Vzácna porucha kože mu poriadne znepríjemňovala život

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Abul si konečne môže chytiť dcéru do vlastných rúk.

Predstavte si, že máte 27 rokov a celý život sa trápite s tým, že nemôžete vaše horné končatiny plnohodnotne používať. Nie je to preto, že by ste ochrnuli, prípadne preto, že vám ich museli amputovať, ale pre vzácne postihnutie kože. Epidermodysplasia verruciformis je vzácne ochorenie spôsobené rôznymi typmi vírusu HPV (papillomavírusu), ktorý u človeka vyvoláva bežné bradavičnaté ochorenia, ale aj, napríklad, rakovinu krčka maternice. Epidermodysplasia verruciformis je oproti týmto ochoreniam oveľa vzácnejšia - môže mať buď dedičný podklad, alebo vznikať u osôb s výrazne zníženou imunitou v oblastiach vystavených slnečnému žiareniu a v okolí veľkých kĺbov. Presne touto diagnózou bol donedávna postihnutý aj Bangladéšan Abul Bajandar, ktorého to zasiahlo najmä na rukách. Podľa charakteristického vzhľadu mu na dlhý čas prischla prezývka "stromový muž".  
 
Dnes sa zdá, že Abul bude prvým mužom, ktorý sa úspešne vylieči z genetického ochorenia, ktoré ma potenciál sa z dlhodobého hľadiska šíriť. Za to vďačí mravčej práci lekárov z Medica College Hospital z metropoly Bangladéša - mesta Dháka. Tým sa v priebehu 16 operácií podarilo úspešne odstrániť vyše 5 kilogramov neestetických bradavičnatých výrastkov z pacientových rúk, aby pred vyše rokom mohli zahájiť celkovú, náročnú liečbu. ,,Nikdy som si nemyslel, že budem môcť niekedy držať v rukách svoje dieťa. Cítim sa oveľa lepšie, konečne sa môžem hrať s dcérkou."
 

 
Abul bol počas uplynulých 12 mesiacov po celý čas hospitalizovaný v nemocnici, kde s ním na izbe bývali aj manželka s dcérou, čím mu poskytovali potrebnú psychickú oporu počas náročnej liečby. Mnohí odborníci označujú úspešný priebeh celej terapie za významný míľnik histórie lekárskej vedy. Pevne veríme, že v podobne úspešnom trende bude medicína pokračovať aj naďalej a že sa aj v roku 2017 dočkáme významných úspechov. Napríklad, prvej úspešne uskutočnenej transplantácie hlavy
 
Domov
Zdieľať
Diskusia