Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2017, 17:46
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Smartfón, ktorý navždy zmenil mobilný priemysel. Prvý iPhone z roku 2007 oslavuje 10 rokov!

TECH IPHONE
Uložiť Uložené

Steve Jobs a jeho historický okamih.

Inteligentné mobilné telefóny prešli behom uplynulej dekády viacerými podstatnými konštrukčnými aj vizuálnymi zmenami alebo citeľnými technologickými vylepšeniami. Výbava moderných high-end kúskov momentálne ponúka ako obrovské obrazovky s vysokým rozlíšením, tak i neporovnateľne vyšší výpočtový výkon, modernejší dizajn, kvalitnejšie či prémiovejšie materiály a tiež biometrické zabezpečenie, ktoré opäť posunulo náš používateľský komfort do vyšších levelov. Smutné ale na tom je, že aj keď sa renomovaní výrobcovia snažia ako len najlepšie vedia, ani v jednom prípade nedokázali vytvoriť tak významný okamih, aký nastal pri odhalení prvej generácie dnes už nesmierne populárneho iOS smartfónu s logom nahryznutého jabĺčka, ktorý presne pred desiatimi rokmi ukázal vizionár Steve Jobs.

Áno, od predstavenia prvej generácie iPhonu prešla presne jedna dekáda, čo znamená, že tento revolučný model oslavuje okrúhle narodeniny. Po mesiacoch špekulovania ho bývalý CEO spoločnosti Apple v celej jeho kráse predviedol na pódiu v americkom meste San Francisco a všetci prítomní novinári zrazu nevedeli, čo so sebou. Z každej strany bolo počuť famózny potlesk, ktorý trval bez prestávky niekoľko sekúnd. Stalo sa tak 9. januára 2007 a odvtedy započala éra moderných smartfónov s plnohodnotnými dotykovými kapacitami, ktoré používame do dnešného dňa. Umožňovala to takzvaná multitouch funkcionalita, pretože sme vďaka nej mohli začať zapájať do fyzickej interakcie medzi našimi rukami a mobilným telefónom nie jeden, ale hneď viacero prstov naraz, čo úspešne nahradilo často nepraktické ovládanie stylusom. Celý záznam z tejto významnej udalosti kalifornského giganta nájdeš na YouTube videu nižšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia