Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2017, 10:52
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Fínska špička sa vracia na scénu s novým smartfónom. Nokia 6 má Android 7.0, obrovský displej aj 16 MPx foťák

TECH ČÍNA
Uložiť Uložené

Má to však aj jeden háčik.

Keď Microsoft prebral pod svoje krídla značnú časť spoločnosti Nokia, bolo otázne, aká ju čaká budúcnosť. Neskôr začali vychádzať na svetlo sveta informácie, ktoré naznačovali, že ju po uplynutí podmienok vyplývajúcich zo slávnej akvizície predsa len čaká znovuzrodenie. Či hviezdne, nevieme, no s jej čerstvým počinom určite nie. V týchto dňoch oficiálne odhalený Android smartfón Nokia 6 je prvým produktom nového majiteľa legendárnej fínskej značky. Áno, ide o fínsku spoločnosť HMD Global, ktorá sa však rozhodla zvláštny low-end model priniesť iba na čínsky spotrebiteľský trh. Prečo ale zvláštny?

Technické špecifikácie novinky Nokia 6 pozostávajú zo slabšieho hardvéru, čo sa ale netýka operačnej pamäte RAM, pretože tá má až 4 GB kapacitu. V útrobách tiká Snapdragon 430 a rozlíšenie displeja dosahuje síce menej jemné, ale na druhú stranu aspoň šetrné HD. Mnohých poteší prítomnosť najnovšej verzie operačného systému Android, čiže 7.0 Nougat, ktorá disponuje asi všetkým dôležitým - od vyladeného používateľského prostredia až po pestrú funkcionalitu. 16 a ani 8 megapixelový fotoaparát nepredstavuje nič výnimočné, dnes ich ponúka celkom slušné množstvo lacných low-end smartfónov z Číny. Na obrázku nižšie si môžeme všimnúť i hardvérového domovské tlačidlo, vrátane dvoch kapacitných, pričom displej dostal 5,5-palcovú uhlopriečku. Zadnú stranu konštrukcie s najväčšou pravdepodobnosťou tvorí hliník a matný povrch. 

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Ako bolo spomenuté, Nokia 6 sa objaví zo strategických dôvodov iba na pultoch čínskych obchodov. Reč je ale iba o oficiálnej distribúcii, takže ak ho inžinieri vybavia LTE kapacitami, ktoré sú nevyhnutné pre plnohodnotné fungovanie v sieťach európskych operátorov, bez akýchkoľvek pochýb si nájde cestu aj do našich končín. Za zhruba 250 dolárov (alebo 250 eur) tak dostaneme prekvapivo elegantný dizajn s 2.5D ochranným sklom, ikonické logo a naozaj špičkový kus softvéru. Predaj začne začiatkom roka 2017, takže niekedy v najbližších týždňoch. Uvidíme, čo ešte prinesie blízka budúcnosť, no ďalšia kvalitná vlajková loď by sa rozhodne hodila.

Fínska špička sa vracia na scénu s novým smartfónom. Nokia 6 má Android 7.0, obrovský displej aj 16 MPx foťák
Zdroj: www.engadget.com
Domov
Zdieľať
Diskusia