Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2017, 13:38
Čas čítania 0:00
Martin M.

SkinTrack urobí z tvojej ruky plne funkčný touchpad s odozvou porovnateľnou s najlepšími displejmi

TECH HODINKY
Uložiť Uložené

Smart hodinky tu už máme nejaký ten piatok a zrejme každý vie, čoho sú tieto malé zariadenia schopné. Čo by si však povedal na to, keby si ich mohol ovládať dotykmi na predlaktí?

Ak patríš medzi ľudí, ktorí smart hodinkám neprišli na chuť kvôli veľkosti displeja a teda aj ťažšej ovládateľnosti, pozorne čítaj ďalej. Technológia nazývaná SkinTrack totiž umožní ovládať tvoje smart hodinky pomocou dotykov na predlaktí či dlani. Nejde iba o obyčajnú funkciu tlačidiel, ale aj scrollovanie, posúvanie a ovládanie pomocou skratiek.

Na to, aby si zo svojej ruky urobil touchpad s funkcionalitou klasického dotykového displeja nepotrebuješ Iron Manov oblek, stačí, ak si nasadíš náramok s elektródami, podobný tenkej bandáži, a špeciálny prsteň na prst, s ktorým chceš svoje smart hodinky ovládať. Ten vytvára vysokofrekvenčný signál a pri dotyku sa tak dokáže šíriť priamo skrz kožu. Vďaka spomínanému náramku s elektródami, ktoré sú napojené na remienok smart hodiniek, je možné presne určiť polohu elektromagnetických vĺn. To znamená, že 12-ta a 6-ta hodina určuje pohyb prstu po šírke predlaktia, respektíve pohyb hore a dole, naopak 9-ta a 3-tia hodina je na hodinkách zobrazená pri pohybe prstu po dĺžke predlaktia.

SkinTrack urobí z tvojej ruky plne funkčný touchpad s odozvou porovnateľnou s najlepšími displejmi
Zdroj: Youtube

Vývojári na videu predviedli, že SkinTrack môže byť použitý pri ovládaní hier, na scrollovanie pri hudbe či prehľadávaní kontaktov, zoom na mape alebo kreslenie a s tým spojené skratky na ovládanie. Napríklad pri zadávaní čísla na vytočenie hovoru sa ti nad číslami zobrazí kurzor, vďaka ktorému vieš, na čo sa snažíš ťuknúť. Navyše SkinTrack ti umožňuje ovládať hodinky aj pokiaľ máš predlaktie zakryté látkou.

Odporúčané
Invicta: Pánske hodinky švajčiarskej kvality za dostupnú cenu Invicta: Pánske hodinky švajčiarskej kvality za dostupnú cenu 12. marca 2024, 9:03

Nevýhodou tejto technológie je slabá výdrž prsteňa a s tým spojené časté nabíjanie. Signál môže taktiež narušiť pot či prudké pohyby ruky. Napriek tomu ide o zaujímavý koncept, ktorý môžeme určite očakávať v priebehu nasledujúcich rokov aj v rámci iných zariadení. Technológie sa netreba báť a je úplne bezpečná. Ľudské telo je totiž denne vystavené podobným signálom, od ťukania na displej našich inteligentných fónov až po elektromagnetický šum pochádzajúci z fluorescenčného osvetlenia – bez škodlivého pôsobenia. Pre viac technologických detailov pozri nasledujúce video.

Domov
Zdieľať
Diskusia