Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2017, 11:09
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vzácna zrážka hviezd rozžiari oblohu do červena. Katastrofické hviezdne divadlo zahrá až 1800 rokov starú udalosť

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Červené nebesá si môžeme vychutnať už o pár rokov.

Binárna hviezda je vesmírny systém, v ktorom sú dve hviezdy k sebe viazané gravitáciou. Nie sú od seba veľmi ďaleko a postupne sa k sebe približujú. Vo vesmíre sú veľmi vzácne a nezvyčajné, no zdá sa, že o pár rokov o jednu z nich vesmír príde. Nie až tak dávno sa objavil podobný systém, ktorý dostal ľahko zapamätateľný názov KIC 9832227. Nachádza sa v súhvezdí Labuť vzdialeného približne 1800 svetelných rokov ďaleko. Svojím správaním však zaujal vedcov natoľko, že sa mu v roku 2013 začali podrobne venovať a prostredníctvom American Astronomical Society konečne vydali vysvetlenie. O päť rokov, v roku 2022 sa k sebe dvojica hviezd priblíži natoľko, až sa do seba začnú navzájom nasávať a explodujú.

Mimochodom, priprav sa na mindblow. Daná dvojhviezda už dávno vybuchla. Systém je od nás totiž vzdialený asi 1800 svetelných rokov. Svetelný rok je vzdialenosť (nie, nie jednotka času), ktorú svetlo precestuje za rok. Inými slovami je daný systém už asi 1800 rokov mŕtvy, len my sa o tom dozvedáme až teraz. V skutočnosti je pri takýchto vzdialenostiach nemožné zistiť, čo sa o pár rokov stane. Svetlo je skrátka príliš pomalé a aj vedci predpovedajúci zrážku sa vlastne pozerajú na veľmi starú udalosť. Každopádne, nova sa k Zemi dorúti už o pár rokov, priprav si teda všetky pozorovacie zariadenia i keď bude červená žiara viditeľná i voľným okom.

Ilustračné foto, pozostatok supernovy Kepler

Vzácna zrážka hviezd rozžiari oblohu do červena. Katastrofické hviezdne divadlo zahrá až 1800 rokov starú udalosť
Zdroj: NASA/ESA/JHU/R.Sankrit & W.Blair
Domov
Zdieľať
Diskusia