Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2017, 17:19
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

K Zemi sa rúti ťažko identifikovateľný predmet, ktorý preletí naokolo len v tesnej blízkosti

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Vo vesmíre si človek nemôže byť nikdy ničím jednoznačne istý.

Web Sputniknews.com informoval, že NASA spozorovala dva objekty rútiace sa vo veľkej rýchlosti smerom k našej Zemi. Prvým z nich je pomerne nedávno objavená kométa s názvom C/2016 U1 (NEOWISE), o ktorej máme informácie od októbra minulého roka. Aktuálne sa nachádza v blízkosti Slnka a je od nás minimálne o polovicu bližšie ako susedný Mars. Zaujímavejším predmetov je v danom prípade ale druhý objekt nesúci názov 2016 WF9 a aj on sa rúti veľkou rýchlosťou k našej domovskej planéte. S najvyššou pravdepodobnosťou by sa malo jednať buď opäť o kométu alebo asteroid. Neistotu u vedeckých pracovníkov vyvoláva fakt, že 2016 WF9 nereflektuje žiadne svetlo a chýba mu chvost typický pre kométy. Podľa pracovníka NASA Jamesa Bauera ide o kométu, ktorej už došlo "palivo" a teraz len tak letí vesmírom. Práve 27. februára, čo je o pár týždňov, preletí okolo Zeme vo vzdialenosti len 51 000 000 kilometrov. Síce to nie je ďaleko, ale astronómovia ubezpečujú verejnosť, že nám nehrozí žiadne riziko.

K Zemi sa rúti ťažko identifikovateľný predmet, ktorý preletí naokolo len v tesnej blízkosti
Zdroj: NASA/JPL-Caltech.

Bohužiaľ, pre obyčajných ľudí bude priam neviditeľný, pretože neodráža svetlo a bude ho ťažké pozorovať aj s kvalitnými ďalekohľadmi.

Domov
Zdieľať
Diskusia