Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2017, 13:25
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Hokejová bitka v Piešťanoch, kedy sa medzi sebou mlátili mnohé hviezdy NHL, je známa dodnes

ZAUJÍMAVOSTI BITKA HOKEJ
Uložiť Uložené

Skúšali ich zastaviť, no nedarilo sa im, pretože vášne boli obrovské.

Písal sa 4. január roku 1987 a v známom slovenskom kúpeľnom meste Piešťany sa odohrávali majstrovstvá sveta juniorov v hokeji. K dejiskám patrila vtedy aj Nitra, Trenčín či neďaleké Topoľčany za účasti výberov Československa, Spojených štátov amerických, Kanady, Sovietskeho zväzu, Švédska, Fínska, Švajčiarska a Poľska. Všetko prebiehalo ako zvyčajne (hralo sa systémom každý s každým), až nastal zápas medzi Kanaďanmi a Sovietmi. Prví spomenutí mali možnosť zabojovať o zlatú medailu za podmienky víťazstva so 4 strelenými gólmi, no ich súper už nedisponoval medailovými ambíciami a lepšie ako na 6. pozícii nemal ako skončiť. Svet bol v danom čase ešte stále rozdelený na dva bloky, a preto bol na zápas (nešťastne) nominovaný nórsky rozhodca, ktorý nemal s medzinárodnými zápasmi skúsenosti a počas celého zápasu nijak výrazne nepotrestával tvrdé zákroky oboch celkov.

Až došlo k pamätnému momentu, kedy strelil Kanaďan Fleury gól a oslávil ho tým spôsobom, že sa rozhodol šmyknúť po ľade po kolenách a imitovať, že strieľa na sovietsku striedačku. To bolo pre mužstvo z východu tvrdou provokačnou ranou a napätie len stúpalo a stúpalo, až došlo k legendárnej bitke. Nie hocijakej, malé šarvátky známe z NHL sa jej nikdy nevyrovnajú, pretože išlo priam o hromadnú bitku, akú svetový šampionát dovtedy nepoznal. K prvej dvojici bitkárov sa pridala druhá a už to išlo rad radom. Frustrovaní hráči vybehli zo striedačiek a rany sa rozdávali ako teplé rožky. Piešťanskí diváci, no aj ľudia sledujúci zápas za televízormi zostali ako paralyzovaní a nezostávalo im nič iné, ako sa len prizerať, čo sa to tam na tom ľade deje. Niekoľko desiatok minút trvajúca bitka sa nie a nie zastaviť, a tak sa organizátori pokúsili dokonca zhasnúť svetlo v aréne, aby konflikt skončil. Nepomohlo. Do potýčky sa zapojili hráči ako Fleury, Turgeon, Fjodorov, Mogilnyj, Zelepukin, Konstantinov, Shanahan a ďalší, mnohí z nich pamätné hviezdy NHL, no ešte v mladom veku. Známa je aj pikoška, že autobus Kanaďanov až k hraniciach Československa sprevádzali naši vojaci, pretože sa báli, že povyskakujú z autobusu a začnú sa mlátiť s občanmi.

Nakoniec obe mužstvá z turnaja okamžite vylúčili, no vďaka bitke sa v Kanade drasticky zvýšil záujem o juniorský hokej. Na záver spomenieme, že keď dostali Kanaďania pozvánku na slávnostný banket, tak ho rázne odmietli a dostali od organizátorov pol hodinu na to, aby sa zbalili a doslovne vypadli preč. O celej udalosti vznikla aj kniha s názvom When the Lights Went Out od publicistu menom Gare Joyce. 

Domov
Zdieľať
Diskusia