Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. decembra 2016, 12:19
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Nedávno dovŕšili dvadsať rokov, no ich motivačnú knihu už stihli podporiť prezident Kiska, Sajfa či Majk Spirit. V čom spočíva tajomstvo ich úspechu? (Rozhovor)

REFRESHER MAJK SPIRIT PETER SAGAN
Uložiť Uložené

O Hlave 20 sme sa porozprávali s jej spoluautorom Jurajom Gagom.

Slováci čoraz viac znova prichádzajú na chuť knihám a na pulty kníhkupectiev pribúda stále viac kvalitného obsahu. Napriek tomu, nebýva zvykom, že by sa autorom knihy stali ľudia, od ktorých by sa skôr očakávalo, že budú naberať vedomosti v školských laviciach, užívať si život a tráviť čas so svojimi kamarátmi. A predsa sa našli dvaja chalani, ktorí svoj voľný čas investovali do prípravy knihy, ktorou sa prihovárajú svojim rovesníkom a snažia sa prebudiť v nich túžbu zaktivizovať sa v oblasti svojho vlastného života a motivujú ich k tomu, aby nezaspali na vavrínoch. Volajú sa Juraj Gago a Andrej Krúpa a spoznali sa počas štúdií v Dánsku. Jeden má 20, druhý 22 rokov. O tom, čo ich viedlo k tomu, aby dnes uzrela svetlo sveta kniha Hlava 20, sme sa porozprávali s jedným z nich, Jurajom. 

 
Ahoj, Juraj, mohol by si sa, prosím, predstaviť tým ľuďom, ktorí ťa nepoznajú? 
Nazdar, mám 20 rokov, som študentom marketingu a spoločne s kamošom Andrejom sme napísali motivačnú knihu Hlava 20 pre všetkých šikovných Slovákov.
 
Ako sa dvojica tak mladých chalanov rozhodne napísať knihu, navyše motivačnú?
Kniha Hlava 20 vznikla z jednoduchého dôvodu. Všimli sme si, že mladí ľudia občas stagnujú. V knihe sa im prihovárame mládežnickým jazykom a našich 20 myšlienok ich nakopne, aby si bežali plniť svoje sny. Nesnažíme sa nikoho poučovať ani radiť. Túžime v čitateľoch vyvolať túžbu, aby prežili zmysluplný život a tešili sa zo všetkého, čo ich na ich ceste stretne. 
 
 
Nebáli ste sa toho, ako príjmu čitatelia knihu od autorov, ktorí podľa nich nemusia mať za sebou také životné skúsenosti, aby si mohli dovoliť mentorovať ostatných?
Nemáme za sebou ani veľké pády, ani obrovské úspechy. Preto sa nesnažíme nikoho poučovať ani mu radiť, len vnuknúť myšlienku. Stretli sme sa na začiatku s tým, že ľudia boli skeptickí, predsa len, 20-roční chalani nemôžu napísať zmysluplnú knihu. No keď dali knihe šancu akoby sa o 180 stupňov zmenil ich pohľad a teraz odporúčajú knihu ďalej.
 
Koľko trvala príprava celej knihy a ako ste si na na nej s kolegom podelili prácu?
Knihu Hlava 20 sme začali písať začiatkom marca tohto roka. S Andrejom sme si upresnili 20 dôležitých tém, ktoré nesmeli v knihe chýbať a tie sme si rozdelili podľa pocitu, približne pol na pol.
 
Mohol by si nám bližšie predstaviť, čomu sa v knihe venujete a čo je jej hlavnou myšlienkou?
V knihe sa skrýva 20 myšlienok, pričom každá z nich priateľskou formou zasahuje do rôznych oblastí zmysluplného života. Snažíme sa poukázať na slovenské školstvo a domnienky, že vysokoškolský titul ľuďom zabezpečí tú najlepšiu budúcnosť, na čo sa veľa rovesníkov až nebezpečne spolieha. Vysvetľujeme, prečo je cestovanie istý druh investície, prípadne, v ďalšej myšlienke píšeme o Slovensku, pretože je momentálna na nás mladých, aby mladšie generácie kráčali s úsmevom na tvári po uliciach našich miest. Trošku zasahujeme aj do faktu, že sme tu naozaj krátko, čas je to najdôležitejšie, čo máme a po prečítaní myšlienky "raz umrieš" si veľa čitateľov utriedi priority rovnako, ako som to spravil ja. Plus ďalších 16 neuveriteľných právd, ktoré ľudia poznajú už stáročia, no veľmi často sa na to zabúda. 
 
Nedávno dovŕšili dvadsať rokov, no ich motivačnú knihu už stihli podporiť prezident Kiska, Sajfa či Majk Spirit. V čom spočíva tajomstvo ich úspechu? (Rozhovor)
Zdroj: archív J.G. a A.K.
 
Na koho tieto vaše myšlienky podľa tvojho názoru zaberú najviac? Predsa len, čo človek, to iný život, iné skúsenosti, iné priority. Myslíš si, že kniha bude pre mnohých tým zlomovým bodom v ich životoch?
Práve preto sme chceli napísať úplne rozdielnych 20 myšlienok. Samozrejme, každý z nás kráča po inej životnej ceste, prežíva iný, jedinečný príbeh. No na konci dňa máme všetci jednu spoločnú vec - túžime prežiť zmysluplný život. 
 
Vašu knihu podporilo množstvo známych osobností slovenského verejného života. Za všetkých spomeniem, napríklad, prezidenta Andreja Kisku či moderátora Sajfu. Ako ste s nimi nadviazali spoluprácu?
Či už to bol prezident Andrej Kiska, Majk Spirit alebo víťaz Peter Sagan, každého z nich sme oslovili so skromnou prosbou pozrieť sa na knižku a napísať nám úprimne, čo si o nej myslia. Sme vďační za ich podporu, pretože vtedy sme si naposledy uvedomili, že to má obrovský zmysel. Majk Spirit nám povedal, že sa tak trochu v nás videl, preto nám ju ohodnotil a stal sa aj jej krstným otcom. Sajfa nám nezištne odmoderoval krst knihy po tom, ako sme ho prepadli v rádiu s touto prosbou. 
 
Od koho ste po oslovení dostali najlepšie reakcie? A koho ste sa, naopak, snažili osloviť, ale poskytnúť pomoc odmietol? 
Veľmi sa nám páči recenzia od olympionika Mateja Tótha alebo od dvojice hercov Lukáš Latiňák a Vladimír Kobielsky. Nerád by som zabudol na pomoc od super chalana Miša Trubana z WebSupportu alebo športovca Filipa Šeba. Názory týchto ľudí sú pre nás veľmi cenné. No zásadne je pre nás to, čo na knižku povedia samotní čitatelia. Zatiaľ sme veľmi milo prekvapení, že sa nám vracia pozitívna odozva aj z tejto strany. Touto cestou by som rád odkázal čitateľom, ktorí našu knihu čítali, aby nám svoj feedback napísali na náš Facebook. Znamená to pre nás naozaj veľa. 
 
Nedávno dovŕšili dvadsať rokov, no ich motivačnú knihu už stihli podporiť prezident Kiska, Sajfa či Majk Spirit. V čom spočíva tajomstvo ich úspechu? (Rozhovor)
Zdroj: archív J.G. a A.K.
 
Ako vám ide predaj knihy? Môžeš prípadne pripojiť aj konkrétne čísla?
Čísla budeme vedieť až na konci každého mesiaca. Knižný biznis na Slovensku je veľmi slabý, reálne zarobia tak traja-štyria autori. Popravde, nešli sme do toho s víziou zárobkov, ale s víziou niečo po sebe zanechať, keď dokážem písať. Čo viem k dnešnému dňu, náš eshop je vypredaný, rovnako ako aj moje rodné mesto Trenčín. No v ostatných kníhkupectvách hlásia nejaké kusy. Na Vianoce som bežne kupoval kamarátom knihy iných autorov. Som rád, že tento rok som to takto originálne vyšpekuloval. Navyše, za každú predanú knižku vysadíme na Slovensku jeden stromček.
 
Kniha nesie názov Hlava 20. Máme v ňom hľadať odkaz na Hellerovu Hlavu XXII?
Nie, názov vznikol veľmi spontánne a má hlbší zmysel. Na všetko príde čitateľ sám po obrátení poslednej stránky knihy.
 
Čo by si povedal sám sebe, ak by si bol ty na mieste čitatelia a mal by si sám seba presvedčiť a ponúknuť si Hlavu 20? Čo by teba osobne presvedčilo, aby si si knihu prečítal?
Máš dve možnosti. Buď budeš naďalej žiť a robiť to isté, čo doteraz, alebo si túto knihu naozaj pozrieš a vďaka tomu si v starobe povieš, že vďakabohu, že si knihu Hlava 20 dostal, lebo vďaka nej som mohol naozaj život žiť a nielen ho prežívať. Nech už to dopadne akokoľvek, pri najhoršom sa ti môže stať, že si prečítaš nejakú knihu. 
 
Nedávno dovŕšili dvadsať rokov, no ich motivačnú knihu už stihli podporiť prezident Kiska, Sajfa či Majk Spirit. V čom spočíva tajomstvo ich úspechu? (Rozhovor)
Zdroj: archív J.G. a A.K.
 
Čo by si odkázal v závere našim čitateľom?
Čítateľov Refresheru vnímam ako ľudí s otvorenou mysľou a jediné, čo by som podotkol, je, že môžu robiť, žiť, snívať, túžiť, kritizovať a chváliť akokoľvek to v živote cítia. Ak máš nápad, myšlienku alebo sen, tak vystreľ. Možno netrafíš, ale ďalší výstrel už bude presnejší. Myšlienky z knihy dokážu zmeniť život každému, no bez správnej exekúcie to budú vždy iba nejaké vznešené myšlienky. 
Domov
Zdieľať
Diskusia