Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2016, 18:14
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Z Mariánskej priekopy vychádzal tajomný zvuk. Vydával ho nový druh veľryby s potenciálom stať sa najväčším zvieraťom na Zemi

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Neznámy zvuk vychádzajúci z najhlbšieho miesta na planéte je konečne rozlúsknutý!

Pred niekoľkými mesiacmi zachytil jeden z autonómnych prístrojov skúmajúcich najhlbšie miesto na Zemi, Mariánsku priekopu, veľmi zvláštny, kovovo znejúci zvuk. Správa o ňom ihneď obletela celú planétu a výskumníci začali uvažovať, čo tá tri a pol sekundy trvajúca nahrávka môže znamenať. A tajomstvo sa nakoniec aj podarilo rozlúsknuť!

Podľa len nedávno vydanej štúdie ide o nový druh živočícha. Výskumný tím totiž porovnával nahrávku s asi stovkou ďalších a konečne dospel k názoru, že za zvukom môže byť doteraz neobjavený druh veľryby z podradu kostivovcov. Tým sa však uskutočňuje významný biologický objav - kosticovcov bolo doteraz známych len niekoľko a ide o najväčšie tvory na Zemi a všetky sú si veľkosťou veľmi podobné. Výskumníci dúfajú, že keď zviera naozaj objavia, bude najväčším na svete. Mimochodom, kostivovce nemajú zuby, živia sa najmä kôrovcami, ktoré uväznia v tlame, jazykom z nej vytlačia vodu a tie skonzumujú.

Zvuk znejúci z Mariánskej priekopy menil frekvenciu veľmi rýchlo - pohybovala sa medzi 38 a 8000 hertzami a doteraz nebola žiadna veľryba schopná niečo také vydať. Momentálne však nie je jasné, ako to, čo to vydáva vyzerá, prečo to robí, ako veľa toho tam dole žije a ako to prežíva. Výskumný tím však dúfa, že sa v najbližšej dobe vydá na novú expedíciu a obrovské zviera dokáže zdokumentovať. Len tak sa dá získať priamy dôkaz, zviera bude pomenované a oficiálne uznané.

Z Mariánskej priekopy vychádzal tajomný zvuk. Vydával ho nový druh veľryby s potenciálom stať sa najväčším zvieraťom na Zemi
Zdroj: S.L./Neukirk
Domov
Zdieľať
Diskusia