Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2016, 11:10
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Za rok vyrobí viac batérií ako celý svet v roku 2013. Tesla Gigafactory a 7 zaujímavostí o fabrike z budúcnosti

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Ďalšie veľké dielo známeho vizionára.

Ako už určite mnohí vedia, fabrika Gigafactory je dôsledkom situácie, v ktorej nedokázal ani jeden zo súčasných výrobcov lítium-iónových batérií na svete pokryť dopyt automobilky Tesla. Sériová výroba dostupného elektromobilu Model 3, ktorá by mala odštartovať niekedy v druhej polovici roka 2017, vyžaduje nielen kvôli viac ako slušnému množstvu predbežných objednávok nemalé výrobné kapacity, pričom niektorí analytici očakávajú, že dopyt po uvedení prvých kusov na spotrebiteľský trh ešte badateľne porastie. Aby teda Tesla ten svoj ambiciózny cieľ - vyrábať do roku 2020 cez 500-tisíc vozidiel ročne - niekedy dosiahla, bola nevyhnutná výstavba vlastnej fabriky. A aby si náhodou automobilka nepokazila zelený imidž, všetku energiu na činnosť chcú získavať prostredníctvom obnoviteľných zdrojov.

Tesla Gigafactory, nachádzajúcu sa na púšti v americkej Nevade, oficiálne otvorili a zároveň sprístupnili očiam vybraných žurnalistov koncom júla, pričom práce na dokončení, kde zapojili cez 1 000 stavbárov, stále pokračujú. Vlastnú produkciu akumulátorov spustia koncom tohto roka. Podľa tech webu BGR potrvá ešte niekoľko rokov, než bude fabrika môcť fungovať na 100 percent. Potom vyrobí viac lítium-iónových batérií, ako sa vyrobilo v celosvetovom meradle počas celého roka 2013. A keďže je vo svojej podstatne výnimočná hneď vo viacerých smeroch, tých zaujímavostí existuje podstatne viac. Čo všetko vieme o ďalšom Elonovom diele?

Fabrika za miliardy dolárov

Odhaduje sa, že po dokončení výstavby, ktorá začala pred viac ako dvomi rokmi, dosiahne celková investícia sumu cez 5 miliárd amerických dolárov, čo ani zďaleka nie je málo. Financie pochádzajú od automobilky, jej blízkeho partnera - japonskej spoločnosti Panasonic a tiež od viacerých individuálnych investorov. Tesla navyše sama priznala, že náklady vrátane nákladov na prevádzku zrejme predčia pôvodné očakávania. Nie je sa ale ani čomu čudovať. Priemyselná infraštruktúra dostane k dispozícii vlastné veterné turbíny, celú jej strechu pokryjú solárnymi panelmi a do celého výrobného aj recyklačného procesu zapoja okrem živých pracovníkov i pokročilých robotov so schopnosťou neustáleho zdokonaľovania sa. A to nie je všetko.

Za rok vyrobí viac batérií ako celý svet v roku 2013. Tesla Gigafactory a 7 zaujímavostí o fabrike z budúcnosti
Zdroj: Tesla

Bude obrovská

Nové výrobné kapacity spoločnosti Tesla zaberú po dokončení plochu veľkú cez 1,2 kilometra štvorcového, čo z nich spraví fabriku s najväčším pôdorysom, kde hodlajú zamestnať asi 6 000 ľudí. Momentálne sa ale rozprestiera na približne o polovicu menšej ploche.  A ako píše web Business Insider, celkovú rozlohu pozemku modernej automobilky môžeme prirovnať ku kombinovanej rozlohe troch Central Parkov z New Yorku. Ak by sme sa však mali baviť v konkrétnych číslách, tak hovoríme až o takmer 13 kilometroch štvorcových.

Zvládne zemetrasenie

Obrovská stavba Gigafactory je navrhnutá tak, aby ju nezrovnali so zemou ani silnejšie otrasy pôdy. Ochranu pred zemetraseniami zabezpečí vzájomná kombinácia štyroch rôznych konštrukcií so štyrmi samostatnými základmi, ktoré Teslu vyšli - podľa dostupných informácií - na slušných 16 miliónov dolárov. Elon Musk jednoducho nechcel a ani si nemôže dovoliť riskovať vznik akéhokoľvek poškodenia infraštruktúry, ktoré by v konečnom dôsledku vedelo predĺžiť termíny dodania predbežne objednaných elektromobilov. Podobná situácia má teda nemalý potenciál poškodiť meno progresívnej spoločnosti, ale aj výrazne prevýšiť náklady, ktoré vynaložili na integráciu spoľahlivej ochrany pred prípadnými otrasmi. Rovnako stojí za zmienku, že ďalších pár miliónov stála sofistikovaná ochrana proti požiaru.

Za rok vyrobí viac batérií ako celý svet v roku 2013. Tesla Gigafactory a 7 zaujímavostí o fabrike z budúcnosti
Zdroj: Tesla

Rýchlejšia ako samopal

Musk počas oznamovania obchodných výsledkov dokonca prezradil, že od zlomového okamihu, kedy zapoja do procesu výroby celý potenciál Gigafactory, začnú lítium-iónové batérie chrliť z produkčnej linky "rýchlejšie ako idú náboje zo samopalu". Uvedené prirovnanie, samozrejme, treba brať s nadhľadom, čo však na druhú stranu hneď neznamená, že na ňom nie je aspoň štipka pravdy. Keďže ich neľahký cieľ prinášať na trh 500 000 kusov elektromobilov ročne vyžaduje výrobné kapacity nevídaných rozmerov, nezostávalo im nič iné, ako premietnuť prísne požiadavky tejto ambicióznej vízie do fyzickej podoby. Z Gigafactory sa preto po dokončení výstavby stane najväčšia továreň na svete, ktorá je zameraná na tento špecifický typ produktov

Ovplyvní ceny batérií

Ako už bolo na začiatku spomínané, prevádzka plnej kapacity Gigafactory poskytne kapacity na výrobu takého množstva zdrojov energie, že ročne vyprodukujú viac batérií, ako sa podarilo celému svetu v priebehu roka 2013. Všetky fázy výrobného procesu budú navyše prebiehať na jednom jedinom mieste, čiže nemusia riešiť komplikovanú logistiku rozrobeného produktu z jednej fabriky do druhej. Niečo také, pochopiteľne, výrazne zredukuje súčasné výrobné náklady, čo zároveň znamená, že poklesnú aj koncové ceny. O aký rozdiel však konkrétne pôjde? Mnohé renomované médiá hovoria až o 30 percentách. Bez toho by tak nízka cenovka elektromobilu Tesla Model 3 nemohla byť realitou.

Jeden elektromobil Tesla obsahuje niekoľko tisícok takýchto malých akumulátorov

Za rok vyrobí viac batérií ako celý svet v roku 2013. Tesla Gigafactory a 7 zaujímavostí o fabrike z budúcnosti
Zdroj: PROWesley Fryer / flickr.com

Využije zelenú energiu

V dobe, kedy zastaralé spaľovanie fosílnych palív pomaly, ale isto stráca svoju dôležitosť zrejme asi nikoho neprekvapí, že túto fabriku z budúcnosti poženie iba čisto zelená energia nadobudnutá prostredníctvom vlastných prostriedkov. V okolí Gigafactory uvedú do prevádzky viacero veľkých veterných turbín a vďaka počasiu, aké na tomto slnečnom mieste po väčšinu roka prevláda, vedia logicky skvele využiť i solárne panely. S tými pokryjú plochu na streche priemyselnej infraštruktúry, kam sa ich vzhľadom na dlhšie známe rozmery zmestí skutočne veľa.

Za rok vyrobí viac batérií ako celý svet v roku 2013. Tesla Gigafactory a 7 zaujímavostí o fabrike z budúcnosti
Zdroj: Tesla

A zvládne aj recykláciu

Tak veľký objem výroby batérií vyžaduje z environmentálneho uhľa pohľadu i spoľahlivé kapacity na recykláciu po ukončení používania. Lítium-iónové zdroje energie, ktoré poháňajú nielen elektromobily Tesla (notebooky, smartfóny a i.), postupom času strácajú svoje pôvodné vlastnosti, čo ovplyvní maximálny dojazd na jedno nabitie, takže je skôr či neskôr potrebná výmena za čerstvo vyrobený kus. Zámena batérií ale po sebe zanechá nebezpečný odpad a ten automobilka aj rovno zlikviduje, aby nezaťažovala naše krehké životné prostredie. A to priamo na mieste, kde batérie pred tým vyrobila, čiže vo fabrike Gigafactory. Recykláciou navyše získajú kovy (hliník, lítium, nikel), ktoré im poslúžia na zníženie nákladov, pretože sa v procese výroby dajú opätovne použiť ako vstupný materiál.

Späť
Zdieľať
Diskusia