Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2016, 14:06
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Telefóny a Wi-Fi spôsobujú rakovinu, batérie sa nesmú prebíjať, mikrovlnná rúra je nebezpečná. Obyčajné mýty alebo fakty?

TECH
Uložiť Uložené

Dokáže inkognito režim skryť vašu indentitu a ako ďaleko treba stáť od zapnutej mikrovlnky?

Vo svete technológií nenájdete kontroverznejšiu tému ako diskusiu o tom, či Wi-Fi, telefóny a celkovo neionizačná radiácia spôsobuje rakovinu. Práve preto sme sa rozhodli preskúmať dostupné zdroje a okrem toho vám prinášame vyvrátenie, respektíve potvrdenie mýtov, ktorým majitelia moderných technológií dôverujú viac než je vhodné. Dokážeme ovplyvniť životnosť súčasných batérií? Sú väčšie reproduktory vždy výhra? Aj na tieto otázky máme opodstatnené odpovede. 

Wi-Fi a mobilné žiarenie spôsobuje rakovinu

Poďme na to pekne po poriadku. Mobilné telefóny sú súčasťou našich životov už približne 20 rokov. Ak počítame s tým, že začiatkom 21. storočia sme ich nevyužívali ani zďaleka tak často ako posledných 10 rokov, ešte stále nám zostáva jedna celá dekáda. Za posledných 25 rokov sa percento mozgových tumorov, najčastejšie gliomov a astrocytomov, ktoré má na svedomí rakovina (údajne spôsobená žiarením z mobilného telefónu alebo Wi-Fi), však pohybuje stále na tej istej úrovni. Hoci sa štatistika nižšie týka iba Spojených štátov amerických, môžeme ju aplikovať aj na Európu. Podrobnejšie tabuľky nájdete tu.

Už v roku 2008, kedy exponenciálny nárast popularity telefónov nadobúdal vysoké hodnoty, kolísal počet prípadov na viac-menej rovnakej úrovni

Telefóny a Wi-Fi spôsobujú rakovinu, batérie sa nesmú prebíjať, mikrovlnná rúra je nebezpečná. Obyčajné mýty alebo fakty?
Zdroj: fortune.com

Na vyvinutie solídneho mozgového tumoru vplyvom radiácie je u človeka potrebných aspoň 10 rokov. Výsledky z epidemologickej štúdie paradoxne zobrazovali nárast postihnutých pacientov zaradených do výskumu už po siedmich rokoch. Prečo sú teda celkové štatistiky stále nehybné a ani po 2 dekádach sme nezaznamenali zvýšené percento mozgových tumorov? Všetky predchádzajúce analýzy, ktoré úspešne vyvrátili ohrozenie žiarením z mobilných telefónov alebo Wi-Fi ziariadení, mali byť spochybnené nedávno ukončeným dvojročným pokusom na potkanoch. Približne 2500 testovaných zvierat bolo vystavených vysokým dávkam žiarenia počas každého dňa po dobu 9-hodín. Oproti kontrolnej skupine dosahovali mierne vyššie riziko vzniku nádorov v mozgu a nervových bunkách srdca. 2 až 3 % samcov si vypestovali mozgový nádor, zatiaľ čo v prípade samíc išlo iba o 1 %. Kontrolný zverinec neznamenal žiadnu prítomnosť rakoviny. 

Vysoké dávky žiarenia spojené s takmer poldňovou periódou však nemožno porovnávať s hodnotami z bežného života. Spomínané hlodavce prijímali elektromagnetické žiarenie z GSM a CDMA technológií so špecifickou mierou absorbcie až do 6W/kg. Pre porovnanie, najvyššia možná dovolená hodnota pre elektroniku je v Amerike 1,6W/kg (na gram hmoty), zatiaľ čo v Európe sú to 2W/kg (na 10 gramov hmoty). Tu si môžete pozrieť, že iPhone 6S vykazoval svoje maximum pri vzdialenosti 5mm od hlavy maximálne 1,14W/kg na gram hmoty. Po prevedení pár jednoduchých výpočtov teda zistíme, že na simulovanie rovnakých podmienok ako v prípade potkanov, by sme museli každý deň vykonať 9-hodinový hovor so súčasne piatimi iPhonmi priloženými k hlave. V časovom rámci dvoch rokov! Taktiež treba prirátať fakt, že výsledky pokusov na potkanoch v rámci reakcie na karcinogény sú diametrálne odlišné od tých ľudských. Ani Wi-Fi smerovače nie sú výnimky z pravidla a ich radiácia taktiež nesmie prekročiť udávaných 1,6W/kg (na gram hmoty).

Telefóny a Wi-Fi spôsobujú rakovinu, batérie sa nesmú prebíjať, mikrovlnná rúra je nebezpečná. Obyčajné mýty alebo fakty?
Zdroj: Apple.com

Na druhú stranu, mnoho vedcov sa vyjadrilo o možných negatívnych účinkoch na zdravie človeka v priebehu dlhého obdobia v podobe zvýšeného rizika vzniku rakoviny. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny zostavila niekoľko kategórií karcinogénov, pričom skupina 2B je definovaná ako "možný karcinogén pre človeka". Zoznam obsahuje okrem iného Wi-Fi, mobilné telefóny, extrakt z kávy, extrakt z ginkgo biloby či sterilizovanú zeleninu. Pokiaľ nedôverujete štúdiám, respektíve neviete, ktoré stoja na pevných základoch, vyvarujte sa zdĺhavým telefonátom so smartfónom priloženým k uchu a pri dlhších volaniach využite slúchadlá či reproduktory. Plastový ochranný kryt môže taktiež do istej miery pomôcť, najmä ak svoje zariadenie nosíte počas dňa v nohaviciach. Samozrejme, v noci si neprikladajte telefón príliš blízko k hlave a rovnaké pravidlo platí aj pre Wi-Fi router: Čím ďalej, tým lepšie. Počas noci ho však nezabudnite vypnúť. Vzhľadom na rôzne ďalšie karcinogény číhajúce na každom možnom mieste, sa podľa nášho názoru ani jednej z týchto dvoch populárnych technologických zariadení nemusíte vzdať. 

Telefóny a Wi-Fi spôsobujú rakovinu, batérie sa nesmú prebíjať, mikrovlnná rúra je nebezpečná. Obyčajné mýty alebo fakty?
Zdroj: gmoanswers.com

Batériu potrebujete neustále nabíjať a vybíjať

Máme tu rok 2016, čoskoro 2017, zažili sme zrod niekoľkých generácií špičkových smartfónov určených len pre tých najnáročnejších zákazníkov a naša technologická úroveň je neporovnateľne lepšia, hoci len v porovnaní s rokom 2000. A pritom sa ešte stále nájde niekto, kto si myslí, že po kúpe nového smartfónu ho musí trikrát plne nabiť a vybiť, nesmie zabudnúť telefón počas noci na nabíjačke a bojí sa, že pri priebežnom dobíjaní počas dňa sa jeho batéria pripravuje o životnosť oveľa rýchlejšie ako pri úplnom vybíjaní. Opak je však holým faktom.

Dôvodom, prečo užívatelia veria v tieto mýty, je, že väčšina spomenutých zvyklostí má korene v predchádzajúcich typoch batérií, ktoré môžeme označiť ako neinteligentné. Bez dnešnej elektroniky riadiacej všetky dôležité aspekty zásobárne elektrickej energie, by ste si nemohli byť istí, či sa lítium-iónová batéria počas nočného pobytu v sieti neprehreje alebo nevybuchne. Pokiaľ by totiž prijímala energiu aj po prekročení jej originálnej kapacity, mohla by explodovať. Dnes sa už len plne nabije na 100%, následne ju nechá riadiaci obvod vybíjať a pri určitej kritickej hodnote opäť spustí nabíjací cyklus. 

Telefóny a Wi-Fi spôsobujú rakovinu, batérie sa nesmú prebíjať, mikrovlnná rúra je nebezpečná. Obyčajné mýty alebo fakty?
Zdroj: www.idownloadblog.com

Čo sa týka prudkého zníženia kapacity, s podobným problémom sme sa stretávali pri starých známych nikel-kadmiových akumulátoroch. Pri použití nesprávnej nabíjačky a pri včasnom dobití sa dostavil "pamäťový" efekt. Batéria postupne "zabudla" na svoju pôvodnú kapacitu a prišla o drahocennú výdrž. Pri lítium-iónových batériách sa môžete spoľahnúť, že jednotlivé cykly sa počítajú postupne. Dnes miniete 40 % kapacity, zariadenie nabijete a jeden celý cyklus sa vám aj tak započíta až po ďalších 60 %.

Posledným problémom je používanie oficiálneho príslušenstva. Technologické spoločnosti nás navádzajú k nákupu iba a jedine ich originálnych nabíjačiek. V prípade Apple sa cenovky pohybujú na dostatočne vysokej úrovni, aby sme sa po poškodení káblu obzreli po inom výrobcovi. Zákazníci však mnohokrát prejdú na falošné, necertifikované výrobky. Až 99 percent takzvane fejkových nabíjačiek podľa nedávneho testu neprešlo ani základným bezpečnostným testom. Vydajte sa zlatou strednou cestou a vyhľadajte si "certifikované" príslušenstvo tretích strán. Ich ceny sú prevažne na nižšej úrovni.

Telefóny a Wi-Fi spôsobujú rakovinu, batérie sa nesmú prebíjať, mikrovlnná rúra je nebezpečná. Obyčajné mýty alebo fakty?
Zdroj: www.idownloadblog.com

Stáť blízko mikrovlnnej rúry počas ohrevu je nebezpečné

Možno ste boli ako malé deti varovaní pred státím blízko mikrovlnnej rúry, pretože vás zasiahne žiarenie. Bola by to však pravda iba v tom prípade, keby ste si ohrievali jedlo pri otvorených dvierkach. Vstavaný mechanizmus neumožňuje zapnúť mikrovlnku otvorenú, a tak sa bez domácich nebezpečných úprav zariadenia len ťažko vystavíte ohrozeniu. Kryt zabudovaný v dverách totiž vykryje väčšinu žiarenia a pozostatky, ktorým sa podarí prejsť skrz, sú na takej nízkej úrovni, že vám jednoducho nedokážu ublížiť. V opačnom prípade by ste pri sledovaní diania v mikrovlnke mohli spozorovať, že sa z vašich očí stanú drobné vajíčka uvarené na tvrdo, totiž konkrétne mikrovlnné žiarenie spôsobuje chvenie molekúl vody - produkovanie tepla. 

Pozorovať účinky mikrovĺn na človeka bolo možné napríklad počas 2. svetovej vojny, kedy sa využívali v radaroch. Vystaviť človeka takémuto žiareniu o sile niekoľkých desiatok mikrovlnných rúr spôsobilo, že ho radar uvaril ako nedeľný obed. Taktiež sa netreba báť, že sa po ohreve vaše potraviny stanú rádioaktívnymi. Mikrovlnné žiarenie je ďaleko od röntgenového, prípadne ešte škodlivejších gama vĺn (viď. elektromagnetické spektrum nižšie). Na čo si však rozhodne dávajte pozor, je ohrievanie jedla v plastových nádobách. Prieskumy jasne dokazujú, že aj z tých údajne najbezpečnejších plastov určených pre mikrovlnný ohrev sa uvoľní časť škodlivých látok. Vaše jedlo by ste mali zohrievať výhradne v keramickom a sklenenom riade. 

Telefóny a Wi-Fi spôsobujú rakovinu, batérie sa nesmú prebíjať, mikrovlnná rúra je nebezpečná. Obyčajné mýty alebo fakty?
Zdroj: www.wisegeek.org

Ikognito režim skrýva vašu identitu

Používate režim inkognito na dennej báze v domnení, že vaše prehliadanie je bezpečne uchované pred verejnosťou? Veríme, že sa vás to netýka, pretože, jediné, čo tým docielite, je automatické vymazanie histórie počas sedenia a odstránenie cookies spolu s dočasnými súbormi. Dokonca i s týmito troma hlavnými črtami mal na začiatku roka problém dlho očakávaný prehliadač Microsoft Edge, a preto až do príchodu aktualizácie stratilo jeho súkromné browsovanie zmysel. Podstatou problému je, že internetový provider má i naďalej prístup k celej vašej histórii prehliadania. Presné výpisy stránok, strávený čas, ale i stiahnuté súbory prechádzajúce cez sieť má voľne k dispozícii.

Bohužiaľ, ani stiahnuté dáta sa po zatvorení inkognito režimu nestratia z počítača, pričom sa nezaznamenávajú do zoznamu stiahnutých súborov, a preto na ne ľahko zabudnete. Nechceme však od tajného prehliadania nikoho odhovárať, iba zdôrazňujeme, že skutočné súkromie hľadajte inde. Jednou zo zaručene overených možností je použitie VPN - virtuálnej privátnej siete. Prehliadanie internetu vykoná za vás a vy už len sťahujete šifrované dáta zo vzdialeného serveru. Akokoľvek by provider, útočník či hocikto iný chcel zistiť vašu aktivitu na internete, musel by požiadať majiteľov VPN siete o jednotlivé logy uchovávajúce vaše pripojenia a históriu. Problém je, že niektoré privátne siete majú svoju vnútornú politiku nastavenú tak, že žiadne logy neuchovávajú. Aká smola, však?

Telefóny a Wi-Fi spôsobujú rakovinu, batérie sa nesmú prebíjať, mikrovlnná rúra je nebezpečná. Obyčajné mýty alebo fakty?
Zdroj: www.safervpn.com

High-end zvuk dosiahneme jedine s veľkými reproduktormi. Zákonite musia byť troj-pásmové

Odborníkov na kvalitný zvuk je na internete mnoho. Pokiaľ však natrafíte na niekoho, kto argumentuje výhradne tým, že jeho reproduktory sú väčšie ako tie vaše, prípadne, že jeho zostava v obývačke je miesto dvojpásmovej napríklad trojpásmová, a tak si užíva kvalitnejší zvuk, môžete na seriózny rozhovor zabudnúť. Kritérií, ktoré kvalitná reprodukcia musí spĺňať, je celý zoznam.

Pokiaľ chcete získať čo možno najvernejší zvuk, na prvom mieste je potrebné zabezpečiť správny priestor na počúvanie. Fakt je, že neexistujú presné pravidlá, ako zariadiť miestnosť tak, aby poskytla čo možno najideálnejšiu reprodukciu. Je tu však niekoľko možností, ako akustiku vylepšiť. Jednou z nich je zníženie nízkofrekvenčnej rezonancie, takpovediac "dunenia". Vhodným prostriedkom sú basové absorpčné pasce umiestnené na strategických miestach, napríklad v rohoch miestnosti. Kinetickú energiu premenia na teplo a vy si tak vychutnáte nízke tóny a celkovo čistý zvuk aj pri vyšších hlasitostiach. Treba tiež dbať na rozmery miestnosti a energiu/výkon zostavy. Neprimerane veľký systém v malej miestnosti môže spôsobiť veľké skreslenie a nechcené javy. Pri malých miestnostiach pokojne siahnite po 5 až 7 palcovom woofery

Telefóny a Wi-Fi spôsobujú rakovinu, batérie sa nesmú prebíjať, mikrovlnná rúra je nebezpečná. Obyčajné mýty alebo fakty?
Zdroj: www.gikacoustics.com

Svoju úlohu rozhodne zohráva i samotný zosilňovač. Jednou z kategórií reproduktorov určených na kritickú, teda najvernejšiu reprodukciu a zároveň blízky odposluch, sú štúdiové monitory. Svoje zosilňovače majú zabudované priamo v jednotlivých boxoch a tvoria akýsi základ pre skladanie a kritické počúvanie hudby. Paradoxne, drvivá väčšina pracuje s dvojpásmovým zvukom, pretože je jednoduchšie navrhnúť a riadiť prechody medzi dvoma pásmami. Pri porovnaní dvoch reproduktorov s ich rozdielnym počtom si môžete byť istí, že v prípade trojpásmových krabíc boli použité lacnejšie a menej kvalitné komponenty. 

Tým sa dostávame k celej myšlienke týkajúcej sa veľkosti reproduktorov. Rozmery sú síce dôležitý aspekt, avšak treba dbať na celkové vyvážanie sústavy. Môže sa stať, že v danom produkte bude tweeter neprimerane hlasný a woofer mu nebude stíhať alebo naopak získate príliš "prebassovaný" zvuk so slabými výškami. Zlé šírenie zvuku v miestnosti v kombinácii s nekvalitnými komponentmi, rozmernejšími reprákmi, ako je miestnosť akusticky schopná poňať či nedostatočne výkonným zosilňovačom, môžu vyústiť do horšej reprodukcie. A nezabudnite si dávať pozor na výroky hovoriace o kvalite hudobných káblov v znení čím drahší, tým lepší. Kvalita rozhodne nestúpa priamoúmerne s cenou a aj lacnejší kábel dokáže spraviť divy. 

Telefóny a Wi-Fi spôsobujú rakovinu, batérie sa nesmú prebíjať, mikrovlnná rúra je nebezpečná. Obyčajné mýty alebo fakty?
Zdroj: djworx.com
Späť
Zdieľať
Diskusia