Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2016, 21:00
Čas čítania 0:00
Peter L.

Cesta k Rogue One - Všetko, čo potrebujete vedieť pred premiérou očakávaného spin-offu

FILMY A SERIÁLY STAR WARS
Uložiť Uložené

Knihy, seriály, komiksy a internety sú studňou informácií zo sveta Star Wars. My sme pre vás vybrali to najpodstatnejšie.

Tak sa zdá, že december bude v kalendároch mnohých ľudí svietiť nielen kvôli Vianociam alebo očakávanej silvestrovskej párty. Štúdio Disney sa v kolaborácii s Lucasfilmom rozhodlo pripraviť sviatok pre všetkých filmových fanúšikov už druhý rok po sebe a inak tomu nebude ani v roku budúcom.

Závisláci na kanóne sveta Star Wars dostali svoj prvý vianočný darček v predstihu v podobe knihy Star Wars: Catalyst: A Rogue One Novel z pera Jamesa Lucena. S autorovým štýlom písania som bol oboznámený už z non-canon príbehu Darth Plagueis a jednej z prvých kníh po redefinícii kanónu s jednoduchým názvom Tarkin. Už po oznámení románu som teda vedel, že si ho nebudem môcť nechať ujsť. Namiesto detailného rozboru deja v nasledujúcich riadkoch rozoberiem fakty, ktorých znalosť môže prísť vhod pred vkročením do kinosály.

Cesta k Rogue One - Všetko, čo potrebujete vedieť pred premiérou očakávaného spin-offu
Zdroj: franksworld.com

Príbeh je zasadený pred udalosti prvého spin-offu z ďalekej galaxie a má za úlohu prehĺbiť zážitok z pripravovaného veľkofilmu, ktorého sa dočkáme už o týždeň. Dej Catalyst sa začína nejaký čas po udalostiach Clone Wars a prevedie nás cez obdobie Revenge of the Sith až takmer po Rogue One očami dvoch starých známych, Galena Erso a Orsona Krennicka. Vďaka službe Audible mi bolo umožnené vypočuť si prerozprávanú verziu tejto novely. Nasledujúce poznatky sú však doplnené aj dostupnými internetovými zdrojmi či kanónom známym zo seriálov, filmov a kníh.

Odporúčané
Ktorý Star Wars film by si za žiadnu cenu nemal zmeškať? Toto je 11 najlepších snímok zo sveta Hviezdnych vojen (Rebríček) Ktorý Star Wars film by si za žiadnu cenu nemal zmeškať? Toto je 11 najlepších snímok zo sveta Hviezdnych vojen (Rebríček) 21. novembra 2022, 9:30

UPOZORNENIE: Nasledujúce riadky môžu niekomu pripadať ako spoiler (aj keď ním nie sú). Ak máte v úmysle vydať sa na Rogue One s čistým štítom, odporúčam ďalšie čítanie starostlivo zvážiť. 

Cesta k Rogue One - Všetko, čo potrebujete vedieť pred premiérou očakávaného spin-offu
Zdroj: Lucasfilm

Kto je Galen Erso?

Galen, vo filme stvárnený skvelým Madsom Mikkelsenom, je zarytý pacifista. Počas konfliktu známeho ako Vojna Klonov rozhodol ostať neutrálny a študoval obnoviteľné zdroje na planéte Vallt. Jeho špecializácia sú kryštály. Ešte špecifickejšie - kryštály známe ako Kyber, ktoré vo svojich mečoch používajú aj rytieri rádu Jedi. Je všeobecnou vierou, že táto hornina je živá a akýmsi spôsobom prepojená so Silou. Erso je presvedčený, že existuje aj vedecká cesta, ako s energiou ukrytou v kameňoch manipulovať a dopomôcť tak menej rozvinutým svetom ku zdrojom ľahko obnoviteľnej energie. Po svojom boku má manželku Lyru nachádzajúcu sa v pokročilom štádiu tehotenstva. Pohlavie a meno dieťaťa hádam prezrádzať nemusíme. Galen bol na Vallte zajatý separatistami a následne oslobodený poručíkom Krennicom slúžiacim Republike.

Cesta k Rogue One - Všetko, čo potrebujete vedieť pred premiérou očakávaného spin-offu
Zdroj: Lucasfilm

Kto je Orson Krennic?

Stúpajúca hviezda v radoch Republiky a následne Impéria. Cieľavedomý inžinier, ktorý sa z člena Rady Inžinierov vypracoval až na osobu vedúcu stavbu superzbrane, ktorá v budúcnosti ponesie meno Hviezda Smrti. Napriek spoločnej minulosti a až kamarátskemu vzťahu s Galenom Orson nikdy neváha v zavádzaní a klamaní geniálneho vedca s cieľom zviesť ho na svoju cestu. Krennic má neoblomnú vieru v samého seba, čo sa odzrkadľuje aj v jeho arogantnom vystupovaní v komunikácii s autoritami ako napríklad Grand Moff Tarkin. Rád by sa raz videl na jeho mieste a preto robí všetko preto, aby ho zdiskreditoval alebo odstránil z cesty iným spôsobom. Ako to nakoniec dopadne asi vieme všetci, no to absolútne neuberá tejto zápornej postave na atraktivite.

Odporúčané
Obi-Wan Kenobi: Kto sú inkvizítori a čo o nich vieme? Obi-Wan Kenobi: Kto sú inkvizítori a čo o nich vieme? 1. júna 2022, 13:30

Po operácii, ktorá vyústi v záchranu Galena, Lyry a ich dcéry Jyn z rúk separatistov sa rodina Ersovcov cíti Krennickovi zaviazaná. Orson si je toho veľmi dobre vedomý, no predstiera falošnú skromnosť a karty si schováva v rukáve. Vytiahne ich vždy v správny čas. Galen by sa totiž nikdy nepodujal na konštrukciu niečoho tak ničivého, ako Hviezda smrti. Ako zástierka slúži tzv. "Project Celestial Power" zameraný na výskum obnoviteľných zdrojov energie, ktorého výsledky sú ale v inej továrni využívané na vývoj superzbrane. 

Cesta k Rogue One - Všetko, čo potrebujete vedieť pred premiérou očakávaného spin-offu
Zdroj: Lucasfilm

Cesta k Hviezde smrti

Možno si z Epizódy II: Attack of the Clones pamätáte scénu, kedy sú grófovi Dooku na planéte Geonosis prezentuované plány vesmírnej stanice o veľkosti mesiaca. Dooku zohrával jednu z vedúcich úloh v radoch separatistov. Nikto v tom čase netušil, že existuje spojitosť medzi ním a Palpatinom. Hviezda smrti bola navrhnutá separatistami. Projekt ostal v teoretickej rovine a s jeho realizáciou nikdy nazačali. Predstavitelia Republiky to však netušili. Palpatinov cieľ bol, aby sa jej plánov zmocnila Republika a aby sa tak v strachu pred touto zbraňou mohlo odklepnúť financovanie výstavby nástroja schopného konkurovať takej sile. 

Čo sú kryštály Kyber? 

Ako sme už načrtli vyššie, ide o horninu obsahujúcu obrovské množstvo energie. Túto energiu je ale potrebné vedieť z kryštálu "vyťažiť". Úvodzovky som použil, pretože najčastejšia forma "ťažby" spočíva v prepojení užívateľa a kryštálu Silou. Pri použití v lightsaberi sa synchronizujú s osobnosťou jeho užívateľa a vytvoria tak čepeľ zbrane. Niečo podobné sme mohli vidieť už v nepoužitých scénach z Epizódy VI: Return of the Jedi. Okrem vytvorenia čepele pomáha Jediom sústrediť sa v boji a nájsť rovnováhu v Sile. Sithi naopak používajú metódu "bleeding the blade", ktorou formujú vôľu žijúceho kryštálu a prispôsobujú ho tak svojej temnej ceste. Kyber sa vyskytuje v mnohých veľkostiach. Tie najväčšie z nich boli už v minulosti použité na výrobu superzbrane. Inak to nie je ani v prípade Hviezdy smrti a vám už asi došlo, že v jej centre sa nachádza obrovský Kyber napájajúci laser, ktorý neskôr zničí planétu Alderaan pred očami jej princeznej, Lei Organy.

Cesta k Rogue One - Všetko, čo potrebujete vedieť pred premiérou očakávaného spin-offu
Zdroj: Lucasfilm

EŠTE VÄČŠIE UPOZORNENIE! Tu už naozaj zájdeme do trochu spoileroidných vôd, keďže budeme špekulovať o osudoch Jyn a jej spolubojovníkov po skončení Rogue One.

Odporúčané
Disney odhalilo budúcnosť Star Wars. Chystá sa množstvo filmov a seriálov, no trilógiu od režiséra The Last Jedi asi neuvidíme Disney odhalilo budúcnosť Star Wars. Chystá sa množstvo filmov a seriálov, no trilógiu od režiséra The Last Jedi asi neuvidíme 19. mája 2022, 8:30

To, že sa Rogue One odohráva medzi epizódami III a IV musí byť v tomto momente jasné už každému, kto čítal predchádzajúce riadky. Ako je teda možné, že sme žiadneho z protagonistov nevideli v žiadnom z filmov s dejom zasadeným po tomto spin-offe? Sme si istí, že sme ich nevideli? Na internete sa pred nedávnom objavila teória špekulujúca o budúcnosti týchto postáv. Fanúšikovských teórií je plný YouTube, Reddit alebo stránok venujúcich sa vyložene Star Wars. Táto nás ale zaujala nielen svojou atraktivitou, ale aj použitou logikou. Znalci ju samozrejme okamžite vyvrátili, no k tomu sa dostaneme neskôr.

Po preštudovaní dôkazných materiálov sa vám to môže zdať jasné (alebo aj nie). Členovia Rogue One sú vlastne Knights of Ren! Čo však úplne nezapadá, je časová os. Predpokladajme, že Jyn má v období, kedy sa film odohráva okolo 22 rokov (podľa tejto časovej osi). Dej snímky sa podľa slov tvorcov končí 15 minút pred úvodom Epizódy IV. To znamená, že Jyn by mala v čase Force Awakens 56 rokov. To problém nie je, no ak vezmeme do úvahy vek jej spolubojovníkov, vynárajú sa otázniky. Možným vysvetlením je zajatie družiny a využitie karbonitu, vďaka ktorému ľudské telo hybernuje a zastaví sa jeho starnutie. Nechám to však na vašom uvážení. Neváhajte sa so svojimi teóriami podeliť v komentároch!

Cesta k Rogue One - Všetko, čo potrebujete vedieť pred premiérou očakávaného spin-offu
Zdroj: Lucasfilm
Cesta k Rogue One - Všetko, čo potrebujete vedieť pred premiérou očakávaného spin-offu
Zdroj: DK
Cesta k Rogue One - Všetko, čo potrebujete vedieť pred premiérou očakávaného spin-offu
Zdroj: Lucasfilm
Domov
Zdieľať
Diskusia