Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2016, 9:25
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Technológie vedia zničiť planétu. Kontroverzný fyzik Stephen Hawking nezaháľa a znovu varuje celé ľudstvo

TECH
Uložiť Uložené

Po hrozbách prišla reč aj na príčinu.

Pred niekoľkými dňami obletelo celý internet hrôzostrašné varovanie, v ktorom sa hovorilo, že pokiaľ naša civilizácia v nadchádzajúcom tisícročí neodíde zo Zeme, tak existuje pomerne veľká pravdepodobnosť jej zániku. Za touto nepeknou víziou stála žijúca vedecká legenda Stephen Hawking a vyzerá to tak, že tento príbeh ešte ani zďaleka nekončí. Podobné varovania už párkrát padli a nie je tomu inak ani tentokrát. Kontroverzný teoretický fyzik, ktorý musí kvôli zákernej chorobe rozprávať cez špeciálne zariadenie pripevnené na jeho vozíku, publikoval prostredníctvom webu The Guardian celkom zaujímavý článok, kde hovorí o príčinách toho, čo môže stáť za spomínaným koncom ľudstva. 

Ako hovoria jeho slová, momentálne žijeme vo veľmi nebezpečnom období, pretože nás ako civilizáciu ohrozuje viacero potenciálnych nebezpečenstiev. Sú to ako dôležité environmentálne výzvy (epidémie, okysličovanie oceánov, zmena klímy či priveľká populácia), tak aj čoraz pokročilejšie technológie, kam patrí umelá inteligencia aj roboty, ktoré mnohým ľuďom už stihli ukradnúť prácu. Podľa Hawkinga sme dosiahli takú technologickú úroveň, že dokážeme behom okamihu zničiť celú modrú planétu, po ktorej chodíme. Preto je podľa neho nevyhnutné, aby ľudia začali spolupracovať a nie medzi sebou vzájomne súperiť. Rovnako sa musíme prispôsobiť príchodu inteligentných a zároveň fyzicky nesmierne schopných robotov, pretože raz prevezmú všetku manuálnu prácu, a nielen tú. Keďže bude ich inteligencia neustále rýchlejším pokrokom rásť, raz môžu bez akejkoľvek srandy nahradiť ako všeobecných doktorov, tak aj skúsených chirurgov. A raz zrejme aj vedcov.

Technológie vedia zničiť planétu. Kontroverzný fyzik Stephen Hawking nezaháľa a znovu varuje celé ľudstvo
Zdroj: @Doug88888 / flickr.com

Fyzik Stephen Hawking tiež podotkol, že hoci disponujeme tak mocnou technológiou, zo Zeme zatiaľ odísť a následne kolonizovať inú planétu v slnečnej sústave nevieme. "Počas nadchádzajúcich niekoľko stoviek rokov založíme ľudské kolónie medzi hviezdami, avšak teraz máme iba jednu planétu, takže musíme vzájomne spolupracovať, aby sme ju dokázali chrániť."

Ešte dávnejšie viaceré známe mená z vedeckých a technologických kruhov zverejnili list, kde sa všetko točilo iba okolo rizík spojených s ďalším vývojom umelej inteligencie. Medzi podpísanými vtedy figuroval i CEO spoločnosti Tesla a SpaceX, vizionár Elon Musk. Momentálne prechádzame dôležitým zlomom, kedy začína "Skynet" ožívať. Tým ale v skutočnosti bude takzvaný internet vecí (Internet of Things), ku ktorému raz pripojíme všetky elektronické zariadenia okolo nás, vrátane robotov s inteligenciou na vyššej úrovni než inteligencia ich tvorcov.

Domov
Zdieľať
Diskusia