Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2016, 17:37
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Pred 70 rokmi ich skryli pred nacistami. Zabudnuté automobily vo francúzskom lome sa podarilo objaviť úplnou náhodou

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zub času sa na nich prejavil.

Nacisti pred viac než 70 rokmi spustili mohutnú ofenzívu a onedlho ovládli veľkú časť Francúzska. Aj keď sa časť obyvateľstva rozhodla s Hitlerom kolaborovať a zaistiť si tak vlastnú bezpečnosť, ľudia odmietli nacistickú nadvládu. Ukrývali pred nimi príslušníkov odboja, snažili sa ich priviesť na falošné stopy a okrem toho im chceli zabrániť aj v tom, aby sa dostali k zariadeniam a automobilom schopným uľahčiť im transport a prepravu zásob. Osud spojený s ukrývaním pred nacistami preto s najväčšou pravdepodobnosťou postihol aj niekoľko kusov áut, ktoré len pred pár dňami objavil belgický učiteľ telesnej výchovy Vincent Michel.

Vincent sa už dlhšiu dobe venuje takzvanému urban exploringu, čiže prehľadávaniu opustených a nepoužívaných miest či priestorov a pri návšteve Francúzska narazil aj na tento zabudnutý lom. Keď sa mu podarilo preniknúť dovnútra, neveril vlastným očiam, pretože sa pred ním objavilo množstvo starých zhrdzavených automobilov ešte spred druhej svetovej vojny. Z áut pritom zostali len karosérie a tie najnutnejšie časti, pretože ľudia si pred ich ukrytím zobrali všetko, čo by ešte niekedy mohli využiť, a keďže vojna trvala od roku 1939 do roku 1945, nečudo, že sa na automobily zabudlo.  

Domov
Zdieľať
Diskusia