Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2016, 15:40
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Ako dopadol očakávaný Scorseseho opus Silence? Sociálne siete zaplavili prvé reakcie zámorských kritikov

FILMY A SERIÁLY LIAM NEESON
Uložiť Uložené

Ďalší zlatý zárez v Scorseseho filmografii, alebo priveľké sústo?

Na novinku Martina Scorseseho Silence si ešte počkáme (zatiaľ je známy len dátum českej premiéry: 16. februára 2017). Očakávania sú ale - vzhľadom na tému a status režiséra - veľmi vysoké. Rysuje sa pred nami ďalšie majstrovské dielo? Nasledujúce reakcie možno trochu napovedia. Niekoľkým kritikom sa totiž pošťastilo a film videli na špeciálnom premietaní vo Vatikáne. Zatiaľ platí embargo, takže oficiálnych recenzií sa dočkáme až niekedy v priebehu decembra. Zopár novinárov však dalo najavo svoje pocity aspoň prostredníctvom Twitteru. Aké sú teda ohlasy? Prevažne nadšené, ale nájdu sa aj takí, ktorých najnovší Scorseseho opus nechal dosť chladných.

Ako dopadol očakávaný Scorseseho opus Silence? Sociálne siete zaplavili prvé reakcie zámorských kritikov
Zdroj: Paramount Pictures

Joshua Rothkopf napísal, že „Silence je absolútne fantastický a plným právom si zaslúži byť porovnávaný s majstrovskými dielami Ingmara Bergmana. Scorseseho najnáročnejší a najhlbší film.“

„Videl som Silence dvakrát. Prvýkrát som bol pohltený, zaujatý, zasiahnutý. Druhýkrát som bol dojatý k slzám. Jeden z najlepších Scorseseho filmov,“ nešetril chválou Bilge Ebiri. Kritik David Ehrlich film popísal ako „mučivú a fascinujúcu štúdiu viery vo všetkých jej formách.“ Drew McWeeny Silence nazval nádherným a prirovnal ho k starším režisérovým filmom ako Kundun a Posledné pokušenie Krista. Podotkol tiež, že film má asi najzvláštnejšieho záporáka od Tarantinových Inglourious Basterds.

Ako dopadol očakávaný Scorseseho opus Silence? Sociálne siete zaplavili prvé reakcie zámorských kritikov
Zdroj: Paramount Pictures

Nie všetci však boli rovnako nadšení. Jen Yamato napísala „Ok, tak vážne: Scorseseho Silence je frustrujúci film.“ Dodala, že ide len o ďalší „príbeh cesty bieleho muža za poznaním.“ Ed Gonzales sa priznal, že síce navštevoval katolícku školu, ale Scorseseho novinka s ním nič neurobila. „Vo vzťahu k Silence som agnostik,“ napísal. Pochválil však herecký výkon Andrewa Garfielda.

Odporúčané
Liam Neeson a jeho 10 najlepších filmov Liam Neeson a jeho 10 najlepších filmov 7. júna 2022, 9:30

Suma sumárum: Silence (zatiaľ) neobdržal žiadnu vyslovene negatívnu reakciu. Naopak, väčšina recenzentov film veľmi chváli a divákom dokonca odkazuje, aby svoje vysoké očakávania netlmili. Môžeme sa teda tešiť na pozoruhodný film s výbornými hereckými výkonmi, ktorý poriadne zamieša karty v oscarovom súboji. Už by to chcelo len ten dátum slovenskej premiéry...

Späť
Zdieľať
Diskusia