Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2016, 12:40
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Android napadol nebezpečný vírus Gooligan. Na konte už má milión používateľov a denne pribudnú tisíce ďalších

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Google je opäť terčom kyberkriminálnikov.

Jedným z hlavných nedostatkov populárneho operačného systému Android je pomerne slabá bezpečnosť a teraz nám to pripomenul aj dokázal Gooligan, sofistikovaný typ škodlivého kódu, ktorý sa v týchto dňoch šíri medzi smartfónmi po celom svete. A keďže má nejaký účel, tak jeho prevádzkovateľovi dokáže zabezpečiť vzdialený prístup ako k e-mailom v Gmaile, tak i k fotkám či videám v cloude, dokumentom v Drive a ďalším citlivým dátam zo služieb internetového giganta, čiže rozhodne nejde o nič menšie, nad čím by stačilo iba mávnuť rukou. Potvrdzuje to aj množstvo napadnutých Google účtov, ktoré sú potrebné na plnohodnotné používanie Android smartfónov, pohybujúce sa okolo jedného milióna, pričom každý jeden deň pribudne šikovným hackerom na konto zhruba tých 13-tisíc ďalších, píše web AppleInsider.

Android napadol nebezpečný vírus Gooligan. Na konte už má milión používateľov a denne pribudnú tisíce ďalších
Zdroj: blog.checkpoint.com

Nebezpečný malvér Gooligan objavili odborníci na kybernetickú bezpečnosť zo spoločnosti Check Point Software Technologies. Ten na rýchle šírenie cez internet využíva dva spôsoby. Pri prvom je využívaný takzvaný phishing a druhom zase virtuálne obchody od tretej strany s nakazenými aplikáciami. Škodlivý softvér po napadnutí zariadenia potichu zrealizuje root, vďaka ktorému následne získa nevyhnutné práva, aby mohol nepozorovane pokračovať na dokončení svojej úlohy. Posledný krok zahŕňa už iba stiahnutie a aplikáciu špeciálneho modulu umožňujúceho nadobudnúť potrebné údaje vrátane autentifikačných tokenov. Ak ich útočník získa, vie bez použitia sily obísť niektoré bezpečnostné mechanizmy Googlu, takže Gooligan potom vyzerá ako normálne prihlásený majiteľ účtu.

Android napadol nebezpečný vírus Gooligan. Na konte už má milión používateľov a denne pribudnú tisíce ďalších
Zdroj: blog.checkpoint.com

Aj keď sa malvér šíri predovšetkým po Ázii, nezanedbateľne množstvo napadnutých používateľov služieb internetového giganta zaznamenali ako v Európe, tak i v Spojených štátoch amerických. Reč tu je o 57, 9 a 19 percentách. Gooligan napáda zariadenia bežiace na operačnom systéme Android Jelly Bean, KitKat a taktiež Lollipop. Áno, sú to staré verzie bežiace na kvázi starom hardvéri, no tie podľa štatistík Googlu dokopy predstavujú až cez 70 percent všetkých aktívnych používateľov Android zariadení. Na overenie, či nie ste obeťou aj vy, stačí iba navštíviť tento web a tam zadať svoju e-mailovú adresu.

Domov
Zdieľať
Diskusia