Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2016, 11:22
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Tvorca ikonického Big Macu zomrel vo veku 98 rokov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Legendárny hamburger z roku 1967 prišiel o svojho vynálezcu.

Vymyslieť niečo, čo sa natoľko uchytí medzi ľuďmi, že sa produkt zaradí do kultúry krajiny a bude ho možné kúpiť na celom svete v každej jednej franšíze spoločnosti, je podľa nás dostatočný úspech, ktorým sa môže pochváliť iba malá hŕstka obyvateľov našej planéty. Podľa štatistiky sa denno-denne predá vo svete viac než 2,4 miliónov Big Macov, pričom až 1,5 milióna kusov poputuje do úst hladných Američanov. Hamburger, ktorý zostrojil Michael ‘Jim’ Delligatti už v začiatkoch podnikania, je vynikajúcou voľbou, pokiaľ túžite po dobre známej chuti produktov McDonald's.

Svoju prvú reštauráciu otvoril v roku 1955 za vtedajších 1 500 dolárov. Podnikanie v reštauračných službách ho bavilo natoľko, že sa počet podnikov postupne zvýšil až na 47, avšak za jeho najväčší úspech môžeme označiť práve rok 1967, kedy prišiel s vynikajúcou ideou obohatiť sendvič o omáčku a prostrednú, tretiu žemľu. Najvyššie postavení boli spočiatku proti meneniu relatívne vyváženého menu a hamburger s troma žemľami sa výrazne odchyľoval od ich ponuky. V začiatkoch sa preto predával iba v pobočkách patriacich Delligattimu. Týchto 550 kalórií sa však stalo okamžitým hitom, o čom nasvedčuje aj jeho denný predaj. Sendvič ste si v roku 1967 mohli kúpiť za 67 centov.

V roku 2007, po 4 dekádach od uvedenia na trh, otvára McDonald's prvé Big Mac Múzeum v Severnom Huntingdone (Pensylvánia) na oslavu 40. výročia. Vo svojej tlačovej správe uvádza, že sa ročný predaj vyšplhal až na 550 miliónov kusov.

Michael Jim Delligatti nás opustil v úctyhodnom veku 98 rokov. Dúfame, že tento jedinečný pokrm ponesie jeho odkaz čo možno najdlhšie. Česť jeho pamiatke.

Tvorca ikonického Big Macu zomrel vo veku 98 rokov
Zdroj: McDonald's
Domov
Zdieľať
Diskusia