Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2016, 7:27
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Ako chutí jeseň a zima v bratislavskom Fou Zoo? Jednoducho úžasne

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Spíjemnite si chladné mesiace návštevou jednej z najlepších slovenských reštaurácií a okúste nové sezónne menu plné rôznych dobrôt.

Spolu až 14 úplne nových jedál, ktorých chute stoja za vyskúšanie - presne také je nové menu v petržalskom Fou Zoo. Mierne ukrytá reštaurácia nikdy nespí na vavrínoch a opäť si pre svojich zákazníkov pripravila pokrmy, na aké zatiaľ stále nie sme v našich končinách zvyknutí a aj to je dôvod, prečo by ste návštevu danej prevádzky nemali viac odkladať.  Verte nám, stojí to za to. Teraz si už ale poďme predstaviť  novinky, ktoré boli uvedené ešte len niekoľko dní dozadu. Ich pestrosť vás prekvapí.  

5x sushi a stále na iný spôsob

Tradičný japonsky pokrm, ktorý si postupom času našiel svoje pevné miesto aj v európskych krajinách vrátane našej. Nie v každom podniku vám ho však dokážu pripraviť tak, aby ste mohli pocítiť tie pravé chute a odísť s dokonalým zážitkom. Skúsenejší z vás už zrejme ochutnali všetky klasické variácie sushi, prečo tak neokúsiť niečo nové, doteraz nepoznané?

Vo Fou Zoo si za veľmi príjemnú cenu môžete dopriať napríklad novozélandskeho lososa Ora King v podobe tataráku položeného na obrátenom sushi plnenom chrumkavou zelenou špargľou a riasou nori. Chýbať však nemôže ani klasika v modernom šate. Typická rolka plnená dvomi rybami. Pochúťka nesúca názov Hamachi losos Zuke v sebe kombinuje, ako už vyplýva z pomenovania, lososa a hamachi. Obe filety sú marinované v sójovej omáčke a japonskom sladkom víne (mirin) a následne zľahka opečené, čo zaručuje extra chrumkavosť. A tú milujeme všetci. Ako bonus je spolu s riasou nori vnútri taktiež čerstvá pažítka a wasabi, ktoré dodávajú celému sushi jemnú pikantnosť. Mmm...

Ako chutí jeseň a zima v bratislavskom Fou Zoo? Jednoducho úžasne
Zdroj: Fou Zoo
Ako chutí jeseň a zima v bratislavskom Fou Zoo? Jednoducho úžasne
Zdroj: Fou Zoo

V poradí treťou novinkou je Nigiri z marinovaného úhora doplnené o chuť čiernej hľuzovky a thajskej bazalky. Zaujímavosťou je, že na rozdiel od ostatných nigiri, daný "model" je zabalený v obľúbenej riase nori a opäť tak nechýba už spomínaný chrumkavý element. Máte radi homára? V prípade pozitívnej odpovede vám vrelo odporúčame ochutnať ho v podobe tataráku. Nigiri s yuzu, wasabi, ikrami z lososa, kôprom a jedlými kvetmi nádherne podčiarkajú chuť samotného homára. Ideálne predjedlo alebo ľahký pokrm k rôznym druhom nápojov. 

Na svoje si však dokážu prísť aj milovníci zeleniny. Zeleninová rolka s avokádom, bezlepkovou quinoou a zelenou špargľou, mňam. Skvelá kombinácia zabalená do čierneho sezamu chutí najlepšie s domácou sójovou omáčkou s yuzu a čili olejom, ktorý si zamilujete. 

Ako chutí jeseň a zima v bratislavskom Fou Zoo? Jednoducho úžasne
Zdroj: Fou Zoo

Jedno nové predjedlo a polievka, ktorá zasýti aj najväčších hladošov 

Poznáte to, idete s priateľkou alebo manželkou na večeru a predtým, než sa pustíte s nadšením do hlavného chodu, vždy dobre padne menšie sústo niečoho dobrého. Na ulici Ševčenková 34 sú dokonale pripravení aj na obdobné situácie. 

Novinkou číslo 6 je práve chutné predjedlo, ktoré vás nielen správne "naštartuje", ale poteší aj vaše večne hladné oči. Tatarák z tuniaka servírovaný na vysekaných kusoch ľadu? Žiaden problém. Lahodná fúzia čerstvej ryby, šalotky, pažítky, majonézy z yuzu, omáčky ponzu a sezónnej bylinky položená na čipsoch zo sushi ryže. Znie to krásne a skúste si predstaviť, ako to chutí. Nečudovali by sme sa, ak už vytáčate číslo kvôli rezervácii stola na najbližší večer. 

Ako chutí jeseň a zima v bratislavskom Fou Zoo? Jednoducho úžasne
Zdroj: Fou Zoo

Tekuté zlato v podobe polievky Ramen už zrejme viacerí poznáte a ak náhodou nie, odporúčame to urýchlene napraviť. Silný hovädzí vývar a vyzretý roštenec nakrájaný na tenké plátky grilovaný na teriyaki omáčke, už to je dokonalé jedlo. A akonáhle k tomu pridáme ešte pšeničné rezance, mladú cibuľku, hlivu s prívlastkom "kráľovská", vajíčko marinované "tak akurát" a napokon chrumkavý čips z riasy nori, dostávame sýtu polievku vhodnú aj pre tých najhladnejších. Nezaručujeme však, že po danom gastronomickom orgazme budete schopní pokračovať aj s ďalšími chodmi, a preto by sme vám Ramen vo Fou Zoo radili vyskúšať napríklad počas obedu v práci. 

Ako chutí jeseň a zima v bratislavskom Fou Zoo? Jednoducho úžasne
Zdroj: Fou Zoo

Hlavné chody v znamení kreativity 

Časť večere, na ktorú sa vždy tešíme najviac, keďže ponúka zväčša to najlepšie a najzaujímavejšie. V, nebojíme sa tvrdiť, najlepšej bratislavskej reštaurácii nás na obdobie jeseň/zima 2016 čaká až 5 nových pokrmov. Talentovaní kuchári vás presvedčia, že aj z klišé, akým je kuracie mäso, sa dá pripraviť nezabudnuteľné jedlo

Začíname miernou exotikou, chobotnicou. Obľúbená morská špecialita, ktorá nemusí byť sympatická úplne každému, ale po ochutnaní dotyčný s určitosťou zmení názor. Presne taká je maškrta podávaná spolu s tataráčikom z manga a papáje a nakladaným kumquatom. "Dajte si chobotnicu spolu s niekoľkými typmi sushi do stredu stola a ochutnajte z každého rožka troška." - múdra rada priamo od ľudí z Fou Zoo. Všetky neopodstatnené predsudky dáme bokom a ideme do toho. 

Tuniak je pre mňa osobne ryba, ktorú mám zo všetkých najradšej a v prípade, že ste na tom rovnako, Tuniakové tataki (nie futbalové Tiki-taka) je správnou voľbou aj pre vás. Vždy čerstvá ryba (najviac 48 hodín od ulovenia) prudko opečená z oboch strán, vnútri medium rare, podávaná so sezónnou tekvicou hokkaido. V jednoduchosti je krása. Všetko je samozrejme doplnené aj o svieže yuzu, ázijské citrusy a čips z riasy nori. Neviem ako vám, ale mne sa už zbiehajú slinky.

Ako chutí jeseň a zima v bratislavskom Fou Zoo? Jednoducho úžasne
Zdroj: Fou Zoo

Magickou desiatou novinkou je už vyššie spomínané kura, ktoré dostalo facelift lepší ako najnovšie BMW X6. Obľúbená časť najrozšírenejšej hydiny, prsia, sú výborne doplnené o sezónnu zeleninu (pak choi, čínske artičoky, hríby...) a výraznú bodku dáva celému pokrmu thajská bazalka. Skvelé jedlo pre tých, ktorí ešte stále nenašli v sebe odvahu na spoznávanie iných chutí alebo pre najmenších členov rodiny. 

Pokračujeme jedlom, ktoré je zo všetkých uvedených asi tým najhodnotnejším. Hovädzie Wagyu (japonské plemeno kráv) je v podstate nízka roštenka s úžasným mramorovaným vzhľadom vhodná aj pre najnáročnejších labužníkov. Daná delikatesa je podávana s grilovanými topinamburami, ľahko pikantnou hubovou tapenádou, bylinkami a  cibuľovými čipsami. V prípade, že máte v pláne dôležité rokovanie, obchodné stretnutie alebo len chcete zapôsobiť na návštevu zo zahraničia, viete, kam majú smerovať vaše kroky počas obedu či večere.  

Ako chutí jeseň a zima v bratislavskom Fou Zoo? Jednoducho úžasne
Zdroj: Fou Zoo
Ako chutí jeseň a zima v bratislavskom Fou Zoo? Jednoducho úžasne
Zdroj: Fou Zoo

Päticu nových hlavných jedál uzatvára Slovákmi a Čechmi milovaná kačica. Neočakávajte však typické pečené stehno s červenou kapustou a lokšami. Vo Fou Zoo zvolili prsia s kožou a mandarínkou, ktoré sú zľahka položené na omáčke z fermentovanej sóje - miso a s chrumkavým čipsom z husacej pečienky foie gras.

Ako chutí jeseň a zima v bratislavskom Fou Zoo? Jednoducho úžasne
Zdroj: Fou Zoo

Sladká bodka po výdatnej večeri

To najlepšie nakoniec? Posúdenie s radosťou prenecháme vám. My však sladké dezerty môžeme a obzvlášť tie, kde sa nenachádza prinajmenšom kilo cukru. A to vo Fou Zoo naozaj nehrozí, chvalabohu. Ďakujeme. 

Na chladný prelom roku 2016 a 2017 si pre nás v reštaurácii s moderným interiérom pripravili dve nové a krásne chuťovky. A áno, okrem toho aj výborne chutia, presvedčiť sa o tom ale už musíte sami. Datľový koláčik mimoriadne hútnej konzistencie s viacerými vrstvami dobrôt, ako je napríklad hruška nashi, zmrzlina z bielej miso pasty, čokoláda a omáčka zo skaramelizovanej ananásovej šťavy prevoňanej sladkým korením je kombinácia, ktorej jednoducho nemôžete odolať. A poslednou, v poradí 14. novinkou na jedálnom lístku je dezert nesúci názov Yuzu meringue, ktorý má taktiež viacero vrstiev počnúc snehom z bielkov, cez citrusovú šťavu až po mandarínkový sorbet a ganache z tradičnej matcha čokolády. Uvedené dezerty sú odporúčané aj na "spoločné zdielanie", ale my  by sme to hravo zvládli sami.

Ako chutí jeseň a zima v bratislavskom Fou Zoo? Jednoducho úžasne
Zdroj: Fou Zoo

Prišli ste až na úplny záver článku a najradšej by ste Fou Zoo ihneď navštívili, ale stále vo vás rezonujú menšie obavy z prílišného snobizmu? Nemusíte sa báť, nič podobné v danom prípade nehrozí. Žiaden striktný dress code či nutnosť rezervácie 3 mesiace dopredu. Aj keď v prípade, že sa chystáte v početnejšom množstve osôb, rezerváciu stola odporúčame rovnako ako v každej kvalitnej reštaurácii.

Čo sa týka cien, všetko záleží len na objednaných pokrmoch a k tomu zvolených drinkoch. Môžeme vám však prezradiť, že napríklad sushi (naozaj skvelé a také, ako má byť) a k tomu pár nápojov vás bude stáť cca 35-45 € na osobu. A to sa nám zdá viac ako len férová ponuka. Máte chuť na niekoľko chodový obed či večeru s najmilšou osobou? Tam sa suma pohybuje na úrovni 60-80 € taktiež za jednu osobu. Chápeme, že Fou Zoo nie je podnik, ktorý by ste navštevovali každý deň, ale z času na čas si doprajte svetovú gastronómiu s nezabudnuteľným zážitkom.  

Domov
Zdieľať
Diskusia