Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2016, 14:12
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Disney do kín prináša dobrodružný animák pre deti aj dospelých. Moana valcuje kiná aj sympatie kritikov

FILMY A SERIÁLY DWAYNE „THE ROCK“ JOHNSON MOANA
Uložiť Uložené

Walt Disney Studio uvádza do kín ďalší strhujúci animovaný film pod názvom Moana.

Čo náš čaká a neminie v očakávanom animáku z dielne Disney? Dwayne Johnson s hlasom jednej z hlavných postáv a pútavý príbeh dobrodružnej Maony ťa určite pritiahne k filmovému plátnu. Nie je novinkou, že Walt Disney Animation Studios uvádza rad za radom tie najobľúbenejšie celovečerné filmy pre detské, no častokrát i dospelé publikum. Po posledných úspešných snímkach Frozen a Zootropolis prichádza do kín s ďalším podareným kinematografickým zážitkom. Najnovší počin z dielne californskej produkčnej spoločnosti nesie názov Moana. Svetová premiéra je naplánovaná na 23. november.

Kedysi dávno, v preďalekej galaxii nemého filmu, nakrútil pokrokový režisér dokumentárnych filmov Robert Flaherty film Moana. Písal sa rok 1926. Pojednával o živote domorodých obyvateľov tichomorského ostrova Samoa. Presne o 90 rokov neskôr prichádzajú tvorcovia od Walta Disneyho s rovnomenným animovaným dielom. Samozrejme, nejde o žiaden sequel, prequel ani reboot. Dokazuje to však, že hollywoodski producenti aspoň trochu poznajú filmovú históriu. Niežeby deti vedeli, o čom je reč, ale ich rodičia alebo prarodičia možno spozornia a hneď je na svete o jeden dôvod navyše, prečo práve vyraziť s deckami na tento film. Za dôvody navyše sa dajú považovať aj vydarené a hravé trailery a chuť sa schovať s deckami pred stredoeurópskou zimou na CGI polynézskych plážach. Je to účinnejšie ako klimatizácia v aute.

Odporúčané
Najväčšie hollywoodske priateľstvá: The Rock si vraj nevie poriadne vyprať spodnú bielizeň a Matt Damon žil v špine medzi červíkmi Najväčšie hollywoodske priateľstvá: The Rock si vraj nevie poriadne vyprať spodnú bielizeň a Matt Damon žil v špine medzi červíkmi 23. júna 2023, 14:30

Dej sa točí okolo dospievajúceho dievčaťa Moany Waialiki (Auli‘i Cravalho). Tá sa bez akýchkoľvek navigačných prístrojov vydáva za vidinou záchrany svojho ľudi naprieč divokým oceánom. Ide o odvážnu, nebojácnu a tvrdohlavú hlavnú hrdinku, ktorá nemrhá svojím odhodlaním postaviť sa krutej lávovej čarodejnici. Cestou sa stretáva s legendárnym polobohom tichomorských ostrovov Maui-om (Dwayne Johnson), ktorý ju má naučiť všetko o tom, ako sa stať moreplavkyňou a zvládnuť plavbu plnú zlovestných a neočakávaných nástrah. Spoločne zažívajú neuveriteľné dobrodružstvá a Moana si pomaly uvedomuje, čo jej táto honba za záchranou domoviny skutočne prináša.

Disney do kín prináša dobrodružný animák pre deti aj dospelých. Moana valcuje kiná aj sympatie kritikov
Zdroj: comicbookmovie.com

Na filme sa pracuje už od roku 2011, kedy produkčný tím začal skúmať pacifické ostrovy s dôrazom na geografický, hudobný a vizuálny stav. Cieľom prieskumu bolo spoznanie hodnôt tamojších obyvateľov a ich vrodenej mentality pre lepšie spracovanie deja. Jessica Julius sa spolu s tímom zúčastnil celodenného festivalu hudby a kultúry na Novom Zélande, ktorý sa podľa jeho slov stal ohniskom celého projektu.

Zárukou kvalitnej rodinnej zábavy by mali byť aj mená režisérov a scenáristov Rona Clementsa a Johna Muskera (so scenárom pomáhal Taika Waititi). Tento zohratý tandem tvorcov stojí za klasikami žánru ako Malá morská víla (1989), Aladin (1992), Hercules (1997), Planéta pokladov (2002), alebo Princezná a žabiak (2009). Nikto nepochybuje o tom, že ich snáď ešte niekto nevidel. Režisérsky pár nechcel za slávnym predchodcom zaostať, a tak sa osobne vybrali v roku 2011 na tichomorské ostrovy Fidži, Samoa a Tahiti aby zistili, ako sa tam veci majú a aby mohli do svojho diela pretaviť aj vlastné postrehy. Z filmu by mohli mať radosť aj feministky, úloha dievčaťa vo filme ako hľadača ciest je tamojším čisto mužským povolaním. V Taliansku hľadajte snímku pod názvom Oceania, Moana sa tam totiž volá známa pornoherečka. Škoda, mohla by tak mať neočakávaných divákov.

Disney do kín prináša dobrodružný animák pre deti aj dospelých. Moana valcuje kiná aj sympatie kritikov
Zdroj: wired.com

Filmoví producenti si vypočuli stovky talentovaných žien pochádzajúcich z pacifických ostrov, kým našli ten správny hlas, stvárňujúci divošku Moanu. Kasting vyhrala iba 14-ročná Havajčanka Auli‘i Cravalho. Podľa slov Rachel Sutton, ktorá mala výber správnej respondentky na starosť, je Auli´i veľmi talentované dievča a na rolu Moany perfektne sedí. Prvé recenzie snímku vyzdvihujú ako ďalší skvelý zárez od Disney, aj preto by ste si nemali nechať ujsť. 

Disney do kín prináša dobrodružný animák pre deti aj dospelých. Moana valcuje kiná aj sympatie kritikov
Zdroj: Disney
Disney do kín prináša dobrodružný animák pre deti aj dospelých. Moana valcuje kiná aj sympatie kritikov
Zdroj: twitter.com
Domov
Zdieľať
Diskusia