Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. novembra 2016, 17:18
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Zmrazovanie ľudí alebo ako vďaka vlastnej smrti prežiť druhý život s rovnakým vedomím

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Pomocou kryospánku dokážeme oddialiť smrť.

Postavená je na tom Futurama a prišlo s tým aj niekoľko filmov. K zmrazovaniu ľudí sme čoraz bližšie, aj keď je samotná podstata stále nevyriešená. Preskočiť niekoľko rokov sa síce na prvý pohľad zdá ako intenzívne a lákavé dobrodružstvo, po krátkom zamyslení sa proti tomu stavajú všetky morálne, a pri niekom aj náboženské dôvody. Poďme sa pozrieť na to, ako sa stať súčasťou vzrušujúceho experimentu hazardujúceho so životom, o ktorom vlastne nebudeš mať ani poňatia.

Zmrazovanie ľudí alebo ako vďaka vlastnej smrti prežiť druhý život s rovnakým vedomím
Zdroj: youtube.com

Kryonika je veda zaoberajúca sa uchovávaním ľudských diel pomocou chladu. Dnešná vízia zmrazovania ľudských tiel je asi takáto: Väčšinou ľudia, ktorí sa nechajú zmraziť, sú vážne chorí. Zvyčajne ide o chorobu typu rakovina, pri ktorej keď príde posledná minúta a človek zomrie, tak sa ešte dá umelo oživiť (akurát je to prudko neľudské). Tomuto sa hovorí stav pred termodynamickou smrťou. Termodynamická smrť je pomyselný moment, kedy sa vyrovnajú hodnoty tepla, ktorými na seba pôsobia ľudské telo a prostredie. Ak, podľa kryoniky, telo v takomto stave zamrazíme a kedysi neskôr ho rozmrazíme, bude ho možné znovu oživiť - ako keby sme preskočili všetky tie roky zamrazenia. Presne tak funguje celé zmrazovanie - človek si niekde pokojne umrie, nabehne tam daná firma, napojí ho na kyslík, hodí ho do ľadu a odvezie k sebe.

Toto má však štyri veľké problémy, z toho riešenie má zatiaľ len jeden. Prvý znie, ako zamraziť ľudské telo tak, aby nedošlo k jeho poškodeniu? V bunkách je samozrejme voda, a tá keď sa premení na ľad, svoj objem zväčší. Doktori ju teda vymenia za niečo, čomu sa hovorí kryoprotektant a nič nepokazíš, ak si to predstavíš ako nemrznúcu zmes do auta. Potom telo schladia pomocou suchého ľadu (=oxid uhličitý, ktorý je tak studený, až je tuhý) na teplotu -130°C a na záver vhodia do nádrže s tekutým dusíkom (vtipná časť tohto je, že aj keď má dusík asi -195°C, vrie. Pohybujeme sa vo veľmi nízkych teplotách, dejú sa divné veci). Celý tento proces sa nazýva vitrifikácia a niečo podobné robia aj niektorí potenciálni budúci rodičia so svojimi spermiami, vajíčkami a embryami. Na Slovensku sa takto narodí asi 600 detí. Ako by si sa cítil, ak by ti otec povedal, že si bol pred narodením dva mesiace zmrazený?

Zmrazovanie ľudí alebo ako vďaka vlastnej smrti prežiť druhý život s rovnakým vedomím
Zdroj: Alcor Life Extension Foundation

O niečo menej vyriešené sú zvyšné problémy. Ako rozmraziť človeka tak, aby prežil? To sa pri súčasnom stave vedy nedá. Čo z toho celého? Doteraz sme tu totiž vôbec nespomenuli, prečo sa vôbec ľudia nechávajú zmraziť. Človek, ktorý má pocit, že neprežil plnohodnotný život, no blíži sa jeho koniec kvôli nevyliečiteľnej chorobe, sa môže nechať zamraziť v nádeji, že niekedy v budúcnosti možno bude riešenie na jeho problém. A aj na to, ako ho rozmrazia. Ako prežiť druhý život s rovnakým vedomím? To je asi tá najpodstatnejšia otázka. Ak by som si neuvedomoval prechádzajúci život, v podstate som mohol rovno zomrieť. Tu sa však dá nájsť riešenie - tímy vedcov pracujú na nahrávaní mozgov do počítača či špecifickom zmrazovaní len určitých častí tela.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že to nemá zlé stránky, veď aj tak by som zomrel, tak možno budem žiť v budúcnosti. Robia to až tri firmy (spolu asi 450 pacientov), ich služby sa pohybujú do 200 000 eur, a to za šancu na druhý život nie je až také zlé. Experti však už stihli poukázať na niekoľko problémov. Pacient môže byť v budúcnosti dezorientovaný, môže zošalieť. Druhá skupina tvrdení hovorí o zdravotných dôsledkoch - čo ak zmrazovanie nenávratne ničí nejakú časť ľudského tela? Bohužiaľ, toto nemáme ako overiť. Nikto sa zatiaľ nepodujal zmraziť sa a rozmraziť pre účel vedy. Tretím problémom je, že sa na kryospánok môžeš podujať až po legálnej smrti, čiže keď tvoje srdce prestane biť. Predtým však môžeš byť chorobou úplne pripravený o zdravé vedomie, a prísť napríklad aj k veľkému úrazu. V takom stave by si možno svoj druhý život žiť nechcel, no to si už uvedomiť nedokážeš, zmluva už je dávno podpísaná.

Vývoj počtu ľudí v kryospánku jednej zo spoločností.

Zmrazovanie ľudí alebo ako vďaka vlastnej smrti prežiť druhý život s rovnakým vedomím
Zdroj: Alcor Life Extension Foundation

Ak ťa teda trápi nejaká choroba, či len štve súčasný svet, možno práve kryospánok na niekoľko stoviek rokov môže byť odpoveďou. Mimochodom, ak sa potom naozaj niekto zobudí, môže sa pochváliť, že doslova prežil smrť, kedže všetky funkcie v tele boli zastavené a aj legálne je považovaný za mŕtveho. Pre tento krok sa nedávno rozhodlo aj 14-ročné britské dievča. Takto znel dojímavý list sudcovi, ktorý mal rozhodnúť o jej osude:

"Mám len štrnásť rokov a síce nechcem zomrieť, no viem, že ma to čaká. Myslím, že kryoprezervácia mi poskytuje šancu byť oživená a zdravá, hoci aj o stovky rokov neskôr. Nechcem byť pochovaná v zemi. Chcem žiť dlhšie a dúfam, že v budúcnosti bude objavený liek na moju rakovinu a pomôže mi, keď ma oživia. Chcem dostať takúto šancu. To je moje želanie."

Obaja rodičia boli tiež za, aj keď boli najprv skeptickí. V mnohých krajinách je kryoprezervácia zakázaná. Čo si myslíš ty? Je správne, aby sa človek mohol hazardom zo životom zachrániť pred smrťou a zviesť boj s ňou pri prebúdzaní? Celá téma je skvelým podnetom na diskusie, a tak sa na tvoj názor tešíme v komentároch.

Anketa:
Podujal by si sa na takéto niečo?
Áno.
Nie.
Áno.
67 %
2295 Hlasov
Nie.
33 %
1122 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia