Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. novembra 2016, 11:21
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Samsung Galaxy S8, Xiaomi Mi 6 či LG G7. Aké high-end smartfóny predstavia v prvej polovici roku 2017?

TECH SAMSUNG XIAOMI
Uložiť Uložené

Veľkú časť ponuky inteligentných telefónov čaká pravidelná modernizácia.

Začiatok každého jedného roka je spájaný s viacerými veľkými podujatiami, kde výrobcovia mobilných zariadení predstavujú svoje horúce novinky. V januári na nás čaká CES 2017 v americkom Las Vegas a o pár týždňov na to zase európske MWC 2017, ktoré sa už tradične uskutoční v španielskej Barcelone. Obe prinesú významné inovácie a tie posunú súčasnú technologickú úroveň o pár úrovni vyššie. Tešiť sa tak môžeme na viacero zaujímavých noviniek ako od Samsungu, tak aj od Sony, LG či HTC, pričom svoju príležitosť určite nepremárni ani čínske Xiaomi. Vo februári to bude presne rok od predstavenia smartfónu Mi 5, takže je najvyšší čas na predstavenie modernejšej generácie. A to isté platí o nástupcovi za Galaxy S7, G5 alebo za taký HTC 10. Čo všetko teda môžeme počas prvých šiestich mesiacov budúceho roka očakávať?

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8 je bez akýchkoľvek pochýb tým najočakávanejším smartfónom s operačným systémom Android. Všetci sú totiž zvedaví, aké prekvapenia si juhokórejský výrobca nachystal. Tentokrát by malo ísť o naozaj veľké veci, pretože zlyhanie Galaxy Note7 niečo stálo, a to nehovorím o poškodení významného mena značky. Samsungu preto nezostáva nič iné, ako spraviť poriadny dojem na potenciálnych zákazníkov. Najskôr však musí zbúrať zaužívaný inovačný koncept a vytvoriť nový, modernejší, ktorý sa dôkladne adaptuje súčasným trendom. A teraz po neúspechu strategického high-end modelu má doslova ideálnu príležitosť získať aspoň časť zo stratenej slávy späť.

Samsung Galaxy S8, Xiaomi Mi 6 či LG G7. Aké high-end smartfóny predstavia v prvej polovici roku 2017?
Zdroj: www.behance.net

Nový Samsung Galaxy S8 a S8 edge by mal byť iný z takmer každého uhľa pohľadu. Či to už bude konštrukcia, hardvér alebo softvér, všade sú očakávané razantné zmeny bez akýchkoľvek limitov. Veľké problémy si jednoducho vyžadujú veľké zmeny. Ako sa spomínalo v našom staršom článku, osmička údajne dostane na nepoznanie zmenené vizuálne spracovanie vrátane odvážne tenkého rámiku okolo zobrazovacieho panelu, a možno iné, kvalitnejšie materiály, nadčasové technické špecifikácie a tiež hneď niekoľko pokročilých technológií vrátane umelej inteligencie, ktoré majú byť akousi formou odpovede na revolučný model Xiaomi Mi MIX. A nie, zrejme nezabudnú ani na elimináciu zastaralého 3,5 milimetrového jacku. Výkon tu opäť zabezpečia dva rozdielne čipsety z tej najvyššej triedy - jeden od Qualcommu a druhý priamo od Samsungu.

Očakávaný dátum predstavenia: koniec februára 2017

Očakávaná cena: od 750 eur

Sony Xperia X (?)

Keby dostanem za úlohu ukázať prstom na výrobcu smartfónov s najzložitejším označovaním, bez váhania ukážem na Sony. Obrovské množstvo rôznych modelov, žiadna pravidelnosť a neustále obmieňanie názvov spôsobuje, že sa v ponuke tejto japonskej spoločnosti nevyzná len tak hocikto. A len nedávna zmena high-end modelového radu Xperia Z na Xperia X k ničomu dobrému neprispela. Prvý model uzrel svetlo sveta minulý rok vo februári, takže už onedlho príde rad na ďalšiu generáciu. Zatiaľ však nevie niekto povedať, ako bude Sony pokračovať v označovaní. Niekde sa hovorí o Xperia X1, inde o Xperia X2 a už zaznelo aj niečo také ako Xperia XR. V tom istom období bola navyše predstavená aj Xperia X Performance a Xperia XA, čiže mierne modernejšia vlajková loď a naopak, model pre nenáročných. 

Samsung Galaxy S8, Xiaomi Mi 6 či LG G7. Aké high-end smartfóny predstavia v prvej polovici roku 2017?
Zdroj: www.nextpowerup.com

Či už bude taký alebo taký názov je momentálne zrejme asi aj jedno. A čo sa týka zmien, tak dizajn má niesť podobnú charakteristiku s modelom Xperia XZ zo septembra (viď foto vyššie). Prémiová konštrukcia s tesnením mierne schudne, rámik okolo displeja dostane menšie rozmery, hardvér poskytne vďaka prítomnosti 10 nanometrového čipsetu Snapdragon 835 citeľne lepší výkon a technológia Quick Charge 4.0 zabezpečí tak rýchle nabíjanie batérie, že 5 minút na nabíjačke poskytne šťavu na 5 hodín bežného používania. Lepšie špecifikácie hlavného fotoaparátu sú tiež asi samozrejmosťou, keďže Sony patrí medzi špičku na trhu s mobilnými foto senzormi. O nejakých prekvapeniach (možno tak duálny fotoaparát alebo optický zoom) ale zatiaľ nič dôveryhodné nezaznelo. Uvidíme neskôr, možno niečo zaujímavé ešte vypláva na povrch.

Očakávaný dátum predstavenia: január alebo február 2017

Očakávaná cena: od 750 eur

LG G7

Tohtoročný high-end model G5 priniesol pre výrobcu viac sklamania ako prekvapení, čím bol vyslaný jasný signál o tom, že je niečo zlé. LG ho s najväčšou pravdepodobnosťou zaregistrovalo a ďalšie pokračovanie to rovno aj napraví. Za slabé predaje asi môže netradičné prevedenie modulárnej konštrukcie, ktorá umožňuje pripájať a odpájať kompatibilné moduly. Zákazníci sa tak veľkých inovácií spočiatku boja, pretože nevedia, ako to celé bude v praxi fungovať. LG G5 bol navyše vnímaný skôr ako nejaký koncept, nie niečo, čo je pripravené na dennodenné používanie. Preto ak modulárnemu mechanizmu v očakávanom G7 (G6 je TV od LG) dotiahnu nevyhnutné detaily do lepšej podoby a praktickejšieho prevedenia, pravdepodobne to pocítia aj na lepších predajoch. Nevylučuje sa ale ani to, že by mohli modulárnu konštrukciu vylúčiť z výbavy.

Samsung Galaxy S8, Xiaomi Mi 6 či LG G7. Aké high-end smartfóny predstavia v prvej polovici roku 2017?
Zdroj: www.google.sk

Samozrejmosťou sú lepšie technické špecifikácie, ktoré budú zrejme zahŕňať i čerstvo predstavený Snapdragon 835 alebo opäť o niečo kvalitnejšie duo hlavných fotoaparátov na zadnej strane konštrukcie. Očakáva sa tiež, že LG pri G7 prejde z LCD technológie na AMOLED a rovno na 4K rozlíšenie. Podobný krok poslednú dobu spravilo v záujme ďalšieho technologického pokroku viacero známych výrobcov. A v budúcnosti tento trend svoj súčasný smer viac ako určite nezmení. AMOLED displeje totiž vynikajú ako zobrazovacími vlastnosťami, tak aj skvelou energetickou efektivitou či nadštandardnou fyzickou flexibilitou. 

Očakávaný dátum predstavenia: február 2017

Očakávaná cena: od 600 eur

HTC 11

Smartfón HTC 10 sa podľa recenzií a testov naozaj podaril. Špičkové fotoaparáty, prémiová unibody konštrukcia z jedného kusu hliníku a zbrúsené hrany dali taiwanskej vlajkovej lodi presne ten šmrnc, aký jej predchodcovia už dlhšie potrebovali. A trošku k tomu, samozrejme, prispel i jednoduchší názov. Čo sa teda dá od HTC 11 očakávať?

Do úvahy tu pripadá zmena LCD za AMOLED alternatívu. Špekulovať by sme ale mohli aj o kompaktnejšej konštrukcii s výrazne tenšími rámikmi okolo zobrazovacieho panelu. Tento očakávaný trend odštartoval Xiaomi Mi MIX a je iba malá pravdepodobnosť, že ho veľké značky na čele s High Tech Computer (HTC) začnú a budú trvalo ignorovať. Od modelu 11 možno rovnako očakávať pokročilé bezdrôtové technológie, ktoré začnú od budúceho roka vo veľkom vytláčať zaužívané káble, alebo kvalitnejšie foto zábery, a to najmä v zlých svetelných podmienkach.

Samsung Galaxy S8, Xiaomi Mi 6 či LG G7. Aké high-end smartfóny predstavia v prvej polovici roku 2017?
Zdroj: www.phonearena.com

Očakávaný dátum predstavenia: apríl 2017

Očakávaná cena: od 700 eur

Xiaomi Mi 6 (a Mi 6 Plus?)

Podarený Xiaomi Mi 5 prišiel medzi nás začiatkom roka 2016, približne o pol roka neskôr uzrel svetlo sveta lepší Mi 5s vrátane väčšieho aj lepšie vybaveného Mi 5s Plus a v nadchádzajúcom februári zase uvidíme Mi 6. Čínsky výrobca ale nebude chcieť futuristickému Mi MIX robiť internú konkurenciu, čiže podobné konštrukčné prevedenie sa asi realitou nestane. O revolučnej technológii to však neplatí, čo znamená, že šestka môže dostať ako ultrazvukový senzor na zhasínanie displeja, tak aj mechanizmus, ktorý nahradí konvenčné slúchadlo. A keďže je Xiaomi Mi 6 považovaný za strategický model, pri oficiálnom predstavení toho nepochybne uvidíme oveľa, oveľa viac.

Samsung Galaxy S8, Xiaomi Mi 6 či LG G7. Aké high-end smartfóny predstavia v prvej polovici roku 2017?
Zdroj: www.themobileindian.com

Niekto si myslí, že Xiaomi uvedie na trh dva veľkostne rozdielne modely, teda podobne ako tomu bolo pri Mi 5s. No vzhľadom na nedávne predstavenie Android phabletu Mi Note 2 a taktiež Mi 5s Plus existuje iba takmer zanedbateľná šanca príchodu Pluskovej verzie. Generačný nástupca Xiaomi Mi 5 asi ponesie oblejšie krivky v štýle iPhone 7, ktoré ešte doplnia modernejšie detaily. Rovnako nie je vylúčené definitívne nahradenie skla za tvrdú keramiku, čo by znamenalo, že dostaneme na výber už iba z jedného konštrukčného prevedenia.

Očakávaný dátum predstavenia: február 2017

Očakávaná cena: od 450 eur

Anketa:
Na ktorý smartfón sa tešíš najviac?
Samsung Galaxy S8
Sony Xperia X (?)
LG G7
HTC 11
Xiaomi Mi 6
Samsung Galaxy S8
51 %
658 Hlasov
Sony Xperia X (?)
4 %
50 Hlasov
LG G7
10 %
134 Hlasov
HTC 11
10 %
131 Hlasov
Xiaomi Mi 6
24 %
309 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia