Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. novembra 2016, 1:17
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Hodinky, ktoré poháňa teplo z ľudského tela. MATRIX PowerWatch nemusíš nikdy nabíjať ani im meniť batériu

TECH MATRIX
Uložiť Uložené

Ambiciózni inovátori nezaháľajú.

Jednou obrovskou nevýhodou dnešných inteligentných telefónov, gadgetov alebo nositeľných zariadení je, že na jedno nabitie príliš dlho nevydržia. Áno, vedia nám uľahčiť život, no neustále pripájanie a odpájanie od nabíjačky nebaví asi nikoho z nás. Unikátne smartwatch MATRIX síce nie sú nejaké veľké vykúpenie, vedia nám však používanie aspoň trošku spríjemniť. A to tak, že ich netreba dávať nikdy nabíjať. Nevyhnutnú energiu totiž získavajú z telesného tepla, čiže ak ich máme nasadené na zápästí, teoreticky a snáď aj prakticky môžu fungovať donekonečna. Nič podobné, podľa slov výrobcu, zatiaľ neexistuje.

Hodinky, ktoré poháňa teplo z ľudského tela. MATRIX PowerWatch nemusíš nikdy nabíjať ani im meniť batériu
Zdroj: www.indiegogo.com

Momentálne ale ešte nie sú realitou. MATRIX PowerWatch zatiaľ nájdeme iba na crowdfundingovom webe Indiegogo, kde dokázali vyzbierať takmer 300 % toho, čo potrebovali, pričom do konca kampane zostáva ešte okolo 60 dní. Popularitu si získali hlavne vďaka schopnosti premieňať teplo nášho tela na elektrickú energiu. A aby toho nebolo málo, tak zvládnu ešte aj zobraziť informáciu, koľko elektrickej energie vyprodukujeme za určité obdobie, napríklad jeden deň. V útrobách sa nachádza pokročila termoelektrická technológia na meranie pohybovej aktivity, presnejšie počítanie spálených kalórií či dôkladné sledovanie spánku. 

Hodinky, ktoré poháňa teplo z ľudského tela. MATRIX PowerWatch nemusíš nikdy nabíjať ani im meniť batériu
Zdroj: www.indiegogo.com

V podstatne ide o bežné smartwatch, teda inteligentné hodinky s okrúhlym displejom a mohutným rámikom z kvalitného leteckého hliníku. So smartfónom komunikujú prostredníctvom bezdrôtových technológií a čo sa týka odolnosti, tak pod hladinou zvládnu také podmienky, aké sú v hĺbke 50 metrov. Za zmienku ale tiež stojí intuitívne ovládanie prostredníctvom otočnej korunky, prehľadné používateľské prostredie systému alebo to, že nylónový remienok spĺňa prísne vojenské normy. Cena za kus počas kampane predstavuje 129 dolárov, čo vôbec nie je veľa, najmä ak zoberieme do úvahy konštrukčné prevedenie, materiály, dizajn a hlavne absenciu potreby dávať niečo nabíjať. Prvé kusy vyrazia z fabriky niekedy v júli 2017.

Späť
Zdieľať
Diskusia