Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2016, 13:06
Čas čítania 0:00
Pavel B.

Jude Law v úlohe zvráteného pápeža prichádza v jednom z najočakávanejších seriálov roka

FILMY A SERIÁLY THE YOUNG POPE
Uložiť Uložené

Prvé dve epizódy uviedol oscarový režisér už v Benátkach, teraz prichádza s mladým americkým pápežom na televízne obrazovky. Tu sú naše prvé dojmy.

The Young Pope (Mladý pápež) je konečne tu. Oscarový režisér Paolo Sorrentino (Mladosť, Veľká nádhera) prikročil k televíznemu projektu, a to s kontroverzným príbehom o mladom kardinálovi Lennym, ktorý čoskoro prednesie svoju prvú reč na balkóne Baziliky sv. Petra, čím sa oficiálne stane novým pápežom. A tu to všetko začína.

Jude Law v úlohe zvráteného pápeža prichádza v jednom z najočakávanejších seriálov roka
Zdroj: Zdroj: Sky Atlantic


Budúci Pius XIII., ktorého stvárnil charizmatický Jude Law, vyrastal v Brooklyne a vychovaný bol mníškami. Rodičovská láska mu veľa nehovorí, priateľské vzťahy už vôbec a na svet sa pozerá vlastnými očami. Vo Vatikáne spôsobí nemalý prievan. Má 47, fajčí a myšlienkami je nesmierne vulgárny a poburujúci. Taká je aj mníška (Diane Keaton) nosiaca tričko „I am a virgin“, ktorú si do Vatikánu zavolal.


Nahnevá seriál niekoho? To je problém Vatikánu, nie moj,“ odpovedá novinárom režisér a zároveň prezrádza, že sa pri písaní scenára nechal inpširovať emeritným pápežom Benediktom XVI. - Jozephom Ratzingerom. Ten si počas pontifikátu taktiež rád zapálil a nosil červené mokasíny podobné tým, ktoré nosí výstredný seriálový pápež. Kontroverzný projekt bráni aj samotný Jude Law: „Určite to niekoho pobúri, ale o tom to predsa je.“

Jude Law v úlohe zvráteného pápeža prichádza v jednom z najočakávanejších seriálov roka
Zdroj: Zdroj: Sky Atlantic


Držiteľ dvoch nominácií na Oscara Jude Law v Boha neverí, a preto úlohu kontroverzného pápeža prijal bez problémov: „Nikdy som nebol hlboko veriaci. Neverím ani v pravidlá, ktorými sa riadime. Povedzme, že verím v prirodzený poriadok so všetkými jeho pozitívami a negatívami. Tento seriál je o viere, ale aj o pochybnosti.“


Keď ho očakáva jeden z kardinálov, nekompromisne odvetí, že najskôr si chce vypiť svoju čerešňovú diétnu kolu. Jude Law sa nešetrí a v úlohe mladého amerického pápeža náramne pripomína hrdinu seriálu House of Cards Franka Underwooda. Aj keď sa tieto asociáce môžu zdať odvážne, spôsob, akým Sorrentino priťahuje pozornost na hlavného hrdinu, postavu fiktívneho amerického prezidenta naozaj pripomína. Frank (Kevin Spacey) je rovnaký egocentrik, cynik a bezcitný pragmatik pripravený učiniť veľké zmeny bez ohľadu na prípadné obete. Avšak, zatiaľ čo Frank nahlas o svojich nekompromisných ťahoch hovorí, budúci Pius XIII. nič neprezrádza. O to desivejšia je jeho tajomnosť.


Pochybuje o veriacich, ale aj o sebe. Sníva sa mu, že reční o masturbácii a v hlave si premieta obrazy, ako sa kardináli fackujú navzájom. Ale nie je to len o ňom. Je to aj o mníškach hrajúcich futbal, alkoholizme, sexualite a ďalších témach, s ktorými sa tvorcovia pohybujú na tenkom ľade. Pod paľbou je celý Vatikán a nový koprodukčný seriál sa tak zaradil k najkontroverznejším seriálom za posledné roky. Ťažko vôbec veriť, že si režisér čoby rodený Talian takto rýpol do vlastného. A čo na to publikum? The Young Pope neustále provokuje a vzbudzuje pocity úzkosti, ktoré konzervatívnejšie publikum ľahko odradia a pobúria. Bez toho, aby sme pristúpili na režisérovu hru, to nepôjde.

Jude Law v úlohe zvráteného pápeža prichádza v jednom z najočakávanejších seriálov roka
Zdroj: Zdroj: Sky Atlantic


„Nemyslím si, že pápež má silu meniť ľudí,“ hovorí Sorrentino. A tak k scenáru aj pristupoval. Jude Law je v úlohe pápeža ako ateista a Američan niekým, kto môže v seriáli stvárať všakovaké obscénnosti bez toho, aby bol v Taliansku zatratený, čím voľba netalianskeho herca dáva zmysel.


Taliansky režisér zosmiešňuje Vatikán, pričom ťažko odhadnúť, čo je reálnym zobrazením a čo len výplodom jeho fantázie. Pastvou pre oči sú vizuálne podmanivé scény, ktoré sú súčasťou jeho rukopisu. A práve zábery na „Večné mesto“ pripomínajú jeho oscarovú Veľkú nádheru, v ktorej ho zobrazil taktiež kritickým okom, no zároveň jeho kráse vzdáva hlbokú poctu. Sorrentino skrátka dokáže vyvolať stavy úzkosti a v okamihu vzbudiť elektrizujúci estetický zážitok vďaka svojráznej vizualizácii svojich filmov. Vzhľadom na televízny formát z týchto obrazov ubral a sústredil sa na to, aby bol seriál komunikatívnejší, no aj vďaka dvornému kameramanovi (Luca Bigazzi) je stále vizuálna stránka dominujúcim prvkom ich spoločnej tvorby. Už úvodná niekoľkominútová scéna plná spomalených záberov a kamerových jázd nezainteresovanému priblíži, čo sa chystá. Ako zvukové pozadie zase počujeme Český národný symfonický orchester, ktorý na koprodukčnom seriáli spolupracoval.

Jude Law v úlohe zvráteného pápeža prichádza v jednom z najočakávanejších seriálov roka
Zdroj: Zdroj: Sky Atlantic


The Young Pope je ešte len na samotnom začiatku, no to stačilo, aby vyvolal kontroverzné reakcie a zaznamenal nadmerne vysoký rating. Prvé dve epizódy videlo v priemere 953-tisíc divákov a 45 % podiel na trhu z neho učinil najúspešnejší televízny projekt v Taliansku vôbec. Ani reakcie katolíckych médií na seba nenechali dlho čakať. Stvárnené postavy odsúdili a označili za karikatúry pre americké publikum. My sme však doposiaľ s novým projektom talianskeho režiséra nadmieru spokojní. Obrazovo štylizovaný, zvrátený a s dávkou cynického humoru. Aj taký je kontroverzný príbeh o novom pápežovi, ktorý právom patril medzi najočakávanejšie seriály za posledné roky. Ak sa chceš nechať kolísať medzi úzkosťou a úžasom z vizuálu, neváhaj! A zapi to diétnou čerešňovou kolou.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia