Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2016, 21:53
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Elon Musk, Tesla a solárne strechy. Kam nás odvážny vizionár vedie a aké sú jeho plány do budúcnosti?

TECH ELON MUSK TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Svet raz bude poháňať iba zelená energia.

Po týždňoch čakania a špekulovania prišlo presne to isté, čo mnohí z nás aj očakávali. Ešte formálne nedokončená akvizícia spoločnosti SolarCity poskytla Tesle nové možnosti, ktoré Elon potreboval, aby mohol naplniť svoj populárny majstrovský plán číslo dva. Tam predpovedal príchod takzvanej solárnej strechy, pred niekoľkými dňami predstavenej novinky na efektívne a diskrétne získavanie zelenej energie. A keďže tá sa môže niekde aj ukladať na neskoršie použitie, svetlo sveta uzrel i nový Powerwall 2, alebo inými slovami ďalšia generácia známej batérie do domácnosti či kancelárie, ktorú môžeme pripevniť na stenu alebo rovno skombinovať dve dokopy, z čoho potom, samozrejme, získame dvojnásobne väčšiu kapacitu. Podstatné je ale to, že tieto dve veci predstavujú spolu s elektromobilmi Tesla dôležitú súčasť niečoho oveľa komplexnejšieho. Vízia Elona Muska sa opiera o základy, kde sa všetko točí hlavne okolo civilizácie bez spaľovacích motorov, fosílnych palív a akéhokoľvek iného environmentálne nebezpečného produktu. A presne tam aj momentálne smerujeme.

Elon Musk, Tesla a solárne strechy. Kam nás odvážny vizionár vedie a aké sú jeho plány do budúcnosti?
Zdroj: www.tesla.com

Nie, myšlienka využiť solárne technológie SolarCity skutočne nepredstavuje niečo, čo by sme mohli označiť za čerstvé, hoci spomínaná akvizícia započala ešte len nedávno. Elon Musk v prvom master pláne spred desiatich rokov načrtol víziu, kde mal v pláne vyrobiť menšie množstvo športového elektromobilu s celkom vysokou cenovkou. Ďalší krok spočíval v použití nadobudnutých financií na objemnejšiu výrobu lacnejšieho modelu a tretí mal za úlohu priniesť ešte lacnejšie vozidlo s elektromotorom v ešte väčšom počte kusov, čoho výsledkom je dlho očakávaný Model 3. No a v tom poslednom spomenul tri dôležité slová "poskytovanie solárnej energie".

Po predstavení dostupného elektromobilu Tesla Model 3 tak prišiel rad na niečo, čo integruje kapacity umožňujúce získavať zelenú energiu, ktorá je pre nás dostupná úplne zdarma hneď z viacerých zdrojov, a niečo, čo ju pre zmenu uloží na neskôr. Elon tomu hovorí integrácia produkcie energie s jej uskladnením. Vyrobíme, odložíme a použijeme, takže žiadne účty od korporácií z energetického priemyslu a neporovnateľne väčšia sloboda pri výbere miesta bydliska. Človek totiž prestáva byť závislý od statických prípojok k verejnej sieti. Stačí mu už len priamy prístup k slnečnej energii a nevyhnutné technologické vybavenie.

Elon Musk, Tesla a solárne strechy. Kam nás odvážny vizionár vedie a aké sú jeho plány do budúcnosti?
Zdroj: www.tesla.com

Integrácia produkcie energie s uskladnením

"Vytvoríme dokonale integrovaný a nádherný produkt - fungujúcu solárnu strechu s batériou," detaily z druhého plánu známeho vizionára ponúkajú na rozdiel od prvého trošku viac podrobností, najmä, čo sa týka vytvorenie komplexného energetického systému. Ten začal kolovať internetom ešte počas leta, teda len chvíľu pred začatím realizácie viac ako dvojmiliardového obchodu medzi Teslou a SolarCity. Pokiaľ by tie boli dve rozdielne spoločnosti aj naďalej, nové solárne strechy zrejme tak skoro neuvidíme. "Nedokážeme to uskutočniť, ak Tesla a SolarCity budú rozdielne spoločnosti, čo je dôvod, prečo potrebujeme kombináciu a odstránenie všetkých podstatných prekážok. To, že sú separované aj napriek podobnému zameraniu a cieľu zabezpečiť prístup k obnoviteľným zdrojom energie, je z veľkej časti historickou chybou.

Dnes je tento Elonov sen skutočnosťou. Máme dostupné vozidlá na elektrinu, máme solárne strechy nesúce podobu bežných striech a taktiež máme batérie schopné pokryť energetické potreby rodinných domov, preto nastal čas na ďalší významný krok, o ktorom sa príliš zatiaľ nehovorí. V tom sa všetky spomenuté fakty stanú jednou vzájomne spolupracujúcou súčasťou. Tým by malo byť akési Tesla City, inteligentné mesto poháňané len čistou energiou. A futuristické austrálske predmestie YarraBend to všetko odštartuje. 

Nové technológie a staré tradície, vitajte v YarraBend

Ešte v júli sme mohli počuť o nemalých ambíciách. Ich podstata sa točila okolo vybudovania technologicky vyspelého predmestia neďaleko hlavného mesta austrálskeho štátu Viktória, kde okrem využívania pokročilých solárnych systémom klesne aj produkcia odpadu a taktiež spotreba vody. Predpovede hovoria o 80 a približne 40 percentách v porovnaní so situáciou bežného mesta zhruba rovnakej veľkosti, čo rozhodne nie je zanedbateľné množstvo. Zabezpečí to trvalo udržateľná štruktúra, ktorú tvorí ako solárna strecha, tak aj Powerwall. Ďalšia generácia má navyše zhruba dvojnásobne väčšiu energetickú kapacitu, žiadnu poriadnu konkurenciu a jej vynovený systém okrem iného zjednoduší i napájanie domácností vytvorenou a uskladnenou elektrickou energiou. Samotná batéria má záruku až 10 rokov, pričom výrobca počas tejto doby garantuje nelimitovaný počet cyklov. Je teda jedno, koľko krát sa vybije a opäť nabije, ak sa na ňu vzťahuje táto garancia, používateľ má istotu, že mu minimálne jednu dekádu vydrží.

Elon Musk, Tesla a solárne strechy. Kam nás odvážny vizionár vedie a aké sú jeho plány do budúcnosti?
Zdroj: yarrabend.com.au

YarraBend ponúkne svojim obyvateľom luxusné bývanie vrátane nemalých výhod, aké my v súčasnosti za bežných okolností nepoznáme. Zelená elektrická energia zdarma, žiadne zdroje emisií, precízna recyklácia odpadu, zníženie spotreby vody a veľa ďalšieho predstavuje ekologicky udržateľný vývoj, kam by sme mali onedlho všetci začať smerovať. Núti nás do toho aj globálne otepľovanie, ktoré môže mať kvôli nezáujmu ľudí katastrofický vplyv na naše životné prostredie. Zároveň pôjde o vôbec prvé mesto na svete, ktoré je kompletne vybavené technológiami od progresívnej americkej spoločnosti Tesla. Ak teda uspeje, fungujúci koncept s najväčšou pravdepodobnosťou prevezmú aj ďalšie pokročilé krajiny a vtedy započne ďalšia éra, počas ktorej naša civilizácia zažije významný prechod z dlhodobo neudržateľného rozvoja na dlhodobo udržateľný. 

Domov
Zdieľať
Diskusia