Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2016, 22:18
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Nové laptopy od Apple sú tu. MacBook Pro dostal druhý displej s dotykom, tenšie telo a krajší dizajn

TECH APPLE MACBOOK
Uložiť Uložené

Inovácie priamo z Kalifornie.

Po septembrovom predstavení sedmičiek na náš čakal ešte jeden veľký deň kalifornského výrobcu, kde mali uzrieť svetlo sveta generačné pokračovania osobných počítačov. A presne to sa dnes večer aj stalo. Apple ukázalo MacBook Pro s niekoľkými zaujímavými novinkami, ktorému nad fyzickou klávesnicou pribudol dlhšie špekulovaný druhý displej s dotykovými kapacitami a ubudol rad s funkčnými tlačidlami vrátane legendárneho Escape. Netradičný ovládací prvok poslúži na zobrazovanie ponuky nastavení, flexibilných virtuálnych tlačidiel alebo užitočných nástrojov, pričom všetko záleží iba od konkrétneho vývojára. Okrem toho sme mohli tiež vidieť novú aplikáciu pod názvom TV (operačný systém tvOS aj iOS) poskytujúcu zjednotené používateľské prostredie pre milovníkov filmov, seriálov či bežných televíznych programov. Tentokrát sa ale zameriame na zhrnutie všetkého podstatného o high-end laptopoch.

Nové laptopy od Apple sú tu. MacBook Pro dostal druhý displej s dotykom, tenšie telo a krajší dizajn
Zdroj: www.apple.com

Najvyšší rad prenosných počítačov z dielne Apple dostal do výbavy očakávaný dotykový panel prezývaný Touch Bar. Ten je oproti hlavnému displeju výrazne menší (skôr nižší) a z pohľadu funkcionality i trošku obmedzený. Po fyzickej stránke ho tvorí energeticky efektívna OLED technológia, čo sa aj pôvodne predpokladalo. Power tlačidlo zase obsahuje biometrický snímač na odtlačky prstov Touch ID, takže autentifikácia používateľa prebehne výrazne pohodlnejšie a badateľne rýchlejšie. Vynovený MacBook Pro príde na pulty v dvoch veľkostiach (13" a 15"), vizuálne vynovená konštrukcia v oboch prípadoch schudla niekoľko milimetrov (z 18 na 14,9 mm a z 18 na 15,5 mm), vibrujúci touchpad narástol o 100 percent a takzvaný motýlí mechanizmus klávesnice ponúka vynovené prevedenie, ktoré by malo zabezpečiť opäť pohodlnejšie písanie.

Hlavný displej, ktorý je okrem iného tenký ako ten z 12-palcového MacBooku, sa po novom môže chváliť až o 67 percent lepším jasom, o 67 percent lepším kontrastným pomerom a zobrazovaním širšieho spektra farieb, a to o rovných 25 percent ako predchádzajúca generácia. Špecifikácie dopĺňa nový SSD disk s kapacitou až do 2 terabajtov a až o 50 percent vyššou rýchlosťou. Majitelia 15-palcového MacBooku Pro sa môžu tešiť na 4-jadrový procesor Intel i7 šiestej generácie, 16 GB operačnú pamäť RAM (štandard LPDDR3, 2 133 MHz), grafickú kartu ATI Radeon Pro (model 450 alebo 455) s Polaris architektúrou, 14 nanometrovým grafickým procesorom a 2 GB pamäťou (GDDR5). Na výber bude ale aj model Radeon Pro 460 so 4 GB pamäťou alebo automatické prepínanie medzi grafikami. Na bokoch hliníkovej konštrukcie nájdeme iba štyri univerzálne Thunderbolt 3 porty v Type-C tvare, cez ktoré nabijeme i batériu zariadenia. Zabudované reproduktory majú dvojnásobne väčší dynamický rozsah a sú výrazne hlasnejšie. Batéria vraj v oboch prípadoch vydrží po plnom nabití okolo 10 hodín.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

V obchodoch bude tiež k dispozícii 13-palcový model bez nového dotykového panelu, čiže ponúkne tradičné funkčné klávesy, čo sa potom, samozrejme, odrazí aj na cenovke. Objednávky sú prístupné už oddnes. Novinky však dorazia do rúk zákazníkom počas nadchádzajúcich dvoch až troch týždňov. Najdostupnejší MacBook Pro bez Touch Baru je na sklade už teraz. Cena začína od 1 699 eur (1 999 a 2 199 eur za verzie s displejom Touch Bar).

Nové laptopy od Apple sú tu. MacBook Pro dostal druhý displej s dotykom, tenšie telo a krajší dizajn
Zdroj: www.apple.com
Nové laptopy od Apple sú tu. MacBook Pro dostal druhý displej s dotykom, tenšie telo a krajší dizajn
Zdroj: www.apple.com
Späť
Zdieľať
Diskusia