Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2016, 15:20
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

V hlave Jamesa McAvoya žije 23 rôznych ľudí. Nik z nich však nechce vyslobodiť tri dievčatká, ktoré uniesol a mučí

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Split je podľa kritikov najlepším Shyamalanovým filmom posledného desaťročia a najnovší trailer nás v tom len utvrdzuje.

James McAvoy je pán herec, o tom sa snáď baviť nemusíme, ani preto nás neprekvapuje, že kývol na tak náročnú rolu, akou je stelesnenie schizofrenika. Lepšie povedané, v Kevinovej hlave žije 23 rôznych identít, ľudí... 23 rôznych mentálne spôsobilých jedincov s inými cieľmi, iným intelektom a hlavne s iným správaním. Aspoň s toľkými sa zdôveril svojej psychiatričke. Niečo nám však hovorí, že vo filme budeme svedkami aj 24. osobnosti. Dej sa začína v momente, kedy Kevin unesie tri mladé dievčatá (Anya Taylor-Joy je proste na zahryznutie. Môže sa z nej stať ekvivalent Chloe Grace Moretz, akurát s tým, že táto verzia Chloe prerazí a uspeje). Tie potom zavrie do akéhosi skladu, možno podzemného krytu a snaží sa ich pripraviť na niečo strašidelné. Ťažko povedať, či sa Kevin skutočne bude transformovať do niečoho obludnejšieho, v každom prípade ale pôjde zúčastneným o život. 

Druhý trailer je plný snahy o postupnú gradáciu deja skrz čoraz vyhrotenejšie a nepríjemnejšie Kevinove charaktery. U mňa to rozhodne funguje. Režisér M. Night Shyamalan evidentne nebol skúpy ani na akciu, thrillerové prvky a hlavne veľkú mieru strachu, ktorý nás bude počas celej stopáže prenasledovať. To všetko podložené soundtrackom a zvukmi, ktoré rozhodne na optimistickej nálade divákom nepridajú. Zatiaľ to, samozrejme, nemôžeme posudzovať, no v prípade, že James McAvoy dá do tejto roly všetko a snímka bude skutočne veľmi dobre hodnotená (čo už vlastne je), môže sa sympatický Škót začať obzerať po oscarových nomináciách. Možno si ešte pamätáte na film Crowded Room, v ktorom mal DiCaprio zosobniť postavu, v ktorej hlave žije až 24 rôznych ľudí. Malo ísť o thriller, bohužiaľ, odvtedy sme o projekte nepočuli ani slovíčko. Sme teda radi, že nám to McAvoy a Shyamalan vynahradia.


Chválené sú aj mladé herečky, najmä Anya Taylor-Jay je podľa všetkého herečka, ktorej meno by sme si asi mali zapamätať. Dievčina vyzerá viac než schopne a po jej talente by už čoskoro mohli skočiť veľké štúdiá. Snímka sa do kín dostane 20. januára 2017. Česká premiéra na 19. január už ohlásená bola, my Slováci si ešte len počkáme, budeme však pevne veriť, že sa čoskoro chytia aj naši distribútori. Nakoniec, ide o najlepší Shyamalanov film od Znamení. Minulý rok síce zabodoval s The Visit, ktoré mu v porovnaní s jeho predošlými kúskami vyšlo, aby sme ho však znova uctievali, muselo by prísť niečo veľké. A tým niečím by mal byť Split.

Domov
Zdieľať
Diskusia