Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2016, 16:07
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Prečo sa nám niekedy zdajú horoskopy a astrológia tak presné? Za všetkým stojí psychologický jav zvaný Forerov efekt

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Psychologický fenomén, ktorý využívajú veštci, jasnovidci, liečitelia a podobné pozemské indivíduá.

Určite si niekedy každý jeden z vás prečítal horoskop, či už zo zvedavosti alebo v očakávaní čo vám daný deň, prípadne týždeň prinesie. A sem-tam sa naozaj stane, že nám horoskop dokonale odzrkadľuje momentálne prežívané starosti a radosti. Alebo si to aspoň myslíme. Aj keď je väčšina ľudí presvedčená o ich nezmyselnosti, stále sa nájdu aj takí, ktorí jasnovideckým tvrdeniam veria a riadia sa nimi. Za týmto problémom je akceptovanie a privlastňovanie si všeobecných a vágnych textov a popisov na našu osobu, pri ktorých veríme, že sú nám ušité priamo na mieru. Psychologický fenomén operujúci s manipuláciu ľudí dostal názov Forerov efekt (niekedy tiež Barnumov efekt). Pomenované boli podľa psychológa Bertrama R. Forera, ktorý ho ako prvý odborne popísal, respektíve P. T. Barnuma, cirkusanta a priekopníka v psychologickej manipulácii. Psychologický efekt sa využíva najmä v astrológii, jasnovidectve a podobných pseudovedách. Jeho účelom je manipulácia, keďže sú texty písane pre široké masy a každý si z nich zoberie len to, čo sa mu v daný moment hodí.

Prečo sa nám niekedy zdajú horoskopy a astrológia tak presné? Za všetkým stojí psychologický jav zvaný Forerov efekt
Zdroj: cambridgeassessment.org.uk

V roku 1948 uskutočnil Bertram Forer test s Forerovým efektom na svojich študentoch. Päťdesiatim z nich dal do rúk test osobnosti, ktorý mali vyplniť a na jeho základe mal neskôr pre každého pripraviť unikátny osobnostný profil. Ten mali hodnotiť na stupnici 0 až 5 (5 pre najpresnejší). Realita bola však mierne odlišná. Po niekoľkých dňoch dostal každý študent rovnaký „psychologický posudok“, ktorého vety boli povyťahované z rôznych horoskopov. Svet čuduj sa, študenti vnímali testy ako veľmi presné a dokonale vystihujúce ich osobu a myšlienkové pochody. Priemerné hodnotenie sa zastavilo na čísle 4,26. Aby sa dodalo na hodnovernosti pokusu, test bol opakovaný desiatky ráz s priemerným hodnotením 4,2.

Úryvok z textu:

Máte mnoho nevyužitých schopností, ktoré ste doposiaľ nevyužili k svojmu prospechu. Zatiaľ čo disponujete osobnostnými slabinami, spravidla ste schopní ich kompenzovať. Vaše sexuálne nastavenie vám prináša problémy. Disciplinovaní a sebakontrolujúci na povrchu, máte tendenciu byť vnútri znepokojení a neistí. Občas sa dostavia vážne pochybnosti, či ste určili správne rozhodnutie, správnu vec.

Prečo sa nám niekedy zdajú horoskopy a astrológia tak presné? Za všetkým stojí psychologický jav zvaný Forerov efekt
Zdroj: howcast.com

Vysvetliť princíp Forerovho efektu sa pokúsil americký spisovateľ a akademik Robert Carroll. Ten pripisuje manipulačné účinky k nádeji, želaniam a tendencii prepájať skutočnosť s fantazijnými predstavami. Podstatnú rolu tiež hrá sebaklam, selektívne myslenie a podvedomé psychické reakcie. Efekt sa pričiňuje na úspechu a „presnosti“ astrológov, grafológov a liečiteľov, ktorí svoju diagnostiku vždy stavajú do svetla všeobecnosti a neurčitosti. Niekoľko negatívnych vlastností doplnia o zopár pozitívnych, ktoré sa hodia na väčšinu ľudí a dôvera medzi liečiteľom a klientom je na svete. Podľa viacerých štúdií sa zistilo, že posudky a profily, ktoré sú testovaným osobám predom označené za unikátne a šité priamo pre nich, sú vnímané ešte presnejšie. Tendenciu privlastňovania máme vo väčšej miere k pozitívnym ako k negatívnym vlastnostiam. Zaujímavé napríklad je, že osoby s vyšším spoločenským statusom majú menší problém akceptovať negatívne hodnotenia. Najväčšie stotožnenie s popismi však zažívajú ľudia nevyrovnaní, neistí, v krízových životných situáciách, kedy podobné vyjadrenie skutočnosti znamená nádej. Takže ak si budete nabudúce čítať horoskop, ktorý vám hovorí o rozchode či blížiacej sa nemoci, spomeňte si, že je to len tak skutočné, ako si sami pripustíte.

Domov
Zdieľať
Diskusia