Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2016, 13:18
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Sledovanie všetkých ľudí, hodnotenie správania a zákaz cestovať. Z Číny sa môže stať Orwellova nočná mora

TECH ČÍNA
Uložiť Uložené

Šokujúce plány hodlajú skoncovať so slobodou raz a navždy.

Keď George Orwell priniesol knižný román 1984, bolo len pár rokov po ďalšej veľkej svetovej vojne. Pokročilé technológie, ktoré využívala armáda na bojovom fronte začali prúdiť medzi bežných ľudí a celý svet stál na prahu novej technologickej éry. A aj keď jeho slávne dielo nemalo za úlohu predpovedať budúcnosť, nebolo ani ďaleko od reality. Pokiaľ by v Číne prešiel neplánovane odhalený plán spustiť obrovskú sledovaciu mašinériu a hrozivo vyzerajúci hodnotiaci systém, zrejme by sa naplnilo asi všetko podstatné. A nielen to. Súčasné technologické kapacity umožňujú oveľa, oveľa sofistikovanejšie sledovanie každého nášho pohybu, našej myšlienky alebo našich ambícií ako v dobe, o ktorú George oprel svoj srdcervúci príbeh.

Web Independent prišiel so šokujúcou správou, podľa ktorej sa v tejto veľkej ázijskej krajine začínajú pomaličky realizovať celkom nebezpečné myšlienky. Nebezpečné kvôli strate slobody, pretože pokiaľ by sa predsa len stali realitou, všetko, čo miestni obyvatelia spravia, bude vplývať na ich osobné bodového hodnotenie - za dobré správanie odmeny, za zlé postihy. Podstatné je ale to, že v prípade nízkeho čísla môžu nastať určité sankcie, respektíve obmedzenia, ako napríklad zákaz cestovať do zahraničia, zákaz podnikať alebo zákaz študovať na dobrých univerzitách. 

Sledovanie všetkých ľudí, hodnotenie správania a zákaz cestovať. Z Číny sa môže stať Orwellova nočná mora
Zdroj: wearenotnumbers.org

"Čína ide smerom k totalitnej spoločnosti, kde vláda ovláda a má vplyv na súkromné životy jednotlivcov. Toto je Veľký brat, ktorý má všetky vaše informácie a môže vás kedykoľvek a akokoľvek poškodiť," uviedol na margo odhalenia čínsky autor románov Murong Xuecun. Sledovanie v takomto prípade znamená hromadný zber dôležitých dát z našej komunikácie prostredníctvom smartfónov, počítačov a ďalších v súčasnosti využívaných komunikačných zariadení. Taktiež si posvietia na internetové vyhľadávače či internetové bankovníctvo, čiže finančné prevody a všetko, čo s tým súvisí. Počítač potom už iba uskutoční dôkladnú analýzu a na základe stanoveného hodnotenia buď pripíše body navyše alebo niečo z tých aktuálnych uberie. Za zavedením takzvaného Orwellovského systému stoja čínski komunisti a stať sa tak teoreticky môže už v roku 2020. Komunisti zároveň dostanú právomoci vystupovať ako najvyšší sudca.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Za zmienku ale tiež stojí fakt, že podobnú sledovaciu mašinériu gigantických rozmerov pred niekoľkými rokmi odhalil aj Edward Snowden, ktorý je momentálne za hranicami USA, aby sa vyhol väzeniu. Ako bývalý zamestnanec Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) bol v kontakte s prísne tajnými dokumentmi a vďaka nim vyniesol na svetlo sveta obrovské tajomstvá. Mnohí odporcovia konšpirácií dovtedy považovali reči o sledovaní všetkého a všetkých za jeden blud, o ktorom si môžeme akurát tak prečítať v knihe od Orwella. Keď však Edward časť z nich publikoval cez známe médiá, takmer celý svet zostal hore nohami. Z dovtedy nepredstaviteľného sa zrazu stala skutočne existujúca súčasť našich životov.

Domov
Zdieľať
Diskusia