Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2016, 17:13
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Európsky modul Schiaparelli tvrdo dopadol na povrch Marsu a zostali po ňom iba škvrny

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Pri danej rýchlosti by sa napríklad z ľudského tela stala prinajmenšom palacinka.

V oblasti vesmírneho bádania je momentálne najviac spomínaná udalosť z nedávnej stredy 19. októbra týkajúca sa modulu Schiaparelli, kedy spomenuté európske zariadenie začalo zostupovať bližšie a bližšie k povrchu červenej planéty. Celý proces zostupovania mal trvať iba šesť minút, no v záverečnej fáze došlo k nepríjemnej, no bohužiaľ fatálnej nehode. Čo sa ale konkrétne stalo? Vedci sa danou otázkou stále zaoberajú, pričom zbierajú rôzne dáta z ďalších zariadení vrátane Trace Gas Orbiter. Pomerne jasný kľúč k vyriešeniu nehody ale prináša Mars Reconnaissance Orbiter, ktorý zhotovil fotografiu zachytávajúcu pozostatky modulu. Na nej vidno dve škvrny vzdialené od seba cez jeden kilometer. Biela bodka by mala byť padákom a čierna zasa miestom dopadu, čo ale ešte stále nie je na sto percent potvrdené.  Podľa odhadov padal modul Schiaparelli z výšky okolo 3 000 metrov rýchlosťou takmer 300 kilometrov za hodinu.

Európsky modul Schiaparelli tvrdo dopadol na povrch Marsu a zostali po ňom iba škvrny
Zdroj: ESA

Či už v nehode majú prsty palivové nádrže, nefunkčnosť istých zariadení alebo niečo iné sa dozvieme v najbližších dňoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia