Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2016, 11:42
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Dubajská polícia dostane do služby hi-tech robotov. Ľudia im budú môcť nahlásiť zločin alebo rovno zaplatiť pokutu

TECH ROBOTIKA
Uložiť Uložené

Ďalší ukážkový výsledok technologického pokroku.

Bolo len otázkou času, kedy sa ulicami začnú premávať pokročilé stroje v ľudskej podobe. A keďže Dubaj patrí medzi najpokrokovejšie mestá na svete, tak bude jednou z prvých lokalít, kde sa niečo také skutočne stane. Od budúceho roka začne miestnej polícii pomáhať hneď niekoľko moderných robotov s hi-tech výbavou. Ich úloha má podľa dostupných informácií spočívať v hliadkovaní na miestach, kde sa vyskytuje najviac turistov. Okrem padania ruky či salutovania im poskytnú aj príležitosť buď nahlásiť akýkoľvek zločin alebo môžu zaplatiť pokutu za spáchaný priestupok. Najnovší prototyp policajného robota sa objavil na podujatí GITEX (Gulf Information Technology Exhibition), kde si návštevníci mohli vyskúšať jeho funkcionalitu na vlastnej koži. 

Robot je na svojej hrudi vybavený veľkým dotykovým tabletom, cez ktorý prebieha komunikácia. Dokáže však porozumieť i hlasovým príkazom a vďaka umelej inteligencii od spoločností ako IBM a Google zvládne rozpoznávať ľudí na 10 až 20 metrov. Do testovacej prevádzky by futuristické stroje mali vstúpiť niekedy v roku 2017. "Roboty umožnia turistom priamu interakciu. Obsahujú interaktívnu obrazovku a mikrofón pripojený priamo k telefonickým centrám dubajskej polície. Ľudia sa ich môžu pýtať otázky a oznamovať sťažnosti, pričom taktiež zažijú poriadnu zábavu."

Domov
Zdieľať
Diskusia